VIDEO: Η μνήμη του χιμπατζή ξεπερνά αυτή του ανθρώπου

04:30 19/2/2013 - Πηγή: 24wro

Οι χιμπατζήδες φαίνεται να είναι πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τη...

βραχύχρονη μνήμη! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα έρευνα που πραγματοποίησε Ιάπωνας επιστήμονας.
Ο ερευνητής παρουσίασε ένα βίντεο που δείχνει τις εκπληκτικές δυνατότητες ενός χιμπατζή με την ονομασία Ayumu, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), την προηγούμενη Πέμπτη.
Όταν, οι αριθμοί από το 1 μέχρι το 9 εμφανίζονταν σε διαφορετικές θέσεις της οθόνης και εξαφανίζονταν,
ο χιμπατζής μπορούσε να θυμηθεί την ακριβή ακολουθία αλλά και θέση κάθε αριθμού! Επιπλέον, ο Ayumu είχε μάθει τους αριθμούς μέχρι το 19 και μπορούσε να «αγγίξει» κάθε ένα ψηφίο σε αύξουσα σειρά, όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί.
Το βίντεο παρουσίασε ο ερευνητής Tetsuro Matsuzawa, από το πανεπιστήμιο του Κιότο, ενώ μετά την προβολή του σε επιστήμονες και δημοσιογράφους ακούστηκαν διάφοροι ψίθυροι. Ο Matsuzawa τότε με ένα μειδίαμα δήλωσε: «Μην ανησυχείτε, κανείς δεν μπορεί να το κάνει. Είναι αδύνατο για εσάς».
Λίγοι μόνο άνθρωποι έχουν τέτοιες δυνατότητες, αλλά αυτοί είναι συνήθως άνθρωποι με σύνδρομο του Σαβάντ. Αυτό είναι απλά πέρα από τις δυνατότητες ενός κανονικού ανθρώπου, είπε ο Matsuzawa. Από την άλλη, όπως αναφέρει η Huffington Post, και οι 6 χιμπατζήδες που δοκιμάστηκαν μπόρεσαν γρήγορα να θυμηθούν τη θέση και τη σειρά των 9 ψηφίων.
Η παραπάνω δεξιότητα, εντάσσεται στις λειτουργίες της λεγόμενης βραχύχρονης μνήμης, που στην περίπτωση του χιμπατζή, τον βοηθά να επιβιώνει στη φύση, λαμβάνοντας γρήγορα σύνθετες αποφάσεις.
Όπως εξήγησε ο Matsuzawa, η «μνήμη εργασίας» (working memory), πιθανότατα βοηθά τα ζώα να προσανατολιστούν στα κλαδιά τεραστίων δέντρων ώστε να τραφούν ή να αποφασίσουν τι θα κάνουν όταν ανταγωνιστικές ομάδες ζώων απειλεί η μία την άλλη.
Δείτε το βίντεο με τις εντυπωσιακές δεξιότητες των χιμπατζήδων…

troktiko.eu
Keywords
Τυχαία Θέματα