US Open: Και τώρα οι δυο τους! (vids)

Νόβακ Τζόκοβιτς απέναντι στον Ντανιίλ Μεντβέντεφ (23:00 GR). Ένας τελικό γεμάτος κίνητρα, γεμάτος πίεση, ένας τελικό με τον νικητή να γράφει τη δική του ιστορία. 

Από τη μια πλευρά ο Τζόκοβιτς θέλει να ολοκληρώσει μια μαγική χρονιά κατακτώντας και το US Open γεγονός που θα του χαρίσει  το Calendar Slam, με τον Σέρβο να γίνεται ο πρώτος που το κάνει μετά από τον Ροντ Λέιβερ (1969).

Εκτός από αυτό όμως

ο Τζόκοβιτς θα γίνει ο πρώτος τενίστας που θα έχει κατακτήσει 21 Majors αφήνοντας πίσω του τόσο τον Ρότζερ Φέντερερ, όσο και τον Ράφα Ναδάλ που έχουν από 20 κατακτήσεις. 

Κι αν ο Νο1 του κόσμου βλέπει τον Μεντβέντεφ ως το τελευταίο “εμπόδιο” για την 28η σερί νίκη σε Grand Slam τη φετινή σεζόν, το ίδιο βλέπει και ο Ρώσος τον Τζόκοβιτς, καθώς αυτή θα είναι η 3η ευκαιρία για τον Νο2 του κόσμου για να κατακτήσει το πρώτο Grand Slam καριέρας, αλλά παράλληλα θα πάρει και τη ρεβάνς από τον Σέρβο για την ήττα στον τελικό του Australian Open στις αρχές της σεζόν.

Πώς έφτασαν στον τελικό

Νόβακ Τζόκοβιτς 

1R: Χόλγκερ Ρουν (Δανία) 6-1, 6-7(5), 6-2, 6-12R: Τάλον Χρίσκσπουρ (Ολλανδία) 6-2, 6-3, 6-23R: Κέι Νισικόρι (Ιαπωνία) 6-7(4), 6-3, 6-3, 6-24R: Τζένσον Μπρούκσμπι (ΗΠΑ) 1-6, 6-3, 6-2, 6-2QF: Ματέο Μπερετίνι (Ιταλία) 5-7, 6-2, 6-2, 6-3SF: Αλεξάντερ Ζβέρεφ (Γερμανία) 4-6, 6-2, 6-4, 4-6, 6-2

Ντανιίλ Μεντβέντεφ

1R: Ρισάρ Γκασγκέ (Γαλλία) 6-4, 6-3, 6-12R: Ντόμινικ Κέπφερ (Γερμανία) 6-4, 6-1, 6-23R: Πάμπλο Αντούχαρ (Ισπανία) 6-0, 6-4, 6-34R: Ντάνι Έβανς (Βρετανία) 6-3, 6-4, 6-3QF: Μπότικ φαν ντε Ζάντσουλπ (Ολλανδία) 6-3, 6-0, 4-6, 7-5SF: Φελίξ Οζέρ Αλιασίμ (Καναδάς) 6-4, 7-5, 6-2

Μια σου και μια μου…

Τα τελευταία χρόνια οι αναμετρήσεις Τζόκοβιτς και Μεντβέντεφ είναι μοιρασμένες. Από το 2019 και τη νίκη του Ρώσου στα προημιτελικά του Μόντε Κάρλο, υπάρχει μια εναλλαγή νικών. Τον Ιανουάριο του 2020 ο Τζόκοβιτς κέρδισε στο ATP Cup, ενώ ο Μεντβέντεφ επικράτησε στους τελικούς του Λονδίνου τους οποίους και κατέκτησε. 

Τελευταία μεταξύ τους αναμέτρηση ήταν στον τελικό του 1ου Grand Slam της χρονιάς με τον Τζόκοβιτς να επικρατεί εύκολα στα 3 sets. Η επόμενη έμελλε να είναι στον τελικό του τελευταίου Grand Slam της σεζόν με τους δύο παίκτες να είναι σαφώς διαφορετικοί και έτοιμοι να τα δώσουν όλα για τον τίτλο.

Γενικά η προϊστορία ανήκει στον Τζόκοβιτς, ο οποίος προηγείται με 5-3, από το 2017 και μετά με την πρώτη αναμέτρηση να μην τελειώνει ποτέ με τον 21χρονο τότε Μεντβέντεφ να εγκαταλείπει την αναμέτρηση.

Τα στατιστικά δείχνουν… Μεντβέντεφ

Η αλήθεια είναι ότι ο Τζόκοβιτς έχει “πληγωθεί” αρκετά στο τουρνουά. Στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια έχει μείνει πίσω στα sets, έχοντας παραχωρήσει ήδη 6 έναντι μόλις ενός του Μεντβέντεφ. 

Εκεί που ο Νο1 του κόσμου έχει μια μικρή υπεροχή, βάσει στατιστικών, είναι στους άσους, με τον Σέρβο να έχει συνολικά 78 σε 6 παιχνίδια και τον Ρώσο 70. Από εκεί και πέρα ο Μεντβέντεφ υπερέχει. 

Ο Μεντβέντεφ κερδίζει το 82,50% των πόντων πίσω από το 1ο service, με τον Τζόκοβιτς να έχει 77,50%, ενώ ο Ρώσος είναι καλύτερος και στο 2ο service έχοντας μέχρι στιγμής 63,16% έναντι 58,16% του Τζόκοβιτς. Ο Νο2 του κόσμου είναι καλύτερος και στις ευκαιρίες για breaκ, έχοντας 52,23%, με τον Σέρβο να ακολουθεί με 50%.

Σίγουρα οι αριθμοί μπορεί να μη λένε και πολλά, μπορεί να λένε και τα πάντα. Ο Τζόκοβιτς έχει ασφαλώς τη μεγαλύτερη πίεση. Είναι το παιχνίδι της ζωής του το παιχνίδι της καριέρα του. Όλα αυτά είναι λογικό να τα βλέπει να περάσουν από μπροστά του κατά τη διάρκεια του τελικού. 

“Μου αρέσει η πίεση, με βοηθάει να παίζω καλύτερα.”, είχε δηλώσει. Ωστόσο, αυτού του είδους την πίεση θα τη νιώσει για πρώτη φορά στην καριέρα του κι αυτό γιατί σε αντίθεση με τον Μεντβέντεφ, ο Τζόκοβιτς έχει μία και μοναδική ευκαιρία για Calendar Slam.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι από εδώ και πέρα δεν θα έχει μια τόσο μεγάλη ευκαιρία. Ξέρει όμως από την άλλη ότι με νίκη γίνεται πραγματικά “αθάνατος”!

Γράφεται στην ιστορία με ολόχρυσα γράμματα και κυρίως εκεί που δεν είναι γραμμένα (και θα γραφτούν ποτέ) τα ονόματα των Φέντερερ και Ναδάλ! Και το τελευταίο είναι ένα (ακόμη) πολύ μεγάλο κίνητρο για τον Σέρβο…

US OPEN MEN’S SINGLES DRAW l WOMEN’S SINGLES DRAW l OOP (-7h)

Θάνος Σταθόπουλος

The post US Open: Και τώρα οι δυο τους! (vids) appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα