15χρονος νεκρός, κάηκε η πόλη...

07:12 6/12/2012 - Πηγή: 24wro
Στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 η χώρα ανέβασε πυρετό- βαρύ και ασήκωτο...
Το όπλο ενός «οργάνου της τάξης» δολοφόνησε ένα15χρονο παιδί, ανοίγοντας ταυτόχρονα το κουτί της Πανδώρας: με όλα τα ανομολόγητα μυστικά εκείνης της συγκυρίας.

Ο αδόκητος χαμός του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έφερε στην επιφάνεια όλη την κακοδαιμονία που ταλάνιζε -την εποχή εκείνη- την Ελλάδα. Βαρύ το τίμημα- πέθανε ένα παιδί. Και έβγαλε στους δρόμους εκατομμύρια που ξέσπασαν.

Επί δύο εβδομάδες η χώρα βίωνε συνεχείς διαμαρτυρίες μαθητών,
φοιτητών, πολιτών και επεισόδια απ' άκρου εις άκρον: Από τον Έβρο ως την Κρήτη, από την Κέρκυρα ως τη Ρόδο- με επίκεντρο την Αθήνα, το Σύνταγμα και τα Εξάρχεια. Παντού ήταν Εξάρχεια.

Ο «Δεκέμβρης» στοίχειωσε το φαντασιακό όλων, άνοιξε ένα απέραντο πεδίο ερμηνειών- η κάθε μία από την ιδεολογική της αφετηρία, πολλές φορές εγκλωβισμένη σε στεγανά σκέψης και ασφυκτικές ιδεοληψίες. Προκάλεσε βία για απάντηση στη βία, ως γνήσιο παιδί αυτής της κοινωνίας.

Και φοβική αντίδραση στους πολίτες από το νέο πρόταγμα που ξεπρόβαλε: «καταστρέφω, άρα υπάρχω». Και τανάπαλιν βία ως νέα ανταπάντηση από τους «απέναντι»- το κράτος και την Αστυνομία. Δημιούργησε έναν ακόμα κύκλο, στον υπαρκτό φαύλο κύκλο. Και μία τερατογένεση: την κλιμάκωση της δράσης από τη «νέα τρομοκρατία».

Στα προτάγματα του «Δεκέμβρη» περίσσευε η δικαιολογημένη οργή, που έπνιγε την απόπειρα δημιουργίας ελπίδας και την καθαρή πολιτική σκέψη. Οδηγούσε σε αδιέξοδη μετατόπιση του προβλήματος- στη βία που καλλιεργεί το φόβο. Ενισχύθηκαν φοβικά σύνδρομα σε βάρος της ελπίδας, τροφοδοτώντας την καταστολή στο όνομα του δόγματος «τάξις και ασφάλεια».

Τέσσερα χρόνια μετά, τα «παιδιά του Δεκέμβρη» βιώνουν την κρίση, τους ονομάζουν «χαμένη γενιά» με μέλλον ζοφερό. Η τότε ριζοσπαστικοποίηση τους έδωσε τη σκυτάλη στην ανασφάλεια, τη φυγή στο εξωτερικό ή -χειρότερα...- στη γοητεία από το νέο-ναζιστικό μόρφωμα που υπόσχεται μαύρη αντίδραση.

* Συγκεντρώσεις με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Το ρεπορτάζ του nooz.gr (τότε flash.gr) τη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου.

Η ροή των ειδήσεων εκείνη τη νύχτα του Σαββάτου (6/12/08) ήταν συνεχής, τα γεγονότα ακόμα θολά. Tonooz ήταν ένα από τα πρώτα ΜΜΕ που έκανε λόγο για δολοφονία, λίγες ώρες αφότου ο Επαμεινώντας Κορκονέας είχε στρέψει το όπλο του εναντίον του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Τα επεισόδια που ξέσπασαν δεν είχαν προηγούμενο, η Αθήνα (από το πουθενά...) άρχισε να καίγεται και ελάχιστα ΜΜΕ κάλυψαν λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα.

Παραθέτουμε αυτοτελές το τελικό ρεπορτάζ μας από τη νύχτα της 6ης προς 7ης Δεκεμβρίου. Είναι σαφές ότι εκείνη τη στιγμή οι πληροφορίες ήταν ασαφείς και συγκεχυμένες.

Το αναδημοσιεύουμε ωστόσο ως ντοκουμέντο (μαζί με βίντεο και φωτογραφίες) για το πως εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα εκείνη τη νύχτα που κατόπιν σηματοδότησε πολλά.

ΑΘΗΝΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα