Tα σενάρια διαδοχής στο ΔΝΤ

17:55 18/5/2011 - Πηγή: 24wro
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τη σύλληψη και την κράτηση στις φυλακές …
του Ντομινίκ Στρος Καν, μετά από τις καταγγελίες της καμαριέρας του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε, για βιασμό.

Καταρχάς υπάρχουν οι εξής επιπτώσεις:

α) σε ό,τι αφορά στην εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μηχανισμό διάσωσης, που ιδρύεται από κοινού με την ΕΕ - μια διεργασία που, ίσως, επιβαρυνθεί από κάποια
καθυστέρηση, κυρίως, όμως, θα επιβαρυνθεί από την απουσία του Γάλλου πολιτικού, το ειδικό βάρος του οποίου ήταν πολύτιμο στο συσχετισμό δυνάμεων με τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις αγορές.

β) στις γαλλικές Προεδρικές εκλογές του 2013 - με άλλα λόγια τόσο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας, όσο και στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς συσχετισμούς. Και τέλος γ) στη δομή, την αρχιτεκτονική αλλά και τους προσανατολισμούς του ίδιου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το χρονικό των εξελίξεων αναφέρει ότι πριν ακόμη κριθεί αν πρέπει ή όχι να παραπεμφθεί σε δίκη ο Ντομινίκ Στρος Καν, η Γερμανία και το Βέλγιο έκριναν πως έπρεπε να ανοίξουν το θέμα της διαδοχής του στο ΔΝΤ. Ακριβέστερα, να υπογραμμίσουν ότι για τη συγκεκριμένη θέση πρέπει να υπάρξουν μόνον ευρωπαίοι υποψήφιοι.

Σύμφωνα με άγραφο νόμο, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας προέρχεται από τις ΗΠΑ και ο επικεφαλής του ΔΝΤ προέρχεται από την Ευρώπη, ο δε αναπληρωτής του από τις ΗΠΑ. Αυτή η ισορροπία ισχύει από το 1945, όταν ιδρύθηκε στην Ουάσιγκτον το ΔΝΤ, με τη συμμετοχή 39 χωρών, που είχαν συνεισφέρει στο 80% του κεφαλαίου.

Στο ΔΝΤ σήμερα μετέχουν περισσότερες από 180 χώρες και ανώτατο διοικητικό όργανό του είναι το Συμβούλιο των Διοικητών, που συνέρχεται κάθε χρόνο σε τακτική σύνοδο και η θητεία του οποίου διαρκεί πέντε χρόνια. Μέχρι τώρα στη θέση του Διοικητή έχουν διατελέσει ο Καμίλ Γκούττ (Βέλγιο), ο Άιβαρ Ρούθ (Σουηδία), ο Π.Γιάκομπσον (Σουηδία), ο Ντ.Κολλέττ (Ελβετία), ο Π. Σβάιτσερ (Γαλλία), ο Γ.Βίτεβεν (Ολλανδία), ο Ζ.Ντε Λαροζιέρ (Γαλλία), ο Μ.Καμντεσύ (Γαλλία), ο Χ.Κέλερ (Γερμανία), ο Ρ. Ράτο (Ισπανία) και από το 2007 ο Ντ.Στρος Καν (Γαλλία).

Τα σενάρια

Το όνομα του Μάριο Ντράγκι ήταν το πρώτο που ακούστηκε, πλην όμως ο ίδιος αμέσως διευκρίνισε ότι δεν ενδιαφέρεται γι΄αυτή τη θέση και ότι ήδη βρίσκεται στην κούρσα διαδοχής του Ζ.Κ.Τρισέ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η υποψηφιότητα του Βρετανού (πρώην πρωθυπουργού) Γκόρντον Μπράουν, που είχε ακουστεί πέρσι στην προοπτική διαδοχής του Στρος Καν το 2012, δεν θα έχει τη στήριξη του Βρετανού πρωθυπουργού (όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ντ.Κάμερον προ μηνός), πλην, όμως, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, φαίνεται πως έχει κερδίσει την υποστήριξη ενός ευρέος φάσματος από διεθνείς ηγέτες.

Αμέσως μετά ακούστηκε το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ, της Γαλλίδας Υπουργού των Οικονομικών, η οποία έλαβε την ευρωπαϊκή αναγνώριση της «καλύτερης υπουργού Οικονομικών της ΕΕ» (σύμφωνα με τους Financial Times). Η κα Λαγκάρντ δ
Keywords
Τυχαία Θέματα