OΛΛΑΝΔΙΑ: Πρόωρες εκλογές με το βλέμμα στην Ευρώπη

13:08 29/8/2012 - Πηγή: 24wro
Δύο εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, η εκλογική αντιπαράθεση στην...
Ολλανδία είναι περισσότερο από ποτέ επικεντρωμένη στην Ευρώπη.

«Οι ψηφοφόροι απαιτούν σαφήνεια: ως ποιο σημείο οι ευρωκράτες μπορούν να καθορίσουν τι συμβαίνει στη χώρα μας και μέχρι ποιο σημείο μπορούμε εμείς οι ίδιοι να αποφασίσουμε» επισημαίνει ο Αντρέ Κρούβελ, πολιτικολόγος στο ελεύθερο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

«Το θέμα είναι αν θα επιλύσουμε την κρίση μαζί με την Ευρώπη
ή μόνοι μας. Ο προϋπολογισμός μιας χώρας καθορίζεται από τις Βρυξέλλες ή από τη Χάγη; Από το Βερολίνο ή από το Παρίσι;» προσθέτει.

Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση του δημοσίου ελλείμματος για το 2013 κάτω από το 3% είναι που οδήγησε τον φιλελεύθερο πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του τον Απρίλιο, υπενθυμίζει ο Κρούβελ.

Το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερ Βίλντερς, ο οποίος στήριξε την κυβέρνηση στην Κάτω Βουλή, είναι αυτό που προκάλεσε την πτώση της, όταν αρνήθηκε να εγκρίνει τον προϋπολογισμό λιτότητας, τον οποίο υποστηρίζει ότι επέβαλαν «οι δικτάτορες των Βρυξελλών».

«Οι Ολλανδοί έχουν να απαντήσουν στο ερώτημα αν πραγματικά πρέπει να συνεχίσουν να βοηθούν τις χώρες της Νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζουν προβλήματα» τονίζει ο πολιτικός αναλυτής Φίλιπ φαν Πράαγκ.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις σχεδόν το ίδιο ποσοστό με τους Φιλελεύθερους εκφράζει μια ευρωσκεπτιστική άποψη, αλλά όχι τόσο σκληρή, όσο του Βίλντερς, ο οποίος ζητεί την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Οι Σοσιαλιστές τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων «στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών».

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε: να συνεργαστεί» υπογραμμίζει ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Εμίλ Ρόμερ, και προσθέτει: «Η συνεργασία είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το να παίζεις τον ηγέτη από τις Βρυξέλλες».

Ενώ οι Φιλελεύθεροι προωθούν σχέδια λιτότητας, οι Σοσιαλιστές επιθυμούν αντίθετα να επενδυθούν τρία δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία.

Υπό την πίεση της κοινής γνώμης, που γίνεται όλο και πιο εχθρική απέναντι στα προγράμματα βοήθειας της Ελλάδας, και των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός του, ο Ρούτε έχει σκληρύνει τη στάση του απέναντι στις Βρυξέλλες, επισημαίνει ο φαν Πράαγκ. Ακόμα κι αν συνεχίζει να στηρίζει μια ισχυρή ευρωπαϊκή αγορά και ένα ισχυρό ευρώ, ο Ρούτε τονίζει πως είναι αντίθετος στη μεταβίβαση εξουσιών στις Βρυξέλλες, αλλά και στα νέα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας.

Δημοσκόπηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Τρίτη δίνει 34 έδρες στους Φιλελεύθερους (στις 150 του Κοινοβουλίου), 30 στους Σοσιαλιστές, 22 στους Εργατικούς και 19 στους Ακροδεξιούς. Οι Σοσιαλιστές αυξάνουν κατά 50% τη δύναμή τους, σε σχέση με τις εκλογές του 2010.

ΑΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα