Tα 7 αγκάθια της νέας συμφωνίας

07:48 22/2/2012 - Πηγή: 24wro
Σκληρά ανταλλάγματα, παρατεταμένη λιτότητα, νέες θυσίες από τους Έλληνες πολίτες...
ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα εφαρμογής και εντατική επιτήρηση κρύβονται στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, η οποία ανακοινώθηκε στο Eurogroup. Η Ελλάδα
κερδίζει ουσιαστικά την ελάφρυνση του χρέους της και τη στήριξη από την Ε.Ε και το ΔΝΤ μέχρις ότου σταθεί στα πόδια της και επιστρέψει στις αγορές αλλά με πολύ υψηλό τίμημα. Ο δρόμος προς την οριστικοποίηση της συμφωνίας αλλά και την εφαρμογή του προγράμματος έχει αρκετά «αγκάθια», τα κυριότερα εκ των οποίων είναι τα εξής:

• Η συμφωνία που ανακοινώθηκε από το Eurogroup δεν είναι οριστική και παραμένει στον αέρα για τις επόμενες εβδομάδες. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Μάρτιο, καθώς τότε, και εφ’ όσον πληρούνται οι απαιτούμενοι όροι, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της απόφασης θα δοθεί το πράσινο φως ώστε τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να χορηγήσουν μέσω του μηχανισμού στήριξης EFSF ένα νέο δανειακό πακέτο έως 130 δισ. ευρώ.

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου λοιπόν θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανταλλαγή των ομολόγων (PSI) και να έχει δοθεί η έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης για τη συμμετοχή τους στο δεύτερο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας. Κυρίως όμως η ελληνική κυβέρνηση μέχρι την 29η Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει νομοθετήσει και εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα για να προχωρήσει η εκταμίευση των πρώτων κεφαλαίων από το νέο δάνειο. Αφού ολοκληρωθούν όλες αυτές οι διαδικασίες και αξιολογηθούν από την τρόικα, το Eurogroup (στις 14 Μαρτίου) και το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεδριάσουν για να δώσουν την οριστική έγκρισή τους στο νέο δάνειο και να ορίσουν το ακριβές ύψος και την κατανομή του, ώστε μέχρι τις 19 Μαρτίου να πέσουν οι τελικές υπογραφές στο νέο μνημόνιο. Τα κεφάλαια με τα οποία θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο νέο δάνειο δεν έχουν καθοριστεί ακόμη. Σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο προτίθεται να χορηγήσει το ποσό των 23 δισ. ευρώ συνολικά(10 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο από το παλαιό δάνειο και 13 δισ. ευρώ νέα χρηματοδότηση)

• Η λήψη νέων, σκληρών μέτρων θεωρείται δεδομένη καθώς μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις για την περίοδο 2013-2015.

• Τα πράγματα για την ελληνική οικονομία, τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο θα γίνουν πολύ χειρότερα προτού αρχίσουν να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια βελτίωσης. Κατά την επόμενη διετία, κυρίως εξαιτίας της εφαρμογής των σκληρών μέτρων που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο(περικοπές μισθών-συντάξεων, απολύσεις στο δημόσιο τομέα, εργασιακές ανατροπές, φορολογικές επιβαρύνσεις) η ύφεση θα βαθύνει επικίνδυνα και το χρέος θα εκτοξευθεί.

Σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας που συνέταξαν οι οικονομολόγοι της τρόικα η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση για μία διετία τουλάχιστον διατηρώντας
Keywords
Τυχαία Θέματα