33.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο το 2012

08:54 3/1/2013 - Πηγή: 24wro
Με μελανά χρώματα περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην εγχώρια αγορά...
εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, εκτιμώντας ότι περισσότερες από 63.000 επιχειρήσεις, που βρίσκονται στο «κόκκινο», κινδυνεύουν με άμεση πτώχευση.

Ήδη, το 2012 έβαλαν «λουκέτο» περίπου 33.000 με 34.000 επιχειρήσεις ενώ συνολικά την τελευταία διετία κατέβασαν ρολά περίπου 68.000. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι νέες μειώσεις στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων σε συνδυασμό με την νέα
φοροεπιδρομή, θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, οι οποίοι πλέον περιορίζουν τις αγορές τους, ακόμη και αν πρόκειται για την αγορά προϊόντων πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η πτώση της κατανάλωσης, έχει επηρεάσει και κατηγορίες τροφίμων όπως είναι τα τυποποιημένα, δηλαδή οι κονσέρβες και τα ζυμαρικά, οι πωλήσεις των οποίων εμφανίζονται το 2012 μειωμένες έως και 5% σε σχέση με το 2011.

Την ίδια στιγμή, οι όποιες ελπίδες του εμπορικού κόσμου για ανάκαμψη της αγοράς κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου έπεσαν στο κενό, καθώς οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται ακόμη και έως 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η κατακόρυφη πτώση στην κατανάλωση αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, υποχώρησε τον Οκτώβριο του 2012 κατά 17,1% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011.

Αναλυτικότερα, μέσα σε έναν χρόνο (Οκτώβριος 2011-2012) οι πωλήσεις στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων μειώθηκαν κατά 16,4%, στα πρατήρια καυσίμων κατά 20,3%, κατά 20,4% στα φαρμακεία και στα καταστήματα πώλησης καλλυντικών, ενώ κατά 15,5% υποχώρησαν στα βιβλιοπωλεία και στα καταστήματα πώλησης επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού.

«Πρεμιέρα» για τις εκπτώσεις στις 15 Ιανουαρίου

Με δεδομένη την καθίζηση της κατανάλωσης, οι έμποροι πλέον έχουν στρέψει την προσοχή τους στην χειμερινή εκπτωτική περίοδο, που ξεκινά στις 15 Ιανουαρίου και αναμένεται να τελειώσει στις 28 Φεβρουαρίου.

Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν, στην αγοραστική κίνηση του επόμενου διμήνου έχουν εναποθέσει τις τελευταίες τους ελπίδες, προκειμένου να αναθερμάνουν τα ταμεία τους, μετά από μια μακρά περίοδο υποτονικής κίνησης.

Ήδη, όμως οι καταστηματάρχες στην πλειονότητά τους, έχουν προχωρήσει σε «σιωπηρές» εκπτώσεις, διαθέτοντας μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε προσφορά, προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές.

real.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα