Ανάσα ρευστότητας στον ΕΟΠΥΥ με επώδυνες παρεμβάσεις

21:03 27/9/2012 - Πηγή: 24wro
Με διπλασιασμό της εισφοράς των ασφαλισμένων του ΟΓΑ αλλά και με νέο ψαλίδι στα φάρμακα προχωρά η κυβέρνηση ...προκειμένου να κλείσει τη μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ η οποία φθάνει στα 3 δις ευρώ με τα παλαιά χρέη.
Το θέμα συζητήθηκε σε διυπουργική σύσκεψη παρουσία των υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Υγείας, η «τρύπα» του ΕΟΠΥΥ
ανέρχεται φέτος σε 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

Οι υποχρεώσεις του φορέα έως τις 30 Οκτωβρίου 2011 ήταν 1,8 δισ. Ευρώ. Γι΄ αυτό Υπουργείο και ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσουν σε «κούρεμα» 300 εκατ. ευρώ, ώστε το σύνολο των οφειλών να πέσει στο 1,5 δισ. που αντιστοιχεί στο ποσό που θα λάβει η Υγεία από το πακέτο των 31 δις από τους δανειστές μας.

Το σύνολο των χρεών, παλαιών και νέων, φθάνει στα 3 δις ευρώ.

Το Υπουργείο Υγείας θα επιχειρήσει να εξοικονομήσει πάνω από 700 εκατ. ευρώ για το 2013, με τη λήψη μέτρων που στοχεύουν κυρίως στην περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει και ένα μικρό όφελος για τους τελευταίους δύο μήνες του 2012, καθώς τα μέτρα θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο.

Για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ αποφασίστηκε η αύξηση της εισφοράς των ασφαλισμένων του ΟΓΑ στα 25 από 12 ευρώ που ισχύει τώρα.

Επίσης αποφασίστηκε ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει το φθηνότερο φάρμακο, με βάση τη δραστική ουσία και αν ο ασφαλισμένος επιθυμεί να πάρει ένα ακριβότερο να πληρώνει τη διαφορά από την τσέπη του. Επειδή μάλιστα η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία θα επεκταθεί, εκτιμάται ότι θα εξευρεθούν άλλα 200 εκατ. ευρώ.

Αυτό που θα κληθεί να κάνει η ΗΔΙΚΑ, η εταιρεία του δημοσίου που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι να ενσωματώσει τις δραστικές ουσίες για όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες.

Μάλιστα θεωρείται βέβαιο ότι στο νέο δελτίο τιμών που θα περιλαμβάνει μειωμένες τιμές φαρμάκων, θα περισταλούν κοντά στα 350 εκατ. ευρώ, 100 εκατ. από τη χρήση των γενοσήμων, 150 εκατ. από τον περιορισμό της θετικής λίστας φαρμάκων, ενώ στη μείωση των δαπανών υπολογίζεται ότι θα συμβάλλουν και οι μειώσεις του ποσοστού κέρδους των παρόχων υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Εξάλλου δύο ακόμη ασφαλιστικά ταμεία πρόκειται να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Οργανισμού. Πρόκειται για το ΕΤΑΑ (δικηγόρων, μηχανικών, υγειονομικών, συμβολαιογράφων) και το ΤΑΥΠΕΚΩ (υπαλλήλων τραπεζών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας).

Η μη ένταξη των ταμείων αυτών έως σήμερα στον ΕΟΠΥΥ αποτελούσε, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, μια από τις «κόκκινες κάρτες» της τρόικας στο υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, το ίδιο στέλεχος δεν απέκλεισε την ένταξη στο μέλλον και άλλων ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, ανάλογα και με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Την ίδια στιγμή οι ιδιωτικοί φορείς που είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό, προχωρούν από κοινού επίσχεση παροχής των υπηρεσιών του
Keywords
Τυχαία Θέματα