Αισιοδοξία για την καταβολή τριών δόσεων σε μία

22:12 13/11/2012 - Πηγή: 24wro
Για το νέο Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου, μετατίθενται οι οριστικές αποφάσεις για τη χώρα μας...
Γερμανία και Γαλλία αναζητούν συνολική, πολιτική λύση. Στόχος, όπως είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, είναι να γίνει η εκταμίευση της δόσης έως τα τέλη Νοεμβρίου. Δεδομένη θεωρείται, επίσης, μετά το Eurogroup της Δευτέρας και η διετής επιμήκυνση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμήνυσε την Τρίτη ότι προωθείται η εκταμίευση όλων των χρημάτων σε μία δόση με αυστηρότερο όμως μηχανισμό επιτήρησης, ενώ αισιόδοξος για την τελική συμφωνία εμφανίστηκε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το θρίλερ με το χρόνο εκταμίευσης της δόσης συνεχίζεται με τον Γιάννη Στουρνάρα από το βήμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να διαβεβαιώνει ότι η οριστική απόφαση αναμένεται στο Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών, όσο και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι οποίοι συμμετείχαν στην κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτόγνωρα αποτελέσματα δημοσιονομικής προσαρμογής, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα υπογράμμισαν τις θυσίες και τις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι αυτές οι θυσίες δεν έχουν πάει χαμένες και προέβλεψε ότι πλησιάζουν στο τέλος τους.

Σε μία πολιτική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, προσπαθούν να καταλήξουν Βερολίνο και Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσχοβισί να δηλώνει ότι στόχος είναι να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα στα τέλη Νοεμβρίου.

Το ενδεχόμενο εφάπαξ εκταμίευσης προς την Ελλάδα και των τριών δόσεων άφησε ανοιχτό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φάνηκε να συνδέει όμως την αποδέσμευσή τους με την ισχυροποίηση του μηχανισμού ελέγχου.

«Είναι αλήθεια ότι έχουμε τρεις δόσεις που δεν έχουν καταβληθεί. Δεν υπάρχει τέτοια πρόταση από την γερμανική πλευρά, αλλά αποτελεί τμήμα της διαπραγμάτευσης και βεβαίως θέμα της συζήτησης που είχα σήμερα το πρωί με τον συνάδελφό μου, Πιερ Μοσκοβισί. Αυτό καθιστά τον μηχανισμό ελέγχου όλο και πιο σημαντικό» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Εκτός από το πότε θα εκταμιεύει η δόση ένα ακόμα ερώτημα που ζητά απάντηση είναι το ύψος που θα καταβληθεί: Τα 31,5 δισ. ευρώ ή 44 δισ. που είναι και οι 3 δόσεις που προβλέπονται έως το τέλος του έτους;

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να δοθούν και τα 44 δισ. ευρώ. Κάτι το οποίο Βερολίνο και Αθήνα δεν το διαψεύδουν.

«Το προσπαθούμε δεν το έχουμε δέσει ακόμη. Γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις, και τίποτα δεν είναι δεδομένο», τόνισε χαρακτηριστικά στέλεχος του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών.

Παρά το γεγονός ότι η εκταμίευση της δόσης καθυστερεί, ένας σκόπελος για την αποπληρωμή των 5 δισ. ευρώ που λήγει την Παρασκευή ξεπεράστηκε μέσω της έκδοσης εντόκω
Keywords
Τυχαία Θέματα