Oι αμερικανικές εκλογές επηρεάζουν όλο τον κόσμο

07:47 10/10/2012 - Πηγή: 24wro
Δύο σχετικές ειδήσεις έφερε αυτή η εβδομάδα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ...
δήλωσε ότι η «επανεκκίνηση» ΗΠΑ-Ρωσίας δεν μπορεί να «διαρκέσει για πάντα» και πρότεινε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να «ενημερώσουν το λογισμικό τους» για να αποφευχθεί μια «αποτυχία του προγράμματος». Και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Βουκ Γέρεμιτς ανέφερε ότι ο διεθνής οργανισμός θα διοργανώσει μια
συζήτηση στα μέσα Νοεμβρίου για το αν θα αναβαθμίσει την κατάσταση των Παλαιστινίων κατά τον ΟΗΕ σε «κράτος παρατηρητή».

Ποια είναι η σχέση μεταξύ των δύο εξελίξεων; Και οι δύο ηγέτες πρότειναν ότι η δράση γι’ αυτά τα θέματα θα πρέπει να αναβληθεί για τον ίδιο λόγο: τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. «Είναι προφανές ότι ορισμένα σημαντικά πράγματα θα πρέπει να αναβληθούν για μετά τον εκλογικό μαραθώνιο των ΗΠΑ», σχολίασε ο Λαβρόφ. «Η εκλογική ρητορική πέρα από τον ωκεανό θα υποχωρήσει σύντομα, δίνοντας τη θέση της σε σχολαστική δουλειά μέρα με τη μέρα». Ο Γέρεμιτς ήταν πιο αινιγματικός. «Υπάρχουν εκλογικά και πολιτικά ημερολόγια σε πολλά μέρη του κόσμου», τόνισε, εξηγώντας γιατί τα Ηνωμένα Έθνη προγραμμάτισαν τη συζήτηση τότε.

Ακόμα και ο νέος ηγέτης της Γεωργίας φαίνεται να έχει πάρει το μήνυμα. Την Τετάρτη, οΜπιτζίνα Ιβανισβίλι ανακοίνωσε ότι η πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό θα είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες – αλλά όχι αμέσως. «Αν και έχω ήδη προσκληθεί», πρόσθεσε, «έχω ζητήσει να αναβληθεί η επίσκεψη για μετά τις προεδρικές εκλογές».

Σε διάφορους βαθμούς, οι προεδρικές εκλογές πάντα πετούν άμμο στα γρανάζια της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ (το πιο διάσημο παράδειγμα είναι η απελευθέρωση αμερικανών ομήρων από το Ιράν λίγο μετά την εκλογή του Ρόναλντ Ρέιγκαν). Και γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι μερικά από τα πιο κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι εν αναμονή. Ήταν και ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος έλεγε τον Μάρτιο στον τότε ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι θα έχει «μεγαλύτερη ευελιξία» στο θέμα της πυραυλικής άμυνας μετά τις εκλογές. Και το Κογκρέσο το οποίο εγκατέλειψε την πόλη τον Αύγουστο, χωρίς να ενεργεί σε μια πληθώρα θεμάτων της ημερήσιας διάταξης – από τις διαφαινόμενες αμυντικές περικοπές (την αποκαλούμενη απομόνωση) ως ρωσικά θέματα για το εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες όλο και κάτι μας υπενθυμίζει το μέγεθος των αναβαλλόμενων αποφάσεων που θα περιμένουν τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Για παράδειγμα, σε μια συνέντευξη του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στον Ντέιβιντ Ιγκνάτιους της Washington Post στα τέλη Σεπτεμβρίου, άφησε να εννοηθεί ότι το Ιράν θα είναι σε θέση να συμφωνήσει με τις παγκόσμιες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του μετά τις εκλογές των ΗΠΑ. «Θεωρώ ότι κάποιες συνομιλίες και βασικά θέματα πρέπει να συζητηθούν για άλλη μια φορά όταν ξεφύγουμε από το προεκλογικό κλίμα των ΗΠΑ» είπε.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αρκετές ημέρες αργό
Keywords
Τυχαία Θέματα