Αισθητική οδοντιατρική: Οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις...

03:35 6/5/2011 - Πηγή: 24wro

Η λεύκανση κάνει κακό στα δόντια;
· Όχι, η λεύκανση δεν προκαλεί βλάβες στα δόντια, αρκεί να γίνεται σε άτομα που...



 ενδείκνυται, από έμπειρο οδοντίατρο και με συγκεκριμένα πρωτόκολλα εργασίας.

Μπορεί ο ασθενής να κάνει μόνος του λεύκανση χρησιμοποιώντας προϊόντα που παραγγέλνει μέσω του Διαδικτύου;
· Όχι, διότι δεν γνωρίζει την καταλληλότητα των προϊόντων, δεν είναι σίγουρος αν εφαρμόζει σωστά την όποια διαδικασία και πιθανή επιπλοκή δεν δύναται να την αντιμετωπίσει. Η λεύκανση πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεργασία με τον οδοντίατρο.

Μπορούν τα δόντια να ισιώσουν χωρίς σιδεράκια;
· Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν, χρησιμοποιώντας διαφανείς νάρθηκες "invisalign". Πολύ συχνά όμως μπορούμε να μεταμορφώσουμε το χαμόγελο, "smile design", επιταχύνοντας ένα φυσικό αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής, με συντηρητικές αποκαταστάσεις (π.χ. χρήση εξελιγμένων ρητινών, πορσελάνης) τροχίζοντας ελάχιστα ή και καθόλου τα δόντια, πράγμα το οποίο πολλές φορές πραγματοποιείται σε δυο μόνο επισκέψεις!

Άρα, μπορούν να εξαλειφθούν κενά, να αλλαχτεί το σχήμα των δοντιών και να έρθουν στο τόξο χωρίς ή με ελάχιστο τρόχισμα;
· Ναι. Πλέον μπορούμε να επανασχεδιάσουμε το χαμόγελο, με ή χωρίς καθόλου τρόχισμα δοντιών σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς καν την ανάγκη αναισθησίας πολλές φορές, χρησιμοποιώντας είτε όψεις ρητινών "bonding system" είτε όψεις πορσελάνης "veneers" ή και με τη μέθοδο των "lumineers cerinate smile design" όπου η πορσελάνη είναι τόσο λεπτή όσο ένας φακός επαφής!

Μπορούν όλοι να έχουν ένα υπέροχο χαμόγελο και ένα υγιές στόμα;
· Φυσικά όλοι μπορούν - και επιβάλλεται πλέον - με τη βοήθεια της σύγχρονης οδοντιατρικής, των εμφυτευμάτων και των αισθητικών αποκαταστάσεων να έχουν ένα όμορφο και φυσικό χαμόγελο πάνω σε υγιές υπόστρωμα.

Είναι τελικά σημαντικό ένα όμορφο χαμόγελο;
· Ναι, πολύ. Το χαμόγελο μας αντανακλά το παρουσιαστικό μας, το χαμόγελό μας αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της εικόνας που βγάζουμε προς τα έξω - γίνεται αισθητό πριν ακόμα πούμε μια λέξη.

Η αισθητική οδοντιατρική αποτελεί ειδικότητα;
· Κατά την γνώμη μου όχι. Θεωρώ ότι στις μέρες μας η οδοντιατρική οφείλει να γίνεται με "αισθητικό" τρόπο, δεδομένου ότι ποτέ δεν θέλουμε να είναι εμφανής η παρέμβαση του οδοντιάτρου. Πάντα προσπαθούμε να εργαζόμαστε στους ασθενείς μας με ακρίβεια και καλαισθησία, πετυχαίνοντας ένα φυσικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε οι αποκαταστάσεις μας να εναρμονίζονται τόσο μ το στόμα όσο και με το υπόλοιπο πρόσωπο. Αποδεικνύεται όμως στην κλινική πράξη ότι υπάρχει μια ομάδα οδοντιάτρων, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην αισθητική οδοντιατρική, ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα στο χώρο της αισθητικής αποκατάστασης και σαφώς έχουν μεγαλύτερη εμπειρία.

Iωάννα Καζάκου οδοντίατρος

Keywords
Τυχαία Θέματα