Ο επικός τελικός Set by Set (vids)

O Ράφα Ναδάλ έγραψε ιστορία στη Μελβούρνη. Ο Ισπανός επέστρεψε στους τίτλους στο Australian Open μετά από 13 χρόνια και τέσσερις χαμένους τελικούς επικρατώντας του Ντανίλ Μεντβέντεφ με 2-6, 6-7(5), 6-4, 6-4, 7-5 μετά από 5,5 ώρες! 

Ο Ισπανός άντεξε στους 23 άσους του Μεντβέντεφ, ολοκληρώνοντας τον τελικό με 69 winners και 68 αβίαστα λάθη, κέρδισε το 67% των πόντων πίσω από το 1ο service (78/117) και το 47% στο 2ο (34/72), ενώ είχε και 7/22 break-points. 

Από την άλλη πλευρά ο Μεντβέντεφ,

ο οποίος ξεκίνησε εκρηκτικά τον τελικό σέρβιρε με 71% στο 1ο service (89/126), 41% στο 2ο (23/56), σημείωσε 76 winners, υπέπεσε σε 52 αβίαστα λάθη ενώ τελείωσε το ματς με 6/22 break-points. 

Κυρίαρχος ο Μεντβέντεφ στο ξεκίνημα 

Ο τελικός θα ξεκινήσει με τον Ράφα Ναδάλ να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στο 1ο service. Θα περάσει μόλις το 54%, θα κερδίσει το 57% των πόντων (8/14), αλλά και το μόλις το 25% στο 2ο (3/12). 

Το γεγονός αυτό θα εκμεταλλευτεί ο Μεντβέντεφ, ο οποίος πιέζει αφόρητα όλα τα service-games του Ισπανού. Το 1ο “μήνυμα” θα έρθει στο 2ο service-game όπου ο Ναδάλ θα σβήσει 2 break-points και θα κρατήσει το service του (2-1). 

Την ίδια ώρα ο Μεντβέντεφ σερβίρει με 83% στο 1ο service (15/18), ενώ θα χρειαστεί να σερβίρει μόλις τέσσερις φορές στο 2ο service (1/4).

Ο Ρώσος από το 1-2 και μετά θα κυριαρχήσει κατά κράτος στο court. Θα κερδίζει τα επόμενα 5 games, θα βρει 2 break (3-2, 5-2) και θα κατακτήσει το set σε 42 λεπτά παίρνοντας το προβάδισμα στον τελικό.

Μαγικό set, άντεξε ο Μεντβέντεφ

Η κατάκτηση του 2ου set μοιάζει να είναι μονόδρομος για τον Ναδάλ. Το service του παραμένει σε χαμηλά επίπεδα κερδίζοντας 59% (16/727) των πόντων πίσω από το 1ο service, αλλά το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Ισπανός φτάνει τα 20 αβίαστα λάθη, 5 περισσότερα από το 1ο set (15).

Η διαφορά ωστόσο, έρχεται από την απέναντι πλευρά του court όπου τα πρώτα service του Μεντβέντεφ απουσιάζουν (55%) και τα λάθη ανεβαίνουν από 5 στο 1ο set, στα 13. 

Ο Nadal θα φτάσει στο 1ο του break στον τελικό και θα πάρει προβάδισμα με 3-1, όμως ο Μεντβέντεφ έχει απάντηση παίρνοντας πίσω το χαμένο του service μειώνοντας σε 4-3 και παίρνοντας τις μπάλες στα χέρια για το 4-4, το οποίο όμως δεν θα συμβεί ποτέ με τον Ναδάλ να φτάνει σε νέο break (5-3). 

O 35χρονος Ισπανός έχει την ευκαιρία να φτάσει στην ισοφάριση στα sets έχοντας τις μπάλες στα χέρια, αλλά κι ένα set-point στη διάθεσή του, προτού σβήσει το διπλό break-point (15/40) του Ναδάλ. 

Ο Νο2 του κόσμου θα κερδίσει τους επόμενους τρεις πόντους παίρνοντας πίσω για 2η φορά χαμένο service κάνοντας το 5-5 και λίγο αργότερα το 6-5, με τον Ναδάλ να οδηγεί το set στο tie-break (6-6). 

Το tie-break ξεκινάει με τον Ναδάλ να κατακτά τους πρώτους 2 πόντους. Ο Μεντβέντεφ ωστόσο συνεχίζει να δείχνει να επικρατεί στα μεγάλα ράλι (29-24 το επιμέρους σκορ στα ράλι 5+ χτυπήματα) κατακτώντας το tie-break (7/5) αλλά και το σετ μετά από 86 λεπτά παίρνοντας σημαντικό προβάδισμα με 2-0! 

Ο Ναδάλ έσωσε τριπλό… match-point και μείωσε σε 2-1

Στο 3ο σκέλος του τελικού ο Ναδάλ βρίσκει ρυθμό. Βρίσκει πρώτα service (82%), μειώνει αισθητά στα αβίαστα λάθη (8), ενώ από την άλλη πλευρά ο Μεντβέντεφ προσπαθεί να διαχειριστεί ένα σημαντικό προβάδισμα μεν, αλλά απέναντι σε έναν παίκτη που καταθέτει ψυχή στο court. 

Ο Ρώσος θα επιβιώσει στο 8λεπτο 1ο service game απορροφώντας την πίεση του Ναδάλ, αλλά και σβήνοντας ένα break-point (1-0). 

Στο 6ο game ήταν η σειρά του Ρώσου να απειλήσει το service του Ναδάλ φτάνοντας μάλιστα σε τριπλό break-point (0-40). Ένα τριπλό break-point που στην ουσία ήταν…match-point καθώς σε περίπτωση που ο Ρώσος έπαιρνε προβάδισμα με 4-2 θα είχε μετά την ευκαιρία για το 5-2. 

Όμως ο Ναδάλ όχι μόνο έφτασε σ’ ένα από τα πιο κρίσιμα hold στον τελικό, αλλά στη συνέχεια κατάφερε να φτάσει σε break και μάλιστα σε ένα καθοριστικό σημείο του set παίρνοντας προβάδισμα με 5-4 για να το κλείσει με ένα love game φτάνοντας στο 6-4 και στο 2-1.

Σούπερ Ναδάλ και 2-2…

Μπορεί ο Μεντβέντεφ να είχε ακόμη το προβάδισμα, όμως το μομέντουμ ήταν με τον Ισπανό,  οποίος με την ώθηση του κοινού έκανε το καλύτερο set του στο τουρνουά! 

Μπορεί να μην έβρισκε και πάλι πρώτα service (51%) όμως από την άλλη τα νούμερα του Μεντβέντεφ είχαν κατρακυλήσει με τον Ρώσο να κερδίζει μόλις 60% των πόντων πίσω από το 1ο service (18/30), ενώ είχε χάσει παράλληλα και την κυριαρχία του στα μεγάλα ράλι. 

Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι ο Ρώσος κέρδισε μόλις 5 πόντους στα ράλι των 5+ χτυπημάτων την ίδια ώρα που ο Ναδάλ κέρδιζε 22 πόντους! 

Εκτός των παραπάνω ο Μεντβέντεφ συνεχίζει να μην μπορεί να ολοκληρώσει τις ευκαιρίες που δημιουργεί για break (1/5), με τον Ναδάλ να φτάνει στο ένα μεγάλο hold μετά το άλλο. 

Ο Ισπανός θα βρει και πάλι πρώτος break (2-1) με τον Μεντβέντεφ να το παίρνει άμεσα πίσω (2-2), αλλά το Ναδάλ στη συνέχεια να “σπάει” και πάλι το service του Ρώσου μετά από 7 break-points κάνοντας το 3-2! 

Το τέλος του set ήταν πραγματικά δραματικό με τον Ναδάλ να σβήνει ακόμη 2 break-point, διατηρώντας το πλεονέκτημα του break (5-3), ενώ στη συνέχεια ήταν η σειρά του Μεντβέντεφ να σβήσει ένα set-point του Ναδάλ μειώνοντας σε 5-4, με τον Ισπανό να κλείνει το set στο service του και πάλι-όπως και στο 3ο set-με love game ισοφαρίζοντας σε 2-2! 

ΦΙΝΑΛΕ ΘΡΙΛΕΡ και 21ο GRAND SLAM!  

Πλέον ο Ναδάλ έχει πάρει “φωτιά”. Με τα top-spin να αγγίζουν τις 4.500 στροφές/λεπτό, ο Ισπανός έχει επιβάλλει το δικό του ρυθμό στο court. Επιβλητικός στο backhand, εντυπωσιακός στο forehand “διαβάζει” το μυαλό και το παιχνίδι του Μεντβέντεφ, ο οποίος θα χρειαστεί να “σβήσει” break-point για να κατακτήσει το 1ο service-game στο 5ο set. 

Ό,τι όμως δεν κατάφερε να κάνει ο 35χρονος σε εκείνο το σημείο το έκανε στο 5ο game όπου μετά από 2ο break-point και τα συνεχόμενα λάθη του Ρώσου πήρε προβάδισμα με 3-2. 

Ωστόσο, το game που ήταν το πλέον καθοριστικό ήταν το 6ο game όπου μετά από περίπου 10 λεπτά και τρεις χαμένες ευκαιρίες για break του Μεντβέντεφ, o Ναδάλ θα φτάσει σε ένα ακόμη τεράστιο hold εξαργυρώνοντας το break κάνοντας το 4-2! 

Οι 2 φιναλίστ θα κάνουν από ένα hold (5-4) με τον Ναδάλ να παίρνει τις μπάλες στα χέρια του για να κλείσει το παιχνίδι, ωστόσο ο Μεντβέντεφ κατάφερε να βρει break, παρά το γεγονός βρέθηκε πίσω με 30/0, ισοφαρίζοντας σε 5-5! 

Ο Νο2 του κόσμου είχε τη μεγάλη ευκαιρία να πάρει προβάδισμα στο set και να το οδηγήσει στο tue-break, όμως δεν άντεξε στην ασφυκτική πίεση του Ναδάλ με τον Ισπανό να φτάνει σε break μετά από τρεις προσπάθειες. 

Αυτή τη φορά δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και με ένα love-game έκλεισε αυτό το επικό παιχνίδι, αυτόν τον επικό τελικό κατακτώντας το 21ο Major της καριέρας του γράφοντας μια μοναδική ιστορία! 

AO MEN’S DRAW | WOMEN’S DRAW | OOP (+9h)

Θάνος Σταθόπουλος

The post Ο επικός τελικός Set by Set (vids) appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα