10 Ποτά από... χρυσάφι!

18:57 15/6/2012 - Πηγή: 24wro
Για να εντυπωσιάσει και τους πλέον απαιτητικούς φιλοξενούμενούς του, ένας οικοδεσπότης πρέπει να τους «σοκάρει» ευχάριστα...
εξασφαλίζοντας ότι όσα θα προσφέρει θα είναι πραγματικά από το «πάνω ράφι»… Εδώ όμως, μιλάμε για 10 ποτά που προέρχονται από το… ακόμη πιο πάνω ράφι!

Το φτηνότερο αλκοολούχο ποτό στη συγκεκριμένη λίστα της HuffingtonPost, είναι μια φιάλη Chateau d'Yquem του 1811, που πωλήθηκε πρόσφατα για 117.000 δολάρια.

Ο αγοραστής της, ο γεννημένος στη Γαλλία
Christian Vanneque που η αγάπη του για το κρασί έχει ταξιδέψει μέχρι το Bali της Ινδονησίας, σχεδιάζει να κρατήσει το ποτό σε δημόσια θέα, μέσα σε μια διάφανη προστατευτική θήκη, μέχρι να το καταναλώσει το 201, γιορτάζοντας την 50ή επέτειο της επιφανέστατης καριέρας του. Εξαιρετικό δώρο για να κάνει κάποιος στον εαυτό του, θα έλεγε κανείς –αλλά και τι απογοήτευση αν αποδεικνυόταν τελικά ότι σε επίπεδο ποιότητας δεν έχει και μεγάλη διαφορά από ένα φτηνό μπουκάλι από την κάβα της γειτονιάς…

Πολλές από τις παρακάτω φιάλες κοστίζουν πολύ ακριβά για λόγους οι οποίοι κάθε άλλο παρά συνδέονται με την εξαιρετική τους γεύση. Για παράδειγμα, το 1907 Heidsieck, που κοστίζει 275.000 δολάρια, κοστολογείται τόσο γιατί το μπουκάλι του ανακαλύφθηκε το 1998 σε εξερεύνηση ναυαγίου του σουηδικού φορτηγού Jönköping, που βυθίστηκε στον Κόλπο της Φιλανδίας.

Άλλα, δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη «ιστορική» καταγωγή, όμως με την πολλή κουβέντα γύρω από το όνομά τους οι τιμές τους εκτινάχθηκαν. Οι τέσσερις πιο ακριβές φιάλες αλκοόλ στον κόσμο -με τιμές που κυμαίνονται από 1 έως 44 εκατομμύρια δολάρια- είναι επενδεδυμένες με πολύτιμα κοσμήματα και/ή μέταλλα που ξεπερνάνε κατά πολύ σε αξία το περιεχόμενό τους.
Είτε φυλαγμένα σε πλατίνα, είτε με περισσότερα διαμάντια κι απ’ αυτά που βρίσκει κανείς συνολικά σε μικρό κοσμηματοπωλείο, οι φιάλες αυτές μάλλον… δεν πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων ή της ανακύκλωσης, ακόμα και μετά την κατανάλωση του περιεχόμενου τους.

10. Chateau d’Yquem 1811 — 117.000 δολάρια

Ο Christian Vanneque, που διευθύνει το SIP Wine Bar στο Bali της Ινδονησίας, πλήρωσε 117.000 δολάρια για ένα μπουκάλι Chateau d’Yquem του 1811. Η Wall Street Journal έγραψε ότι πρόκειται για ρεκόρ σε ό,τι αφορά στην τιμή πώλησης λευκού κρασιού, ξεπερνώντας το προηγούμενο «φράγμα» των $100.000 που κατείχε το Chateau d’Yquem του 1787.

9. Heidsieck 1907 — 275.000 δολάρια

Αυτή η ιλιγγιωδώς ακριβή σαμπάνια είναι η πιο ακριβή που υπάρχει στον πλανήτη και σε ό,τι αφορά στην ποιότητά της, αλλά και σε ό,τι αφορά στο «ταξίδι» της στο χρόνο. Το ρεπορτάζ σχετικά με τις ακριβές σαμπάνιες λέει πως το υψηλά κοστολογούμενο μπουκάλι της ανακαλύφθηκε το 1998 σε σουηδικό ναυάγιο. Το πλοίο ήταν ναυλωμένο για τη μεταφορά αλκοόλ στον Αυτοκρατορικό Οίκο του Τσάρου Νικόλαου του Β’, καθώς βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από γερμανικό υποβρύχιο. Ευτυχώς, τα περισσότερα μπουκάλια που βρίσκονταν μέσα σε αυτό έμειναν άθικτα,
Keywords
Τυχαία Θέματα