Εγώ, προσωπικά, σ’ ευχαριστώ Στέφανε Τσιτσιπά

12:35 7/1/2021 - Πηγή: Tennis24
Αρθρογραφεί ο αναγνώστης του Tennis24, nosuic

“Δημοσιογραφία”

Όταν ο Andy Murray χάνει είναι Σκωτσέζος κι όταν κερδίζει Βρετανός, έλεγαν στην Αγγλία όλοι αστειευόμενοι όταν ο Andy ήταν στους Big 4. Πράγματι, ο Murray είναι ίσως ο τενίστας που έχει δεχτεί την πιο σκληρή κριτική, για να μην μιλήσουμε για αληθινό μένος [1], από τον Βρετανικό κίτρινο τύπο. Στο Λονδίνο άλλωστε εφευρέθηκαν τα ταμπλόιντ [2] όποτε μάλλον αυτό

δεν είναι τυχαίο. Παρά ταύτα κάθε φορά που διάβαζα πικρόχολα άρθρα για τον Murray πάντα απορούσα με τη στάση εντύπων τύπου Sun απέναντί του, μιας και (παρόλο που προσωπικά αντιπαθώ το παιχνίδι του) είναι ένας συμπαθέστατος άνθρωπος, ταπεινός και πάντα ευγενικός στις νίκες και ακόμα περισσότερο στις ήττες.

Τέτοιου είδους “κριτική” φαίνεται να δέχεται τελευταία κι ο Στέφανος Τσιτσιπάς από τα Ελληνικά μέσα. Ο “δημοσιογράφος” δηλώνει με έντονα γράμματα (bold) ότι μεταξύ αυτών που “τσουβάλιαζαν σμόκιν στη βαλίτσα” ήταν κι ο Στέφανος [3]. Πώς γίνεται η πρώτη εφημερίδα σε αναγνωσιμότητα στην Ελλάδα να διασύρει έτσι τον Τσιτσιπά, ο οποίος ήταν εκεί από καιρό εν όψει της νέας σεζόν; Αν μη τι άλλο θα περίμενε κανείς μια διασταύρωση στοιχείων από μέσα τέτοιου βεληνεκούς.

Αυτές οι δημοσιεύσεις συνήθως με αφήνουν αδιάφορη, αφού, όπως έλεγαν κι οι παλιοί “Άμα θέλω να σε βρίσω, χίλιες αφορμές σου βρίσκω”. Ωστόσο, όταν άκουσα φίλους μου να ασπάζονται και να υπερασπίζονται αυτές τις απόψεις, ότι δηλαδή ο Τσιτσιπάς είναι πρότυπο (role model) και κατά συνέπεια δεν έπρεπε να πάει σε πάρτι τη στιγμή που η Ελλάδα έχει αυστηρά μέτρα, πήρα την απόφαση να γράψω αυτό το κείμενο.

Βάζοντας την Ελλάδα στον χάρτη

Ακόμα θυμάμαι την στιγμή που διάβασα στην Wikipedia ότι ο Τσιτσιπάς, ο οποίος δεν ήταν ακόμα στο ATP, ήταν World Number 1 στα Juniors. Δεν το πίστευα. Και πιο πολύ απ’ όλα δεν πίστευα το γεγονός ότι ακόμα έπαιζε με την Ελληνική σημαία. Παλιότερα διάβαζα μια συνέντευξη από ένα παιδί, ανερχόμενο Έλληνα τενίστα, ο οποίος είχε προπονηθεί με τον Roger Federer. Στην συνέντευξη εξηγούσε ότι ο προπονητής του, είχε πει στους γονείς του πως αν βλέπει σοβαρά το άθλημα θα πρέπει να πάει σε ακαδημίες στην Γερμανία, γιατί η Ελλάδα δεν έχει υποδομές για world class τενίστες.

Είναι γνωστό ότι για ταλαντούχους παίκτες υπάρχει αφθονία υποτροφιών από χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, ή η Γερμανία με αντάλλαγμα ο αθλητής να αγωνίζεται με την σημαία της εκάστοτε χώρας. Παρ’ όλ’ αυτά ο Τσιτσιπάς επέμενε να αγωνίζεται με τα Ελληνικά χρώματα και το 2015 στάθηκε τυχερός – και μαζί του όλοι εμείς που αγαπάμε το tennis στην Ελλάδα –, αφού τότε του έγινε πρόσκληση για το νέο Mouratoglou Tennis Academy στην Γαλλική ριβιέρα. Κι έτσι ο Στέφανος στην κρίσιμη ηλικία των 17 ετών, βρέθηκε σε μία top ακαδημία με μέντορα τον διάσημο προπονητή Patrick Mouratoglou, έχοντας πρόσβαση σε υποδομές, που του επέτρεψαν να γίνει ο τενίστας που είναι σήμερα.

Έτσι, χάρη στον Στέφανο, βρέθηκε η Ελλάδα με τενίστα στo Top 10. Και κατά τη γνώμη μου πρέπει να είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό – όσοι αγαπάμε το τένις στην Ελλάδα -, που ο Στέφανος ήταν εκεί να αρπάξει αυτή την ευκαιρία. Που ήταν τόσο καλός στο περίφημο βίντεο στο YouTube που είδε ο Mouratoglou και τον κάλεσε στην ακαδημία του [4] και ένα χρόνο μετά έκανε την καλύτερη χρονιά του στα Juniors. Και που αργότερα κατάφερε παρά τις υψηλές προσδοκίες να σταθεί στο ύψος τον περιστάσεων, φέρνοντας τις νίκες και τις διακρίσεις και σε επίπεδο ATP τη μία μετά την άλλη.

«Πάμε έξω για Πρωτοχρονιά;»

Αν ήμουν ο Τσιτσιπάς μια εβδομάδα πριν αρχίσει η σεζόν, με όλο το βάρος του κόσμου στην πλάτη μου, όντας στην κυριολεξία ο Νίκος Γκάλης του tennis (Οι γεννηθέντες τα 70s θυμούνται ότι έτσι ξαφνικά άρχισαν όλοι να ασχολούνται με το μπάσκετ κι απέκτησε έπειτα η Ελλάδα παγκοσμίου επιπέδου πρωτάθλημα μπάσκετ και μπασκετμπολίστες διεθνούς βεληνεκούς) και μου έλεγε ο μπαμπάς μου «Πάμε έξω για Πρωτοχρονιά;» τότε δεν θα καθόμουν να σκεφτώ τι θα γράψουν οι πάσης φύσεως «δημοσιογράφοι». Ούτε και θα ήθελα σε καμία περίπτωση να γίνω ο αντιπαθητικός ανθρωποδιώχτης σε όποιον ζητάει ευγενικά να βγει μαζί μου selfie, μη τυχόν και με ανεβάσουν στα κοινωνικά δίκτυα. Το οποίο κι έγινε και ξεσηκώθηκαν όλοι εναντίον του.

Αν ήταν κάτι να προσάψουμε στο Στέφανο, θα ήταν ότι ίσως είναι λίγο αφελής. Οι σφοδροί επικριτές του, λένε «Μα έκανε το “Μένουμε Σπίτι” τον Απρίλιο, δεν το σκέφτηκε ότι θα προκαλούσε;» Ίσως να μπορούσε να το έχει σκεφτεί. Όπως και το ότι το tweet με τα Harrods θα έδινε πάτημα σε όλους τους haters.

Ωστόσο, αυτή η αφέλεια του Τσιτσιπά και η ανεμελιά που βγάζει στην ζωή του πέραν του tennis, κατά τη γνώμη μου έχει συμβάλλει με τον τρόπο της και στην επιτυχία του. Όχι μόνο γιατί είναι ειλικρινής, αφιλτράριστος και συνεπώς αγαπητός σε οπαδούς από όλο τον κόσμο, αλλά και γιατί φαίνεται να έχει πλήρη άγνοια «κινδύνου» μιας και δεν κάθεται να αναλογιστεί ότι ουσιαστικά γράφει ιστορία με το κάθε του ματς για την χώρα του.

Περί Role Model

Προσωπικά δεν θα ήθελα να κάθεται να σκέφτεται ο Στέφανος ότι είναι role model. Εξάλλου το ρόλο αυτό τον υπηρετεί ήδη και με επιτυχία. Θα προτιμούσα να είναι συγκεντρωμένος στην καριέρα του, γιατί τιμά την Ελλάδα και την Ελληνική σημαία σε ένα τόσο δημοφιλές άθλημα σαν το tennis και στα πιο φημισμένα τουρνουά του κόσμου όπως το Wimbledon και το Roland Garros.

Οι Έλληνες, συνεπώς, θεωρώ ότι οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχει καταφέρει και να τον υποστηρίζουμε. Ή, αν μας είναι αδιάφορα τα κατορθώματα του και δεν μας νοιάζει η προβολή της χώρας μας, ας τον αφήνουμε στην ησυχία του, αντί να τον ρίχνουμε βορρά στα tabloids με το πρώτο υποθετικό παραπάτημα. Ή τουλάχιστον, ας διασταυρώνουμε αυτά που είναι να γράψουμε, πριν τον διασύρουμε με ψευδείς ειδήσεις.

Όπως δεν πίστευα ότι είχαμε Έλληνα World Number 1 στα Juniors, έτσι δεν το πίστεψα κι όταν είδα την Ελληνική σημαία να κυματίζει στο Roland Garros. Μου έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση που καθόμουν εκεί και την έβγαζα φωτογραφίες…

Εγώ προσωπικά σ’ ευχαριστώ πολύ Στέφανε Τσιτσιπά.

@nosuic

Παραπομπές

https://www.thesun.co.uk/sport/tennis/8172426/thanks-for-the-memories-and-parties-andy-murray-you-funny-passionate-selfish-ahole/https://www.britannica.com/topic/tabloid-journalismhttps://www.protothema.gr/life-style/article/1080512/apokleistiko-to-prive-xefadoma-tou-stefanou-tsitsipa-sto-eleuthero-doubai-deite-video-kai-fotografies/https://www.essentiallysports.com/patrick-mouratoglou-reveals-he-came-to-know-about-stefanos-tsitsipas-through-a-youtube-video-french-open-2020-atp-tennis-news/

“Η άποψή μου” είναι η νέα θεματική στήλη του Tennis24, ικανοποιώντας έτσι την “ανάγκη” των αγνών φιλάθλων να εκφράσουν την γνώμη τους για οποιοδήποτε θέμα (τενιστικό) τους απασχολεί.

Τα κείμενα τα οποία θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο [email protected], θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα, με ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο, συντακτικά ορθά (τόνους, διαστήματα, παράγραφοι, όχι κεφαλαία) και φυσικά να σέβονται τον αναγνώστη και το ίδιο το άθλημα, σε κόσμιο και τενιστικό πλαίσιο. Aν θέλετε να επισυνάψετε και μια φωτογραφία της αρεσκείας σας, θα πρέπει να έχει διάσταση πάνω από 1100×550 pixels σε jpg μορφή, διαφορετικά θα επιλέξουμε εμείς μια αντιπροσωπευτική για το άρθρο σας.

The post Εγώ, προσωπικά, σ’ ευχαριστώ Στέφανε Τσιτσιπά appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα