Ο σημαντικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη του αθλητισμού

14:11 3/9/2023 - Πηγή: Tennis24

Ο αθλητισμός παγκοσμίως αποτελεί ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας, αλλά και στο πέρασμα των χρόνων αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων, είτε ως συμμετέχοντες, είτε ως θεατές, διοργανωτές οι άνθρωποι έχουν βάλει τον αθλητισμό στην καθημερινότητά τους.

Ο αθλητισμός συμβάλλει στην καλύτερη σωματική, ψυχική υγεία του ανθρώπου, αλλά και στη βελτίωση της έντονης καθημερινότητας. Η σημασία του αυξάνεται όλο και πιο πολύ αναδεικνύοντάς τον πλέον σε έναν φορέα κοινωνικοποίησης των ανθρώπων, ο οποίος μάλιστα, δύναται να διαμορφώσει ταυτότητες πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές παγκοσμίως.

Αντιλαμβανόμαστε

λοιπόν ότι ο αθλητισμός σε όλες του τις εκφάνσεις θα πρέπει να απασχολεί την Κεντρική Διοίκηση ενός κράτους, αλλά και τον Α΄ και Β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμους , Περιφέρειες).

Ιδιαίτερα η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει πάει πλέον σε ένα νέο επίπεδο διοίκησης, το οποίο είναι θεσμικά και επιχειρησιακά ικανό να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις. Μέσα από ένα ρεαλιστικό και οργανωμένο σχέδιο ανάπτυξης και δημιουργίας βασισμένο σε ευρωπαϊκά πρότυπα και πόρους μπορεί να διασφαλίσει σημαντική οικονομία κλίμακας, πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι με τον σωστό προγραμματισμό και τη συνεργασία τοπικών αθλητικών συλλόγων, Δήμων και Περιφέρειας μπορούν να επιτευχθούν στόχοι που παλιότερα φάνταζαν ακατόρθωτοι! Υπάρχουν πάρα πολλά αναπτυξιακά κυρίως ευρωπαϊκά προγράμματα, που αν οι τοπικές κοινωνίες σε συνεργασία με τους Δήμους απευθυνθούν στην Περιφέρεια με το σωστό πλάνο, τότε η Περιφέρεια μπορεί να συνδιοργανώσει δράσεις ή να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής!

Σημαντικό παράδειγμα για το αποτέλεσμα της συνέργειας που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ των Αθλητικών Σωματίων και με τους Α΄& Β΄ βαθμό Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί ο Όμιλος Αντισφαίρισης Κουφαλίων που κατάφερε τα τελευταία 16 χρόνια να διοργανώνει το « KOUFALIA CUP», το οποίο πλέον έχει εδραιωθεί στα Διεθνή Τουρνουά τένις με συμμετοχή πολλών ομάδων από αρκετές χώρες της Ευρώπης. Το 2023 οι συμμετοχές των ομάδων που έλαβαν μέρος στο τουρνουά που διοργανώθηκε τον Ιούλιο ξεπέρασαν τις 90.

Με το σωστό προγραμματισμό, τη συνεργασία του Ομίλου Αντισφαίρισης Κουφαλίων, τη σκληρή και επίμονη δουλεία των μελών αυτού, την ενεργό παρουσία του Δήμου και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τις τελευταίες δεκαετίες συντελέστηκε ένα σπουδαίο έργο με τη δημιουργία των σύγχρονων γηπέδων που χρησιμοποιεί πλέον ο Ο.Α. Κουφαλίων με φοβερές εγκαταστάσεις και πλούσια αγωνιστική δράση. Οι υποδομές, το αθλητικό πνεύμα, το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας είχε ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών και δράσεων να φτάσει σήμερα στο σημείο μια μικρή επαρχιακή πόλη να έχει δημιουργήσει διεθνής υποδομές σύμφωνες με τα πλέον αυστηρά πρότυπα και να φιλοξενεί Πανελλήνια και Διεθνή πρωταθλήματα – Τουρνουά τένις .

Μέσα από αυτές τις δράσεις, ο Δήμος Χαλκηδόνος – παλιότερα ο Δήμος Κουφαλίων – συμβάλει όχι μόνο στην προβολή της πόλης, στην οικονομική της και τουριστική ανάπτυξη, αλλά και της ευρύτερης περιοχής αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και τη δυναμική που μπορεί να εκφραστεί από συνέργειες Πολιτών – Δήμου και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Εν κατακλείδι, το κράτος οφείλει να ενεργοποιηθεί δημιουργώντας δράσεις στο εσωτερικό του υπό την αιγίδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να αναζητούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να υποστηρίζουν τις σωστές και οργανωμένες προσπάθειες των πολιτών , αλλά και οι αθλητικοί φορείς θα πρέπει να στήσουν ένα γερό και άριστα οργανωμένο οικοδόμημα, που θα είναι σε θέση να απορροφήσει κονδύλια , αλλά και να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις του.

Δημήτριος Γκογκίδης – Πρόεδρος του Ομίλου Αντισφαίρισης Κουφαλίων

The post Ο σημαντικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη του αθλητισμού appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα