Χριστοφή: “Στόχος το Top10 της WTA”

16:40 3/3/2022 - Πηγή: Tennis24

Η Έλενα Χριστοφή, η τενίστρια που ξεχώρισε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μίλησε στο SPORT24 για τους στόχους και τα όνειρά της, την πολυπόθητη επιστροφή σε τουρνουά Grand Slam, την εμπειρία και τις διακρίσεις στο Πανεπιστήμιο της Georgia, αλλά και τους Στέφανο Τσιτσιπά και Μαρία Σάκκαρη που αποτελούν για εκείνη πηγή έμπνευσης.

Ήταν Αύγουστος του 2016 όταν η Έλενα Χριστοφή

αποφάσισε να κάνει στα 18 της το μεγάλο ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η νεαρή τενίστρια, που μέχρι τότε μετρούσε μία συμμετοχή στο Australian Open Junior και δύο τίτλους στο Lyttos Beach στο Ηράκλειο της Κρήτης, έκανε το μεγάλο βήμα για την Αμερική.

Το ελληνικό τένις αναμφίβολα αναδείχθηκε χάρη στον Στέφανο Τσιτσιπά και τη Μαρία Σάκκαρη, όμως δεν περιορίζεται μόνο στο παρόν. Αντίθετα, έχει και μέλλον, μία ξεχωριστή θέση στο οποίο κατέχει και η Χριστοφή, η οποία από όταν θυμάται τον εαυτό της είχε μονίμως μία ρακέτα στο χέρι.

“Ξεκίνησα στα πέντε μου. Έπαιζε η αδερφή μου τένις, οπότε στην ουσία μεγάλωσα μέσα στα γήπεδα. Από πολύ μικρή, σχεδόν από οκτώ χρονών που ξεκίνησα τους αγώνες, το τένις έγινε κομμάτι της ζωής μου”.

Συνέντευξη στη Μαρία Κουβέλη

Η πρώτη της εμπειρία σε ταμπλό Grand Slam ήταν το 2016 στο Australian Open Junior: “Ήταν μία φοβερή εμπειρία που κατάφερα να ταξιδέψω στην Αυστραλία και να παίξω εκεί”, τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Η ατμόσφαιρα ήταν μαγική, υπάρχουν και πολλοί Έλληνες που έρχονται και υποστηρίζουν. Το να μπορέσω να παίξω σε αυτά τα γήπεδα που παίζουν όλοι οι μεγάλοι παίκτες και να είμαι ανάμεσά τους ήταν κάτι ξεχωριστό. Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, το να μπορέσω να παίξω και να είμαι σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο και να ζήσεις όλη αυτή την εμπειρία”.

Η 23χρονη Ελληνίδα ξεκίνησε τις σπουδές της το 2016 στα χρηματοοικονομικά στο πανεπιστήμιο τη Georgia, όπου πήρε υποτροφία, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το Master στον οικονομικό προγραμματισμό και συμβουλευτική.

Πλην όμως, της εξαιρετικής σταδιοδρομίας στα γήπεδα – με career high το Νο.8 στη γενική κατάταξη του κολεγιακού πρωταθλήματος (ITA Collegiate Rankings), η Χριστοφή διέπρεψε και στα μαθήματα. Η εκπαίδευση και η καλλιέργεια ήταν άλλωστε, κάτι που την απασχολούσε ιδιαίτερα.

“Έδινα βάση στο σχολείο, ήμουν καλή μαθήτρια και μέχρι την Α΄ Λυκείου μπορούσα να τα συνδυάσω, απλώς έχανα λίγο από την προπόνηση. Στη Β’ Λυκείου πήγα σε ιδιωτικό σχολείο, επειδή εκεί μου έδιναν τη δυνατότητα δύο φορές την εβδομάδα να παίζω. Στην Γ’ Λυκείου όμως, αν κάποιος ακολουθήσει το ελληνικό σύστημα με τις Πανελλαδικές δεν μπορεί να τα συνδυάσει. Εγώ επέλεξα να πάω στην Αμερική, με την υποτροφία που μου δόθηκε, οπότε δεν χρειάστηκε να σταματήσω το τένις.

Λόγω της παγκόσμιας κατάταξης (κάτω των 18 χρονών είχα φτάσει στο Νο61 του κόσμου) με παρακολουθούσαν διάφορα Πανεπιστήμια. Άργησα να αποφασίσω το αν θα πάω, γιατί στην αρχή δεν ήμουν σίγουρη ότι ήθελα. Το σκεφτόμουν αν θα ακολουθήσω επαγγελματικά το τένις ή όχι.

Οπότε, τον Μάιο του 2016 παίρνω την απόφαση ότι θα πάω στο Πανεπιστήμιο της Georgia και τον Αύγουστο το έκανα. Δεν ήταν εύκολο να φύγω. Στην αρχή στεναχωριόμουν που θα άφηνα τους φίλους και την οικογένειά μου, αλλά οι δικοί μου με στήριξαν. Πηγαίνοντας εκεί ωστόσο, ήταν πραγματικά μία τρομερή εμπειρία.

Τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά. Το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο ώστε να μπορείς να τα βγάζεις πέρα και στα μαθήματα και στην προπόνηση. Ήταν γεμάτο βέβαια από το πρωί έως το βράδυ. Ακριβώς, επειδή σε παίρνουν και για το αθλητικό κομμάτι, αλλά και για το ακαδημαϊκό προσπαθούν να σε βοηθήσουν στο μέγιστο έτσι ώστε, να τα καταφέρεις και στα δύο”.

Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάστηκε πολύ για να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες αθλήτριες στο Κολέγιο. Αντίθετα, ήταν από τις πρωτοετείς που έκαναν κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους. Στον πρώτο της χρόνο στο Πανεπιστήμιο, η Έλενα Χριστοφή εξασφάλισε μια θέση στην κορυφαία ομάδα της χρονιάς, στην All-Southeastern Conference των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου βρίσκονται οι 14 καλύτερες τενίστριες της περιφέρειας.

Οι διακρίσεις βέβαια, συνεχίστηκαν για την Ελληνίδα Το 2020 αναδείχθηκε ως η κορυφαία αθλήτρια από το πανεπιστήμιο της Georgia, σημειώνοντας μια πολύ μεγάλη διάκριση, καθώς κέρδισε την υποψηφιότητα για το βραβείο της κορυφαίας αθλήτριας της χρονιάς στο NCAA.

Πρόκειται για το βραβείο της καλύτερης αθλήτριας της χρονιάς και την κορυφαία διάκριση στο πανεπιστημιακό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπου συμμετέχουν αθλήτριες από όλες τις κατηγορίες και από 24 διαφορετικά αθλήματα: “Ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Ήταν μία διάκριση που είχε να κάνει τόσο με τις ακαδημαϊκές όσο και με τις αθλητικές μου επιτυχίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μεγαλύτερό μου όνειρο είναι να μπω στο Top-10 του κόσμου

Η 23χρονη δουλεύει σκληρά και παραμένει συγκεντρωμένη στη δική της “Ιθάκη”: “Ο μεγαλύτερός μου στόχος είναι να φτάσω στο υψηλότερο επίπεδο που μπορώ, να συμμετέχω και πάλι στα Grand Slam, όπως είχα πάει και πιο μικρή. Θέλω να μπω στις 50 καλύτερες του κόσμου, αλλά γενικά το μεγαλύτερό μου όνειρο είναι να μπω στο Top-10 του κόσμου και να παίζω και στα μονά και στα διπλά”.

Την ίδια στιγμή το τένις στην Ελλάδα βιώνει μία από τις πιο φωτεινές περιόδους του. Το άθλημα μέσα από την πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά (Νο4 του κόσμου) και της Μαρίας Σάκκαρη (Νο8) γνωρίζει μεγάλη άνθιση, με την Έλενα Χριστοφή να τονίζει πως εκτός από σπουδαίοι αθλητές, αμφότεροι είναι και σοβαρές προσωπικότητες.

“Γνωρίζω και τους δύο πολύ καλά. Τη Μαρία την είχα γνωρίσει το 2016 όταν ήμασταν μαζί στην εθνική ομάδα γυναικών. Μιλάμε που και που, θα τη ρωτήσω για κάποια συμβουλή. Με τον Στέφανο από την άλλη, ουσιαστικά μεγαλώσαμε μαζί και ταξιδεύαμε συνέχεια από 12 μέχρι 18 χρονών. Έχω πολύ καλή σχέση. Είναι και οι δύο πολύ καλοί και σαν άνθρωποι και σαν αθλητές. Θαυμάζω 100% αυτό το οποίο κάνουν, γιατί είναι πιο σημαντικό το πώς είσαι έξω από το γήπεδο και οι δυο τους είναι πολύ καλά παιδιά.

Η Μαρία μου δίνει κίνητρο και έμπνευση για να δουλέψω σκληρά και να πετύχω κι αυτό που ονειρεύομαι

Ο Στέφανος και η Μαρία το ανέβασαν πολύ το τένις σαν άθλημα στην Ελλάδα από εκεί που δεν ασχολούταν κανένας. Έχουν βοηθήσει στο να αναδειχθεί και να αναπτυχθεί στη χώρα μας. Τώρα βλέπεις ότι πολλοί ενδιαφέρονται να μάθουν, παρακολουθούν.

Το μόνο άσχημο είναι ότι κάποιοι αποκτούν άποψη και κρίνουν χωρίς να έχουν γνώση. Αυτό το οποίο κάνουν τα δύο παιδιά είναι αξιοθαύμαστο και δεν μπορεί κανείς να τους προσάψει τίποτα και με το που θα χάσουν έναν αγώνα θα βγουν και θα πουν “δεν ήταν καλός”.

Η Μαρία αποτελεί πηγή έμπνευσης. Το να βλέπεις ότι μία Ελληνίδα καταφέρνει τόσα πολλά πράγματα δίνει μεγάλο κίνητρο και έμπνευση για να δουλέψω σκληρά και να πετύχω κι εγώ αυτό που ονειρεύομαι”.

Πηγή: Sport24

The post Χριστοφή: “Στόχος το Top10 της WTA” appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα