Αφορολόγητο 50.000 ευρώ στο νέο φόρο ακινήτων

09:57 2/2/2013 - Πηγή: 24wro
Να υπάρξει αφορολόγητο στο νέο ενιαίο φόρο ακινήτων σε συνδυασμό με προσπάθεια...
εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές, συμφώνησε σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή η διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε στο Υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα θα συζητηθεί σε νέα σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος ενιαίος
φόρος σε όλα τα ακίνητα θα εφαρμοστεί με αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, ενώ οι συντελεστές συζητιέται να ξεκινούν από το 0,1% και να φτάνουν έως το 2%.

Εάν ισχύσει το αφορολόγητο των 50.000 ευρώ, υπολογίζεται πως σχεδόν 1.000.000 ιδιοκτήτες δεν θα πληρώσουν ούτε ένα σεντ του ευρώ φόρο.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κλίμακας, μολονότι συμφωνήθηκε -λένε οι πληροφορίες- πως ο ανώτερος συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα θα είναι χαμηλότερος από 2% και ο πρώτος συντελεστής θα ξεκινά από το 0,1%.

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο για συμβολικούς λόγους να ακολουθηθεί το πρότυπο της φορολόγησης Ολάντ στους πολύ πλούσιους με την επιβολή συντελεστή 2% σε ακίνητη περιουσία υψηλότερη των 10 εκατ. ευρώ, για παράδειγμα.

Εάν υπάρχει συνιδιοκτησία το αφορολόγητο θα ισχύει για την αντικειμενική αξία του κάθε ενός προσώπου ξεχωριστά και όχι αθροιστικά.

Η διακομματική επιτροπή συνεδρίασε την Παρασκευή υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη με τη συμμετοχή από τη Νέα Δημοκρατία των Απόστολου Βεζυρόπουλου και Αντώνη Παναγόπουλου, από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Μακρυπίδη και από τη ΔΗΜΑΡ των Δημήτρη Χατζησωκράτη και Γιώργου Ιωαννίδη.

Ωστόσο, ολοκληρώθηκε χωρίς επίσημες τελικές ανακοινώσεις. Οι οριστικές αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με στόχο ετήσια έσοδα 3 δισ. ευρώ, θα χρειαστεί να περάσουν από το "κόσκινο" του υπ. Οικονομικών. Το οριστικό “ok” θα πρέπει να δώσει ο Γ. Στουρνάρας ο οποίος θα σταθμίζει και τον τελικό λογαριασμό του κόστους των αποφάσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για συντελεστές και κλίμακες όπως επίσης και για τον τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου.

enet.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα