Ο μεγάλος τελικός Set by Set (vids)

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν κατάφερε να στεφθεί για πρώτη φορά στην καριέρα του Πρωταθλητής σε Grand Slam διοργάνωση, καθώς μετά από μια εξαντλητική, πεντάσετη μάχη κόντρα στον Νόβακ Τζόκοβιτς, υπέκυψε.

Ο Έλληνας πρωταθλητής έδωσε σπουδαία μάχη κόντρα στον θρυλικό Σέρβο, ο οποίος κατέκτησε τον 19ο Grand Slam τίτλο της σπουδαίας καριέρας του.

Το Set by Set του μεγάλου τελικού:

Πόντο-πόντο

και στο τέλος νικάει… ο Τσιτσιπάς

Ίσως το πιο “κλειστό” set του τουρνουά, ήρθε στον μεγάλο τελικό. Και μάλιστα, άνοιξε την αυλαία του τελικού. Στέφανος Τσιτσιπάς και Νόβακ Τζόκοβιτς ακροβάτησαν σε μια κλωστή μέχρι τον τελευταίο πόντο, με τον Έλληνα τενίστα να κάνει το βήμα παραπάνω και να παίρνει προβάδισμα με 0-1.



Οι δυο τενίστες σέρβιραν σεμιναριακά μέχρι το 5-5. Μόλις τρία break points δημιουργήθηκαν μέχρι τότε, με τον Στέφανο να χάνει την ευκαιρία να κλείσει το set (4-5), όταν είχε set point στο σερβίς του αντιπάλου του.

Τα άλλα δυο break points, ήταν για τον Τζόκοβιτς, στο εναρκτήριο game του τελικού. Ο Έλληνας όμως τα έσωσε, με δυσκολία και “έκλεισε” το game με τρεις συνεχόμενους άσους.



Το set από το 5-5 κι έπειτα, έγινε… θρίλερ. Οι δυο αθλητές δεν σέρβιραν σταθερά, με τον Νόλε να κάνει το πρώτο break του αγώνα (6-5) και να παίρνει το προβάδισμα για να σερβίρει για το 1-0.

Όμως, ο Στέφανος έδειξε σπουδαία αντανακλαστικά, εκμεταλλεύτηκε τα λάθη του αντιπάλου του, έμεινε ψύχραιμος παρά την άσχημη εξέλιξη και “έσπασε” το σερβίς του Τζόκοβιτς, που μέχρι εκείνη την ώρα ήταν στο 21/26. Έτσι, έστειλε το ματς σε tie-break.

Εκεί, είχε το μομέντουμ και ήταν το απόλυτο αφεντικό μέχρι το 0-4 και στη συνέχεια το 2-5. Ο Νόλε πέρασε όμως μερικές τρομερές μπάλες στη συνέχεια, κέρδισε τέσσερις σερί πόντους και δημιούργησε set point για τον ίδιο (6-5).



Ο Στέφανος, το έσωσε μαεστρικά, με ένα υπέροχο forehand, που ακολούθησε την πολύ δυνατή επιστροφή του 34χρονου Σέρβου. Έκανε το 6-6 και μετά την αλλαγή πλευρών, κέρδισε ακόμη δυο πόντους (6-8), για να κατακτήσει το εναρκτήριο κομμάτι του ματς.

Υγιεινός περίπατος και… 0-2

Το 2ο set δεν είχε να μοιάσει σε τίποτα το 1ο. Ο Στέφανος μπήκε συγκεντρωμένος, σε αντίθεση με τον Νόλε που φάνηκε σαν να τα έχασε μετά την απώλεια του tie-break και πριν το καταλάβει έμεινε με set και break πίσω (0-1).



Μεγάλο τένις από τον Έλληνα πρωταθλητή, που δεν άφησε τον Σέρβο να φτάσει ούτε σε break point και κάνοντας ακόμη ένα break λίγα λεπτά αργότερα (2-5), σέρβιρε επιτυχημένα για το 0-2 (2-6) και έβαλε βάσεις για να κατακτήσει τον παρθενικό Major τίτλο του.

Σ’ αυτό το set, ο Στέφανος μέτρησε 17/22 κερδισμένους πόντους πίσω από το σερβίς του, ενώ είχε και 2/5 break points, στο ευάλωτο σερβίς του Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης (12/22 κερδισμένους πόντους).



Ανέβασε ρυθμό και μείωσε ο Νόλε

Ο Τζόκοβιτς μπορεί μέχρι το 0-2 να έδειχνε πως βρισκόταν σε πολύ μέτρια μέρα, σε αντίθεση με τον Τσιτσιπά, ο οποίος έπαιζε εξαιρετικό τένις, όμως στο 4ο game του 3ου set… άνοιξε ο διακόπτης.

Ο 34χρονος χρειάστηκε πέντε break points για να φτάσει στο δεύτερο “σπάσιμο” του σερβίς στον αγώνα για τον ίδιο και το έκανε με τρόπο, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακό. Μετά από ένα εκπληκτικό σε ποιότητα game, ο Τζόκοβιτς πήρε προβάδισμα με break (3-1) και δεν ξανακοίταξε πίσω του.



Αν και ο Στέφανος δεν έριξε τον ρυθμό του παιχνιδιού του καθόλου, ο Νόλε έγινε πιο σταθερός, καθάρισε τη σκέψη του και μετά από τρία απαιτητικά holds, έκανε το 6-3, για να μειώσει σε 2-1.



Αχίλλειος πτέρνα του Τσιτσιπά, η αποτελεσματικότητα πίσω από το 2ο σερβίς του. Σε αυτό το set, κέρδισε μόλις 5/13 πόντους εκεί (38%) και έκανε μάλιστα δυο double faults, σε κρίσιμα σημεία.

Πλήρης έλεγχος του Σέρβου και… 5ο set

To 4o σετ ήταν… καρμπόν του 2ου. Το μόνο που άλλαξε, ήταν ο νικητής του. Έτσι όπως κέρδισε ο Στέφανος το 2ο, με περίσσια άνεση, τόσο εύκολα κατέκτησε το 4ο ο Νόλε.

Ο Σέρβος κέρδισε τέσσερα σερί games για το… καλησπέρα και ουσιαστικά “καθάρισε” το 4ο κομμάτι του αγώνα μέσα σε λίγα λεπτά, στέλνοντας στιγμές αργότερα με 6-2, το ματς σε 5ο και καθοριστικό set.



Όπως ακριβώς έγινε και το 2020 στο Παρίσι, στον μεταξύ τους ημιτελικό, έτσι ακριβώς και φέτος. Η μεταξύ τους μονομαχία κρίθηκε σε decider.

Εμπειρία και κούραση, καθόρισαν τον νικητή

Ο Τζόκοβιτς πλέον, έχει επιστρέψει για τα καλά στο ματς. Έγινε ξανά το φαβορί, όπως ήταν και πριν την έναρξη του τελικού και το μόνο που έμενε ήταν να κερδίσει ακόμη ένα set, όπως είχε κάνει και το 2020 κόντρα στον Τσιτσιπά.

Τότε, ήταν ο Στέφανος που είχε επιστρέψει από το 2-0 και είχε φέρει το ματς στο 2-2, πριν ηττηθεί με 3-2.

Ο Νόλε, με την τεράστια εμπειρία του σε τέτοιες καταστάσεις, έγειρε την πλάστιγγα προς το μέρος του, εκμεταλλευόμενος το άγχος και την “θολή” σκέψη του Τσιτσιπά, που έδειξε κουρασμένος σε αρκετά ράλι.



Ο Τζόκοβιτς έκανε το πολυπόθητο break στο 2-1 και έφτασε ελεγχόμενα στην κατάκτηση του τίτλου, αν και ο Στέφανος στο game που ο Σέρβος σέρβιρε για τον τίτλο (5-4), έφτασε το παιχνίδι μέχρι το 40-40, σώζοντας με υπέροχο τρόπο ένα match point.

Παρ’ όλα αυτά, ο δυνατότερος πνευματικά, Νόλε, δεν πτοήθηκε και κέρδισε τους επόμενους δυο πόντους του ματς, για να κάνει δικό του τον 19ο Grand Slam τίτλο της καριέρας του.

Τα στατιστικά του τελικού

Ο Τζόκοβιτς ολοκλήρωσε το ματς με 68% επιτυχία στο 1ο σερβίς του, σε αντίθεση με το 62% που μέτρησε ο Τσιτσιπάς. Άξιο αναφοράς ότι ο Έλληνας έπαιξε 43(!) πόντους περισσότερος στο σερβίς του (109/177), σε σχέση με αυτούς που έπαιξε ο Σέρβος (91/134).

Φοβερή η αποτελεσματικότητα του Νο1 τενίστα στον κόσμο πίσω από το 1ο σερβίς του, όπου κέρδισε το 78% των πόντων του (71/91). Αν και ο Τσιτσιπάς έβγαλε 14 άσους από το μανίκι του, μέτρησε 67% σε αυτό το κομμάτι (73/109).

Οι δυο τενίστες ολοκλήρωσαν τον τελικό με παρόμοια νούμερα σε winners και αβίαστα λάθη. Ο Στέφανος είχε 61 winners και 44 αβίαστα λάθη, με τον Τζόκοβιτς να βγάζει 56 winners και να κάνει 41 αβίαστα λάθη.

Με 3/8 break points τελείωσε το ματς ο Έλληνας τενίστας, ενώ ο 34χρονος Σέρβος είχε 5/16.

Συνολικοί πόντοι: 164 – 147 υπέρ του Τζόκοβιτς.

ROLAND GARROS MEN’S DRAW | WOMEN’S DRAW | OOP (-1h)

Δημήτρης Χαλιάπας

The post Ο μεγάλος τελικός Set by Set (vids) appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα