Der Spiegel: Το χρονοδιάγραμμα κλυδωνίζεται

19:47 31/7/2011 - Πηγή: 24wro
Σύντομο ρεπορτάζ με τίτλο «Το χρονοδιάγραμμα κλυδωνίζεται»…
φιλοξενεί στο νέο του τεύχος το εβδομαδιαίο περιοδικό DER SPIEGEL. Αναφέρεται στις πιθανές καθυστερήσεις που μπορεί να εμφανιστούν στη ψήφιση του ESM λόγω τροποποιήσεων στις αρμοδιότητές του όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
«Οι αποφάσεις της έκτακτης συνόδου των Βρυξελλών για τη διάσωση του ευρώ έχουν δυσάρεστες παρενέργειες», παρατηρεί ο αρθρογράφος. «Αφενός
πρέπει να αναθεωρηθούν οι νομικές διατάξεις για τον EFSF, τον προσωρινό μηχανσμό στήριξης, λόγω των πρόσθετων νέων αρμοδιοτήτων του. Αφετέρου όμως – κι αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα για το Βερολίνο – οι διαπραγματεύσεις για τον διάδοχό του μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθεροποίησης (ESM), μπορεί να ξεκινήσουν πρακτικά από την αρχή.
Με πολύ κόπο και παρά τις αντιδράσεις αρκετών άλλων κρατών, η γερμανική κυβέρνηση κατόρθωσε να συμπεριλάβει τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών μέσω του μηχανισμού στη δαπάνη εξυγίανσης μιας χώρας. Τώρα οι γερμανοί εμπειρογνώμονες φοβούνται μήπως η συμφωνία τεθεί ξανά επί τάπητος δεδομένου ότι οι νομικές βάσεις του επρόκειτο να τεθούν προς έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια, μετά τις θερινές διακοπές. Τώρα η τήρηση αυτού του χρονοδιαγράμματος τίθεται υπό αμφισβήτηση. Αιτία αυτής της καθυστερήσεις αποτελούν οι πρόσθετες αρμοδιότητες και το νέο έργο, που αναμένεται να αναλάβουν οι δύο θεσμοί, το EFSF και ο ESM.

newscode
Keywords
Τυχαία Θέματα