To Facebook φέρνει αέρα αισιοδοξίας στην αγορά

09:47 31/3/2012 - Πηγή: 24wro
Όλοι το περιμένουν πώς και πώς. Σε 30 ακριβώς μέρες από σήμερα, το Facebook προχωρά σε...
δημόσια διαπραγμάτευση των μετοχών του και οι επενδυτές τρίβουν τα χέρια τους, αισιοδοξώντας πως με την εισαγωγή του στη Wall Street θα αρχίσει επιτέλους κάτι να κινείται.

Το Σάββατο, η SharesPost ανακοίνωσε πως η αξία του Facebook σκαρφάλωσε στα 102,8 δισεκατομμύρια μέσα στο Μάρτιο, καθώς η τιμή εκκίνησης των μετοχών του υπολογίστηκε στα 44,10 δολάρια ανά μετοχή.

Η
εταιρεία του Mark Zuckerberg αποφάσισε την Πέμπτη (28/3) να αναστείλει τη ιδιωτική διαπραγμάτευση των μετοχών της στη δευτερογενή αγορά, λίγο πριν τη δημόσια εγγραφή της, προκειμένου να μετρήσει τις δυνάμεις της.

Και απ’ ό,τι φαίνεται όχι μόνο τα πήγε καλά, αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να είναι και το «μπον φιλε» της φετινής χρονιάς.

Όλοι πια ευελπιστούν ότι επιτέλους θα ξυπνήσει η αγορά και θα πάρει μπρος η μηχανή των IPO που τα τελευταία τρία χρόνια είχε πέσει σε λήθαργο.

Σύμφωνα με τον Peterson, αναλυτή της S&P, o «παράγοντας Facebook» αναμένεται να πυροδοτήσει αλυσιδωτή και αυξανόμενη ζήτηση για τις δημόσιες εγγραφές από τη μεριά των επενδυτών.

Σε ανάλυση της, η Wall Street Journal, πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα. Όχι μονό χαρακτηρίζει την IPO του Facebook γεγονός της χρονιάς για τη Wall Street αλλά και για την Αμερική ολόκληρη, αφού όπως αναφέρει ενδεχομένως μια τέτοια κίνηση θα κινητοποιήσει τις νέες επιχειρήσεις, και σε συνδυασμό με τις απλοποιήσεις που έχουν γίνει στην δυνατότητα δημόσιας εγγραφής, θα εισαχθούν ακόμα περισσότερες το προσεχές διάστημα.

Από την άλλη, το γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί τον τελευταίο καιρό, αναμένεται να σπρώξει ακόμα και ευρωπαϊκές εταιρείες να προχωρήσουν στην εγγραφή τους στην αμερικανική αγορά, όπως εκτιμούν αμερικανοί τραπεζίτες.

Όπως γράφει το Reuters, πιθανότατα δύο εταιρείες που επιθυμούν να εγγραφούν στους καταλόγους είναι η Βρετανική Edwards και η Γερμανική Novaled.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Zuckerberg, απαλλαγμένος για πρώτη φορά στην καριέρα του από μηνύσεις αφού δικαιώθηκε και από την αντιδικία του με τη Yahoo!, θα μπορέσει να αντλήσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που αναζητά και με το παραπάνω.
Keywords
Τυχαία Θέματα