Αυξήθηκαν οι νυχτερινές επιδρομές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

07:15 20/9/2011 - Πηγή: 24wro
Οι κάτοικοι κατηγορούν τις διεθνείς δυνάμεις ότι σπέρνουν τον τρόμο...


Πιο ακριβείς νυχτερινές αεροπορικές επιθέσεις διεξάγουν οι ξένες δυνάμεις που μάχονται στο Αφγανιστάν, όμως έχουν αυξήσει τον αριθμό τους και το εύρος τους με αποτέλεσμα να επηρεάζουν περισσότερους αφγανούς πολίτες, όπως αναφέρει μία έκθεση.

«Τα στρατεύματα υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ έχουν βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν τους στόχους τους και πλέον οι τέσσερις από τις πέντε αποστολές τους ολοκληρώνονται
με επιτυχία. Παράλληλα όμως έχουν διευρύνει το εύρος των ανθρώπων που στοχεύουν», επισημαίνει η έκθεση της οργάνωσης Open Society Foundation, γεγονός που καθιστά τα ξένα στρατεύματα μη δημοφιλή στο Αφγανιστάν.

Στην έκθεση αναφέρεται εξάλλου ότι η κατάσταση της ασφάλειας στη χώρα είναι «στο χειρότερο σημείο» μετά την εκδίωξη του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Πλέον στόχοι των επιχειρήσεων φαίνεται να είναι και Αφγανοί με μακρινή σχέση με τους αντάρτες, ανάμεσά τους και όσοι τους παρέχουν τρόφιμα ή στέγη, ακόμη κι όταν αυτό γίνεται με εξαναγκασμό, και όχι μόνο ενεργοί αντάρτες.

Επίσης παρατηρείται ότι διεξάγονται επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας που έχουν στόχο σπίτια, ή ακόμη και ολόκληρα χωριά με δεκάδες άνδρες και αγόρια να κρατούνται επί ώρες ή και ημέρες. Η έκθεση προειδοποιεί πως αυτές οι ευρείες επιχειρήσεις ενδέχεται να αντιβαίνουν στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Οι κάτοικοι κατηγορούν τις διεθνείς δυνάμεις ότι «σπέρνουν τον τρόμο» και ότι «δημιουργούν περισσότερη βία», υπογραμμίζει η έκθεση.

«Αν και οι βελτιώσεις στη συλλογή πληροφοριών έχουν μειώσει τον αριθμό των νυχτερινών επιδρομών που από λάθος έχουν στόχο πολίτες, ο αυξημένος αριθμός των επιχειρήσεων αυτών και το εύρος τους θέτουν περισσότερους πολίτες σε κίνδυνο απ' ότι τα παλαιότερα λάθη στην πληροφόρηση», αναφέρει η έκθεση του Open Society Foundation.

Η Isaf από τη μεριά της ανακοίνωσε ότι χαιρετίζει τα ευρήματα της έκθεσης και ότι θα εξετάσει τις προτάσεις της ώστε να μπορέσει να βελτιώσει τις επιχειρήσεις της, αλλά επεσήμανε ότι αυτές αποτελούν χρήσιμο στρατιωτικό εργαλείο.
Keywords
Τυχαία Θέματα