Goldman Sachs: Τρία σενάρια για την Ελλάδα

06:52 13/6/2012 - Πηγή: 24wro

H Goldman Sachs προβλέπει νέα κλιμάκωση στη χθεσινή της έκθεση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα...

Καθώς ο κίνδυνος διακοπής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας αυξάνεται, η τρόικα θα μπορούσε -σε μια πιο ήπια εκδοχή- να διακόψει τη χρηματοδότηση
του πρωτογενούς ελλείμματος. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν, για παράδειγμα, δεν προκύψει σαφές εκλογικό αποτέλεσμα, εάν οι πολιτικές παρατάξεις αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας ή εάν παραταθεί η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

Οι επιπτώσεις σε αυτό το σενάριο, το οποίο είναι και το πιθανότερο σύμφωνα με την Goldman Sachs, θα είναι διαχειρίσιμες για την ελληνική οικονομία και δεν θα προκαλέσουν την έξοδο της χώρας την ευρωζώνη. Ταυτόχρονα, θα δρομολογείται η ενοποίηση της ευρωζώνης σε επίπεδο πολιτικών.

Η δεύτερη επιλογή είναι η ώθηση της Ελλάδας προς μια «αργή έξοδο». Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες. Για να αντεπεξέλθει, η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε μέτρα που δεν συνάδουν με την παραμονή της στο ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, η Ευρώπη θα έχει αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί προκειμένου να απορροφήσει τους κλυδωνισμούς της εξόδου σε συστημικό επίπεδο.

Το τρίτο - και λιγότερο πιθανό- σενάριο είναι να οδηγηθεί η χώρα σε ταχεία έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Αυτό θα συνέβαινε εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνούνταν τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση προέβαινε σε μονομερή καταγγελία των δανειακών συμβάσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Ωστόσο, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι δεν είναι πιθανό η νέα κυβέρνηση που ενδεχομένως αναδείξουν οι προσεχείς εκλογές να επιδιώξει το ακραίο σενάριο της άμεσης εξόδου της από τη νομισματική ένωση.

newsbomb.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα