H άλλη ελληνική κρίση

10:31 19/11/2011 - Πηγή: 24wro
Στο καυτό ζήτημα της συνεχιζόμενης εισόδουμεγάλου αριθμού παρανόμων...
μεταναστών στην Ελλάδα αναφέρεται το Al Jazeera, τονίζοντας ότι η οικονομική κρίση δεν έχει μειώσει σε καμία περίπτωση των αριθμό των μεταναστών που περνούν τα σύνορα.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στα στοιχεία τηςΕ.Ε., σύμφωνα με τα οποία, 300 μετανάστεςδιασχίζουν τα σύνορα -προερχόμενοι από τηνΤουρκία- κάθε μέρα. Η Frontex,
που εποπτεύει τα ελληνοτουρκικά σύνορα επεσήμανε ότι ο συνολικός αριθμός των παρανόμων μεταναστών που πέρασαν το μήνα Οκτώβριο ανήλθε στα 9.600 άτομα, που αποτελεί ρεκόρ σε μηνιαίο επίπεδο.

Η ύφεση στην οποία βρίσκεται βυθισμένη η οικονομία φαίνεται πως δεν έχει καμία επίδραση στα ρεύματα των παρανόμων μεταναστών προς την Ελλάδα, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών, δεν θέλει να παραμείνει στην χώρα μας, αλλά να κατευθυνθεί προς πιο ευημερούσες πολιτείες, περνώντας μέσα από την Ιταλία ή και από βαλκανικά κράτη.

Στην συνέχεια, όμως, πολλοί διαπιστώνουν ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα και δεν καταφέρνουν να συνεχίσουν ή επιστρέφουν πίσω στην Ελλάδα.

Όσο για τις εθνικότητες των παρανόμων μεταναστών; Οι Αφγανοί εξακολουθούν να είναι οι περισσότεροι, αλλά και ο αριθμός των Πακιστανών, Αλγερινών και Μαροκινών παρουσιάζει αύξηση.

Το Al Jazeera τπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι πλήρως εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση, σημειώνοντας ότι και πριν απ΄οτην κρίση, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να κόψουν τη ροή μεταναστών.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής μεταναστών, με ανθυγιεινές εγκαταστάσεις και αριθμό τροφίμων πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που θα έπρεπε να υπάρχει.

Η Ελλάδα, έχοντας κάποια δικαιολογία, υποστηρίζει ότι είναι στην πρώτη γραμμή ενός ευρωπαϊκού προβλήματος και ότι οι πλουσιότερες χώρες έχουν την υποχρέωση να βοηθήσουν. Η διακίνηση ανθρώπων ανθεί στην Τουρκία και η κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να την περιορίσει, τονίζει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, υπάρχουν χιλιάδες απελπισμένοι μετανάστες, που αγωνίζονται να βρουν τροφή κι εργασία. Παράλληλα, ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις αναπόφευκτες εντάσεις και καθώς η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώνεται, η κατάσταση γίνεται πιο επικίνδυνη και απρόβλεπτη καταλήγει το δημοσίευμα του Al Jazeera.
Keywords
Τυχαία Θέματα