Ο τελικός της Μελβούρνης Set by Set (vids)

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατέκτησε τον ιστορικό, 10ο τίτλο του στο Αυστραλιανό Όπεν και έγραψε ακόμη μια φορά ιστορία με την επίδοσή του στη Rod Laver Arena.

Βελτίωσε το σερί του σε 28-0 στα τελευταία 28 ματς του στη Μελβούρνη και ανάγκασε τον Στέφανο Τσιτσιπά στη 2η ήττα του σε Major τελικό.

Πως τα κατάφερε όμως, να “λυγίσει” τον Έλληνα πρωταθλητή στα τρία sets, παρά το γεγονός ότι ο 24χρονος, έπιασε πολύ υψηλό επίπεδο στο τένις του ;

Συγκεντρωμένος Νόλε, αγχωμένος Στέφανος

Ο

Νόβακ Τζόκοβιτς μπήκε πολύ καλύτερα στο court. Εκμεταλλεύτηκε το υπερβολικό άγχος του αντιπάλου του, τον άφησε να τον κυριεύσει η πίεση και παίζοντας σταθερά από τον 1ο μέχρι τον τελευταίο πόντο, έφτασε στο 1-0.

Ο 35χρονος Σέρβος, ήταν αψεγάδιαστος πίσω από το σερβίς του. Κέρδισε 20/25 πόντους πίσω από αυτό και μετρώντας 17/18 πίσω από το 1ο του σερβίς, κατάφερε να μην απειληθεί ποτέ του από τον Τσιτσιπά.

Σε συνδυασμό με το “σφιχτό” ξεκίνημα του Έλληνα τενίστα, ο Νόλε έγινε από νωρίς το φαβορί. Πρώτα προειδοποίησε τον Στέφανο στο 2ο game του ματς, αποτυγχάνοντας τελικά να κάνει break, αν και προηγήθηκε με 15-40.

Λίγες στιγμές αργότερα όμως, το break ήρθε. Με το σκορ στο 2-1, ο Τζόκοβιτς “πλήγωσε” τον αντίπαλό του στο σερβίς, πήρε προβάδισμα με 3-1 και λίγο αργότερα με 4-1, για να φτάσει πολύ κοντά στο set.

Με μαθηματική ακρίβεια, μόλις επτά αβίαστα λάθη και πολύ σταθερό τένις, ο Σέρβος έκανε το 5-2 και στη συνέχεια το 6-3, για να μπει με το δεξί στον τελικό.

Business as usual for @DjokerNole as the crowd reacts to the No.4 seed taking the opening set!#AusOpen • #AO2023 pic.twitter.com/soft8Vhljj

— #AusOpen (@AustralianOpen) January 29, 2023

Προβάδισμα τίτλου χάρις στα ατσάλινα νεύρα του

Ο Τσιτσιπάς, δεν άργησε να διώξει το υπερβολικό άγχος του, να αφεθεί περισσότερο στο court, να βελτιωθεί σε όλους τους τομείς και να κάνει τη ζωή δύσκολη στον Τζόκοβιτς.

Σερβίροντας εξαιρετικά, παίζοντας πιο επιθετικά και έχοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη πλέον στο πλάνο του, ο Στέφανος πίεσε τον Σέρβο και ήταν αυτός που είχε τη μοναδική ευκαιρία για break στο set.

Και μάλιστα, ήταν set point, όταν ο Νόλε σέρβιρε για να παραμείνει στο set, με το σκορ στο 4-5 υπέρ του Έλληνα.

Εκεί, ο Τσιτσιπάς προηγήθηκε με 30-40, είδε τον αντίπαλό του να παίζει με 2ο σερβίς, όμως δεν μπόρεσε να κάνει το 1-1 και να βάλει φωτιά στο ματς. Ήταν πιο παθητικός από όσο θα έπρεπε, άργησε να πάρει πρωτοβουλία στο ράλι και ο Τζόκοβιτς με έναν forehand winner, “έσβησε” την ευκαιρία του αντιπάλου του.

Set point down? Not too bad, @DjokerNole @bondisands • #bondisands • #AusOpen • #AO2023@wwos • @espn • @eurosport • @wowowtennis pic.twitter.com/fKDwEHrkLK

— #AusOpen (@AustralianOpen) January 29, 2023

Λίγα λεπτά μετά, οι δυο τους οδηγήθηκαν σε tie-break για να κριθεί ποιος θα πάρει το 2ο κομμάτι του τελικού. Εκεί, τα λάθη κυριάρχησαν. Και από τις δυο πλευρές. Πρώτα ο Τσιτσιπάς έμεινε πίσω με 4-1, στη συνέχεια ο Νόλε έκανε δώρο δυο πόντους στο σερβίς του και το tie-break έφτασε στο 4-4.

Ο Σέρβος όμως, είχε την εμπειρία και τα ατσάλινα νεύρα να διαχειριστεί την πολύ δύσκολη συνθήκη. Κέρδισε τρεις σερί πόντους και έκανε το 2-0, ολοκληρώνοντας το set με 28/41 πόντους πίσω από το σερβίς του και έξι λιγότερα αβίαστα λάθη από τον Στέφανο (11 έναντι 17).

Τα… χρειάστηκε αλλά το “έκλεισε”

Κι εκεί που ο Τζόκοβιτς είχε πάρει τεράστιο προβάδισμα τίτλου, ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήρθε να αναπτερώσει τις ελπίδες του, κάνοντας το 1ο και… τελευταίο break του στο ματς, στο 1ο game του 3ου set.

Ο Νο3 του ταμπλό, συνέχισε να ανεβάζει τον ρυθμό του και βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε στο ματς, ώστε να μπει και πάλι σε διεκδίκηση της νίκης.

Έλα που, όμως, ο Τζόκοβιτς ήταν τόσο συγκεντρωμένος και τόσο ψυχωμένος να μην δώσει την παραμικρή ελπίδα στον αντίπαλό του, που πήρε άμεσα το break πίσω και γυρνώντας από το 30-0 στο αμέσως επόμενο game, έκανε το 1-1 με break back, ανεβάζοντας ένα level το δικό του επίπεδο.

Έβγαλε μερικές τρομερές άμυνες ο Σέρβος για να… γλιτώσει το 0-2 στο 3ο set και οι δυο τενίστες στη συνέχεια υπερασπίστηκαν τα service games τους, μέχρι που ο αγώνας οδηγήθηκε σε 2ο tie-break.

Εκεί, ο 35χρονος έμελλε να “κλειδώσει” τον 22ο Grand Slam τίτλο του, παρά το γεγονός πως ο Τσιτσιπάς, πάλεψε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Ο Νόλε προηγήθηκε με 5-0, όμως ο Στέφανος έφτασε μέχρι το 6-5, σώζοντας δυο championship points.

Ένα υπέροχο crosscourt forehand του Σέρβου όμως, στο 3ο championship point του, ήταν αυτό που τον έβγαλε από τη δύσκολη θέση και του έδωσε το τρόπαιο.

Ο νικητής, τελείωσε το ματς με καλύτερα ποσοστά επιτυχίας από τον Τσιτσιπά, πίσω από το σερβίς του. Πιο συγκεκριμένα, ο Τζόκοβιτς ολοκλήρωσε τον τελικό με 75/100 πόντους, σε αντίθεση με τους 69/106 του αντιπάλου του.

Στα 2/5 break points σταμάτησε ο Σέρβος, με τον Έλληνα να μετρά 1/3. Περισσότεροι οι winners, -πολύ- περισσότερα και τα αβίαστα λάθη του Τσιτσιπά από αυτά του κατόχου 22 Grand Slam τίτλων. Με 40 winners και 42 unforced errors τελείωσε τον αγώνα ο φιναλίστ, την ώρα που ο πρωταθλητής μέτρησε 36 και 22, αντίστοιχα.

AUSTRALIAN OPEN MEN’S DRAW | WOMEN’S DRAW | OOP (+9h)

The post Ο τελικός της Μελβούρνης Set by Set (vids) appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα