Οι αριθμοί του Τσιτσιπά στο γρασίδι (vids)

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα πατήσει και πάλι σε γρασίδι, μετά από 2 χρόνια. Ο Νο4 του κόσμου θα βρεθεί για 4η φορά στο All England Club, σε ένα τουρνουά το οποίο  (μαζί με το US Open) ο Τσιτσιπάς έχει κάνει τις χαμηλότερες… πτήσεις. 

Από το 2017 ο Έλληνας τενίστας έχει αγωνιστεί μόλις 15 φορές σε grass-court (ATP, Grand Slams) κάτι που είναι απόλυτα δικαιολογημένο αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι το 2017 έπαιξε μόνο στο Wimbledon,

το 2019 έπαιξε μόλις 5 παιχνίδια και μόνο το 2018 μπορεί να πει κάποιος ότι είχε μια πιο… γεμάτη σεζόν, όσο μπορεί να πει κάποιος για το γρασίδι η σεζόν του οποίου είναι η μικρότερη (χωρίς καν 1000άρι) από οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια. 

Look who's arrived on grass

Hey, @steftsitsipas pic.twitter.com/q8cqXcNHQ5

Tennis TV (@TennisTV) June 20, 2021

Φυσικά, η πιο σημαντική αιτία για τα λιγοστά παιχνίδια που έχει αγωνιστεί ο Τσιτσιπάς στη συγκεκριμένη επιφάνεια, είναι και η περσινή ακύρωση του Wimbledon (ελεώ πανδημίας), ενώ και τη φετινή θα παίξει μόνο στο Wimbledon.

Το 2018 ήταν η πιο παραγωγική σεζόν, κάτι που σημαίνει ότι ήταν και η πιο επιτυχημένη. Το 2018 ο Τσιτσιπάς έπαιξε σε 9 αγώνες, παραπάνω από τους μισούς που είχε παίξει τις άλλες 2 χρονιές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κανένα από τα τουρνουά με τη συγκεκριμένη επιφάνεια, δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει πέρα από τα προημιτελικά. Αυτό μάλιστα έγινε 2 φορές, τον Ιούνιο του 2018 στο ντεν Μπος (Ολλανδία), όπου αποκλείστηκε στους “8” από τον Γάλλο Ρισάρ Γκασκέ και τον Ιούνιο του 2019 στο Quenn’s, όπου μάλιστα είχε τοποθετηθεί και στο Νο1 του ταμπλό, χάνοντας στην προημιτελική φάση από τον Καναδό, Φίλιξ Οζέρ Αλιασίμ. 

Όσον αφορά το Wimbledon; Η μεγαλύτερη και πιο σημαντικό του πορεία ήταν το 2018 κι αφού είχε παίξει πρώτα σε δύο τουρνουά με γρασίδι (ντεν Μπος, Χάλε) φτάνοντας μέχρι τους “16”. 

Το οξύμωρο είναι ότι αυτή η πορεία ήταν η καλύτερη που είχε κάνει ποτέ σε Grand Slam (1η φορά έφτανε σε 4ο γύρο) και η οποία σταμάτησε από τη ρακέτα του μετέπειτα ημιφιναλίστ, Τζον Ίσνερ, ο οποίος επικράτησε μεν στα 3 σετ, αλλά τα τελευταία 2 κρίθηκαν σε δραματικά tie-break, με τον Αμερικανό να σταματάει στους 22 άσους, αλλά και τον-τότε-19χρονο Τσιτσιπά να ολοκληρώνει τον αγώνα με 18 άσους! 

Από εκεί και πέρα στις επόμενες δύο φορές που βρέθηκε στο κυρίως ταμπλό ηττήθηκε στον 1ο γύρο, το 2017 από τον Σέρβο Ντούσαν Λάγιοβιτς, κάτι που δεν θεωρείτο και τόσο μεγάλη έκπληξη, όσο αυτή που έγινε το 2019 με τον Έλληνα τενίστα να αποκλείεται από τον Ιταλό Τόμας Φαμπιάνο στα 5 sets. 

Εκτός του ότι το 1ο μεγάλο βήμα του Τσιτσιπά σε Grand Slam έγινε στο γρασίδι, μην ξεχνάμε ότι και η μεγαλύτερη, έχει εκείνη τη στιγμή, διάκριση ήταν και πάλι στο γρασίδι έχοντας κατακτήσει, μαζί με τον Εσθονό, Κένεθ Ράισμα το Wimbledon στα διπλά (juniors) κερδίζοντας στον τελικό τους Καναδούς, Φίλιξ Οζέρ Αλιασίμ και Ντένις Σαποβάλοφ…

Οι αριθμοί 

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει στο γρασίδι το χαμηλότερο (λογικό) ποσοστό νικών. Το ρεκόρ του είναι 8-7 (53,3%) την ίδια ώρα που στο χώμα έχει 59-20 (74,7%) και στη σκληρή επιφάνεια 99-58 (63,1%).

Πάμε να δούμε πόσο καθοριστική είναι η συγκεκριμένη επιφάνεια όσον αφορά το service το οποίο  είναι η μισή διαδρομή για τη νίκη… 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Τσιτσιπάς έχει καλύτερα ποσοστά στα περασμένα πρώτα service, το οποίο φτάνει το 62,5% και μάλιστα πριν από 2 χρόνια, την ώρα που στο χώμα, αλλά και στην σκληρή επιφάνεια ο μέσος όρος καριέρας είναι στο 61,8%.

Οι κερδισμένοι πόντοι στο 1ο service στο γρασίδι φτάνει μέσο όρο το 76,6% και είναι η 2η καλύτερη επίδοση μετά από αυτή της σκληρής επιφάνειας που είναι στο 77,1% και πιο πάνω από αυτή του χώματος που είναι στο 73,1%.

Εκεί που τα πράγματα αλλάζουν ελάχιστα κι αυτό λόγω της μεγάλης βελτίωσης του Τσιτσιπά, είναι στο 2ο service όπου χώμα και σκληρό κινούνται στο 54,6% ενώ στο γρασίδι έχει 53%.

Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο για το Wimbledon είναι το hold service εκεί που ο Τσιτσιπάς έχει καλύτερα ποσοστά στο γρασίδι (86,7%), τόσο από τη σκληρή επιφάνεια (86,4%), όσο και από τη χωμάτινη (84,5%).

Θεωρητικά αναμένεται να δούμε έναν εντελώς διαφορετικό Τσιτσιπά σε σχέση με αυτόν που είδαμε πριν από 2 χρόνια. Το service έχει βελτιωθεί, οι επιστροφές έχουν βελτιωθεί, η παρουσία του στο φιλέ είναι εντυπωσιακή, σε σχέση με άλλα χρόνια, αλλά και το παιχνίδι του έχει ωριμάσει. 

Αναμένεται να δούμε τα service-volley στα οποία προετοιμάζεται από τον Ιανουάριο προσπαθώντας να τα εντάξει στο παιχνίδι του, κάτι που αναμένεται να κάνει πολλές φορές στο Wimbledon, αρκεί το service να είναι ικανό για να του δώσει χώρο προσέγγισης. 

Ο ίδιος είπε άλλωστε ότι του αρέσει να παίζει σε γρασίδι αρκεί να προσαρμόσει το παιχνίδι του στην επιφάνεια. Το μοναδικό ερώτημα απλά είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί για να το κάνει κι αν τελικά έπρεπε ή όχι να πάει, χωρίς να έχει παίξει σε grass-tournament, στο 3ο Major της σεζόν….

The post Οι αριθμοί του Τσιτσιπά στο γρασίδι (vids) appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα