Άλμα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 3% τον Σεπτέμβριο

15:05 30/9/2011 - Πηγή: 24wro
Απροσδόκητη άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών…
περίπου, σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, καθώς καταστεί ριψοκίνδυνη μία ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων, την οποία λέγεται ότι εξετάζουν στην Φρανκφούρτη υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των αγορών.


Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3% από το 2,5% τον Αύγουστο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.


Η επόμενη τακτική συνεδρίαση του ΔΣ της ευρωτράπεζας είναι στο Βερολίνο, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου και είναι η τελευταία στην οποία θα προεδρεύσει ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ.


Στη συνεδρίαση θα εξετασθεί πακέτο μέτρων που θα στοχεύει στο να καθησυχάσει τους επενδυτές για τη σταθερότητα των τραπεζών στην Ευρωζώνη και την αποτροπή του κινδύνου μίας νέας ύφεσης.


Η ΕΚΤ έχει ήδη δηλώσει ότι θα παράσχει στις τράπεζες απεριόριστα δάνεια διάρκειας έως τριών μηνών, μέχρι τουλάχιστον τις αρχές του 2012.


Όμως, αυτή η προθεσμία θεωρείται βέβαιο ότι θα επεκταθεί μάλλον μέχρι τα μέσα του 2012, ώστε να μην ξεμείνουν από ρευστότητα οι τράπεζες και να μπορούν να κάνουν σχεδιασμό με μεγαλύτερη ασφάλεια.


Επιπλέον, η ΕΚΤ θα επαναφέρει τις προσφορές εξάμηνης ή δωδεκάμηνης ρευστότητας.


Η ΕΚΤ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τους FT, να επαναλάβει τις εξαγορές «καλυμμένων» ομολόγων των τραπεζών και καλύπτονται από στεγαστικά δάνεια ή από δάνεια του δημόσιου τομέα και θεωρούνται ασφαλείς επενδύσεις.


Τον Μάιο του 2009 είχε ανακοινωθεί πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ.


Όμως, η μεγαλύτερη προσοχή θα δοθεί στο εάν η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο. Σε αντίθεση με την αμερικανική Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας, η ΕΚΤ έχει περιθώρια για μειώσεις.


Φέτοε, η ΕΚΤ αύξησε δύο φορές τα επιτόκια (η τελευταία αύξηση ήταν τον Ιούλιο κατά 0,25% στο 1,5%) και ο κ. Τρισέ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.


Μία πιθανή εναλλακτική λύση είναι να μειωθεί το επιτόκιο που πληρώνει η ΕΚΤ για τα ποσά που της καταθέτουν overnight οι τράπεζες, τα οποία την περασμένη εβδομάδα ήταν 150 δισ. ευρώ.


Μειώνοντας το επιτόκιο μηχανισμού καταθέσεων στο 0,75% θα πιέσει χαμηλότερα και τα επιτόκια στην αγορά.
Keywords
Τυχαία Θέματα