11.000 γιατροί λιγότεροι στον ΕΟΠΥΥ

09:16 30/8/2011 - Πηγή: 24wro
Νυστέρι στον αριθμό των γιατρών του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα, του Εθνικού Οργανισμού...
Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), υπό την ομπρέλα του οποίου θα βρίσκονται από τις 12 Σεπτεμβρίου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, βάζουν τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας.

Σύμφωνα με την πιλοτική -από τον περασμένο Απρίλιο- λειτουργία
του νέου φορέα, συνολικά 26.000 γιατροί συμβεβλημένοι με τα προαναφερθέντα ασφαλιστικά ταμεία κάλυπταν υγειονομικά τους περίπου 8,5 εκατ ασφαλισμένους. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι περίπου 6.000 μόνιμοι γιατροί που απασχολούνται στο ΙΚΑ.

Με την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ σε δύο εβδομάδες, οι συμβεβλημένοι με τον νέο Οργανισμό γιατροί αναμένεται να μειωθούν κατά 11.000. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά περί τους 15.000 γιατρούς θα περιλαμβάνονται πλέον στις σχετικές λίστες με τις ιατρικές ειδικότητες που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι ασφαλισμένοι.

Μάλιστα, όπως πληροφορείται το protothema.gr στελέχη των δύο υπουργείων εκτιμούν πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μείωση του αριθμού των γιατρών με βάση την υπερκάλυψη που παρατηρείται σε περιοχές της χώρας σε συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες.

Επιπλέον, σχεδιάζεται και η αλλαγή των κριτηρίων για την ένταξη των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να τροφοδοτηθεί το ιατρικό δυναμικό του φορέα με νέους γιατρούς –οι οποίοι συνήθως αποκλείονταν με συνοπτικές διαδικασίες από την υπογραφή συμβάσεων με ασφαλιστικούς φορείς.

Στελέχη των υπουργείων θεωρούν πως η κάλυψη ποσοστού έως και 10% του αριθμού των γιατρών του ΕΟΠΥΥ με νέους λειτουργούς του Ιπποκράτη αφενός θα αποτελέσει τονωτική ένεση για τους νέους γιατρούς που πλήττονται από την ανεργία, αφετέρου θα σπάσει το απόστημα των πελατειακών σχέσεων που δημιουργείται αρκετές φορές μεταξύ γιατρών και ασφαλισμένων.

Σε ό,τι αφορά το μισθό των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, η πρόταση των συναρμόδιων υπουργείων είναι να κυμαίνεται από 900 έως 2.800 ευρώ το μήνα ανά γιατρό, με το ύψος της αμοιβής να εξαρτάται από την προτίμηση των ασθενών.
Ωστόσο, η τρόικα επιμένει σε επιπλέον μισθολογική συρρίκνωση παρά τις διαβεβαιώσεις των στελεχών ότι θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 50 εκατ ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα