4 ανατροπές στη φορολογία

17:03 23/9/2012 - Πηγή: 24wro

Θα καταργηθεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους πλην μισθωτών και συνταξιούχων και μάλιστα αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα...
Προς αναβολή για το 2014 φαίνεται ότι πάει η εφαρμογή του νέου συστήματος φορολογίας στα πρότυπα των ΗΠΑ με την καθιέρωση εσόδων και εξόδων για όλα τα φυσικά πρόσωπα.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, υπεύθυνος για τα φορολογικά. Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να υπάρξει ελάφρυνση για τα χαμηλά εισοδήματα καθώς είναι κοινή πεποίθηση ότι οι
χαμηλόμισθοι έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα.

Σε αναζήτηση 2-3 δισ. ευρώ επιπλέον από τη φορολογία την επόμενη διετία με το κύριο βάρος να πέφτει στο 2013 και στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες βρίσκονται οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών. Το πακέτο θα συμπληρώσει τα 11,8 δισ. ευρώ με τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και το κλειδί για το αν θα υπάρξει δυνατότητα για ελαφρύνσεις στους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους είναι η επιμήκυνση από τους δανειαστές του προγράμματος προσαρμογής.

Μέχρι στιγμής, το βασικό σενάριο που εξετάζουν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους πλην μισθωτών και συνταξιούχων και μάλιστα αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα, την κατακόρυφη αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο 20% ή και στο 30% από 10% που είναι σήμερα, την πλήρη κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για όλα τα φυσικά πρόσωπα και την αντικατάστασή τους με φόρο-έκπτωση για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών.

Υπό εξέταση είναι η νέα κλίμακα και οι συντελεστές για μισθωτούς και συνταξιούχους με κατεύθυνση τον περιορισμό των κλιμακίων στα 3-4 από 8 και την αντίστοιχη αναπροσαρμογή των συντελεστών.

Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και κατά την πώληση των προϊόντων. Πλέον θα αντιμετωπίζονται ως επιτηδευματίες.

Αλλαγές έρχονται και στις εκπτώσεις δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο της απλοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμες προς κατάθεση στη Βουλή διατάξεις που ορίζουν ότι από τα ακαθάριστα έσοδα εκπίπτουν όλες οι δαπάνες που πραγματοποιεί ένας επαγγελματίας και είναι απαραίτητες για την άσκηση του επαγγέλματός του ενώ αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις θα αφαιρούνται από τον τζίρο τους οι δαπάνες για την παραγωγική λειτουργία.

Αναβολή
Επίσης, προς αναβολή για το 2014 φαίνεται ότι πάει η εφαρμογή του νέου συστήματος φορολογίας στα πρότυπα των ΗΠΑ με την καθιέρωση εσόδων και εξόδων για όλα τα φυσικά πρόσωπα και επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 20% του καθαρού εισοδήματος. Οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του 2013.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι στην
Keywords
Τυχαία Θέματα