Ντυθείτε με βάση τα Likes του Facebook

Βρεθήκατε ποτέ μπροστά στις κρεμάστρες του καταστήματος ρούχων της γειτονιάς σας και δεν ξέρατε τι να επιλέξετε; Τι θα λέγατε αν πάνω στην κρεμάστρα εμφανίζονταν τα «Likes» που έχει το συγκεκριμένο κομμάτι στο Facebook;

Η εταιρεία C&A στη Βραζιλία, δημιούργησε μια στρατηγική που ουσιαστικά «παντρεύει» τις on-line προτιμήσεις με τον πραγματικό κόσμο λήψης αποφάσεων χρησιμοποιώντας φυσικά το Facebook.

Ονομάζεται FashionLike και δουλεύει ως εξής: Όποτε σου αρέσει (κάνεις Like) ένα ρούχο από το βραζιλιάνικο C&A online shop, αυτομάτως αυτό το Like προστίθεται σε πραγματικό χρόνο σε μια οθόνη που είναι ενσωματωμένη στην κρεμάστρα του κάθε ρούχου στο φυσικό κατάστημα!

Έτσι οι υποψήφιοι αγοραστές του κάθε ρούχου μπορούν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα «Likes» που έχει μαζέψει το κάθε κομμάτι πριν αποφασίσουν να το αγοράσουν!

Η C&A δεν είναι η πρώτη που «παντρεύει» την πραγματική με τη ψηφιακή ζωή στον κόσμο της μόδας. Σε μια άλλη καμπάνια που είχε τρέξει τον προηγούμενο μήνα η Stussy, σε πραγματικό χρόνο ένα μοντέλο θα ντυνόταν με την χειμερινή κολεξιόν της εταιρίας ανάλογα με το πόσα Likes θα μάζευε η καμπάνια στο Facebook, ενώ έχουν υπάρξει και άλλες εταιρίες που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τεχνικές croudsoursing (με βάση τις προτιμήσεις του κόσμου) για να επιλέξουν σχέδια για την παραγωγή ρούχων.

Όπως πολλοί όμως έχουν επισημάνει, υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο στην εφαρμογή της C&A FashionLike: Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος που μόλις μπαίνει στο κατάστημα αλλάζει τα ρούχα στις κρεμάστρες; Με εμπόδια ή χωρίς πάντως η προσπάθεια της C&A είναι πολύ ενδιαφέρον και ο συνδυασμός της πραγματικής ζωής με αυτή του Facebook είναι πολύ πιθανό να γίνει τάση που θα έχει ένα μεγάλο, φανατικό κοινό.

Η αλήθεια είναι ότι η είδηση με σόκαρε από την αρχή. Η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό είναι: «Θα διαλέγει κάποιος άλλος τι θα φορέσω εγώ;» Θα πρέπει όταν θα μπαίνω στο κατάστημα να έχω αναγκαστικά και τις γνώμες χιλιάδων άλλων ανθρώπων που όχι μόνο δεν γνωρίζω, αλλά ΔΕΝ με ενδιαφέρει τι τους αρέσει να φορέσω εγώ και τι όχι;

Σαν άνθρωπος ο οποίος σέβεται τον εαυτό του και φυσικά έχει και άποψη για όλα αυτά που τον αφορούν άμεσα, το θεωρώ τουλάχιστον προσβλητικό. Έχει τον χαβαλέ του αλλά ως εκεί. Η υποτιθέμενη «ελευθερία» που έχουμε γίνεται όλο και πιο αχνή, όλο και πιο κατευθυνόμενη. Και αυτό με κάνει να τρέμω για το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας σε έναν κόσμο που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του χρήματος.

Anyway, δεν θέλω να μακρηγορήσω, είναι μια ατελείωτη συζήτηση. Απλά θέλω να πω ένα όχι δεν θα δεχτώ να μου πουν οι άλλοι τι θα φορέσω, τι θα φάω, που θα πάω και πως θα ζήσω. Εσείς τι λέτε;

via Mashable

Keywords
Τυχαία Θέματα