Review 2019: Τι έγινε στα 4 Grand Slam! – VIDEO

Σε συνέχεια των επετειακών αφιερωμάτων που κάνει το Tennis24 ως ανασκόπηση στη σεζόν 2019, σας θυμίζουμε τι συνέβη φέτος στα σημαντικότερα τουρνουά στο άθλημα του τένις: τα τέσσερα Grand Slams!

Αναμφισβήτητα, αυτό που μένει στο τέλος της ημέρας και στην καριέρα ενός κορυφαίου τενίστα είναι ο αριθμός των Grand Slam που κατέκτησε!

Πρόκειται για τις σημαντικότερες σε σημασία διοργανώσεις στο άθλημα μας και δεν είναι τυχαίο ότι η κουβέντα περί GOAT περιστρέφεται ως επί το πλείστον στο ποιος τενίστας θα μείνει πρώτος στη λίστα με τα

περισσότερα Majors!

Ενώ στα Masters τουρνουά της ATP, είδαμε νέους νικητές (Τιμ, Φονίνι, Μεντβέντεφ), όσον αφορά στα τέσσερα Grand Slams, οι “παλιοί” και μη εξαιρετέοι κυριάρχησαν και πάλι!

Ραφαέλ Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς μοιράστηκαν τα φετινά Slams αυξάνοντας τη συνολική συγκομιδή τους σε 19 για τον Ισπανό και 16 για τον Σέρβο, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο τον πρωτοπόρο Ρότζερ Φέντερερ (20) που έχασε μια ανεπανάληπτη ευκαιρία να φτάσει τα 21.

Για να πάμε πίσω σε μια χρονιά στην οποία κανείς εκ των Ράφα ή Νόβακ δεν κέρδισε έστω ένα Slam, θα πρέπει να γυρίσουμε στο 2004!

Οι δύο τεράστιοι αυτοί πρωταθλητές συνέχισαν το κρεσέντο κατάκτησης αυτών των κορυφαίων τροπαίων και μάλιστα συναντήθηκαν στον τελικό του πρώτου Grand Slam της σεζόν στην Αυστραλία!

Δις υπερασπιστής του τίτλου ήταν ο Ρότζερ Φέντερερ, ωστόσο, ο Ελβετός αποκλείστηκε σχετικά νωρίς στη Μελβούρνη το 2019.

Ενώ πέρασε με σχετική ευκολία τους πρώτους γύρους, στον 4ο γύρο της διοργάνωσης συνάντησε τον Στέφανο Τσιτσιπά!

Στην πρώτη του αναμέτρηση ever με τον Έλληνα πρωταθλητή, ο 37χρονος τότε Ελβετός απόλεσε 12(!) break points και ηττήθηκε στα τέσσερα σετ από έναν φανταστικό Τσιτσιπά που τον “εκθρόνισε” από τη Μελβούρνη!

Στο Αυστραλιανό Όπεν όμως, ο πολυνίκης του θεσμού είναι ο Νόβακ Τζόκοβιτς και η επιφάνεια της διοργάνωσης ταιριάζει “γάντι” στο παιχνίδι του.

Δύο χρόνια χωρίς τίτλο στη Μελβούρνη ήταν πάρα πολλά για τον 32χρονο Σέρβο.

Ο Νόλε έκανε κανονικά “πάρτι” για να φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης με μοναδική εξαίρεση τον αγώνα του 4ου γύρου κόντρα στον Ντανίλ Μεντβέντεφ τον οποίο και υπέταξε στα τέσσερα σετ ενώ είχε και ένα “ανώδυνο” χαμένο σετ με τον Ντένις Σαποβάλοφ.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά του ταμπλό, έβλεπε έναν “αγριεμένο” Ράφα Ναδάλ να κάνει τις καλύτερες του εμφανίσεις στο Αυστραλιανό Όπεν και να φτάνει στον τελικό δίχως καν να χάσει σετ!

Στα ημιτελικά, ισοπέδωσε τον Στέφανο Τσιτσιπά και ο Ράφα έδειχνε ότι θα είχε καλές πιθανότητες να κοντράρει πολύ δυνατά τον Τζόκοβιτς στην αγαπημένη επιφάνεια του Σέρβου!

Ωστόσο, μόνο αυτό δεν συνέβη!

Ο Τζόκοβιτς έκανε, ίσως, την πιο ισοπεδωτική του εμφάνιση σε τελικό Grand Slam, κυριάρχησε από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο πόντο επί του Ράφα και απόλεσε συνολικά μόλις οκτώ(!) games κατακτώντας σαρωτικά το 15ο Major της καριέρας του και φτάνοντας τα επτά Αυστραλιανά Όπεν (ρεκόρ).

Ακολούθησαν αρκετοί μήνες μέχρι να φτάσουμε στο δεύτερο Grand Slam της σεζόν που είναι συνυφασμένο με ένα ονοματεπώνυμο: Ραφαέλ Ναδάλ!

Μιλάμε για τον μόνιμο νικητή της διοργάνωσης από το 2005 και μετά, τον άνθρωπο που έχει πετύχει αδιανόητα ρεκόρ στην επιφάνεια του χώματος και δη στο Ρολάν Γκαρός!

Ο Ράφα στόχευε στο 12ο Grand Slam του στο Παρίσι και το πέτυχε και αυτό!

Υπήρχαν βέβαια κάποιες μικρές αμφιβολίες για αυτό πριν την έναρξη του τουρνουά.

Ο Ράφα είχε δείξει κάποια “τρωτά” σημεία στα τουρνουά προετοιμασίας κερδίζοντας μόνο τη Ρώμη και χάνοντας σε ημιτελικό γύρο σε Μόντε Κάρλο, Βαρκελώνη και Μαδρίτη.

Ωστόσο, κανείς τενίστας δεν μπόρεσε και πάλι να τον σταματήσει στο “βασίλειό” του με τον Ράφα να φτάνει τα 12 Ρολάν Γκαρός, ένα νούμερο που ολοένα αυξάνεται και φαντάζει αδιανόητα δύσκολο να ξεπεραστεί κάποτε από άλλον θνητό!

Δύο σετ έχασε στην πορεία του προς το 12ο ο ανυπέρβλητος Ισπανός, ένα στον 3ο γύρο κόντρα στον Νταβίντ Γκοφάν και έναν στον τελικό κόντρα στον Ντομινίκ Τιμ.

Μεταξύ των τενιστών που απέκλεισε ήταν και ο Ρότζερ Φέντερερ που, στην επιστροφή του στο Παρίσι μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, τα πήγε περίφημα φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά πριν ηττηθεί, αναμενόμενα, από τον Ράφα.

Είχαν προηγηθεί μερικές επικές ματσάρες στο τουρνουά!

Ο αγώνας του 4ου γύρου ανάμεσα στους Τσιτσιπά και Βαβρίνκα μπήκε ήδη στη λίστα των επικών αγώνων του 2019 σε μια πεντάωρη μάχη απίστευτου τένις με τον Έλληνα πρωταθλητή να πληρώνει τη δυστοκία του στα break points (5/27) και να ηττάται στο πέμπτο σετ.

Ο αγώνας του Ρότζερ Φέντερερ επί του Σταν Βαβρίνκα στα προημιτελικά ήταν επίσης φανταστικός με τον θρύλο Ρότζερ να επικρατεί στα τέσσερα σετ ενώ ο ημιτελικός ανάμεσα στους Νόβακ Τζόκοβιτς και Ντομινίκ Τιμ “έσπασε καρδιές” με τον Αυστριακό να κερδίζει στα πέντε σετ.

Ο Τιμ πάλεψε για δύο σετ πάρα πολύ τον τελικό αλλά και πάλι στάθηκε αδύνατο να “πληγώσει” τον μέγα Ράφα!

Περνάμε στο γρασίδι!

Το φετινό Wimbledon μας χάρισε το σπουδαιότερο ματς της χρονιάς που δεν ήταν άλλο από τον μεγάλο τελικό!

Εκεί, Ρότζερ Φέντερερ και Νόβακ Τζόκοβιτς τέθηκαν αντιμέτωποι για τρίτη φορά σε τελικό στο All England Club με τη γνωστή κατάληξη: τον πιο δυνατό πνευματικά Σέρβο να περνάει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού!

Είχε προηγηθεί ένα ασύλληπτο ματς στο οποίο ο Ρότζερ Φέντερερ είχε στα χέρια του το 9ο Wimbledon της καριέρας του και 21ο Major αλλά έχασε στο σερβίς του τα κρίσιμα match points που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του αντιπάλου του.

Αυτό ήταν το πέμπτο Wimbledon στην καριέρα του πληρέστερου τενίστα όλων των εποχών, Τζόκοβιτς και 16ο συνολικά στην καριέρα του Slam!

Στο τουρνουά είχε προηγηθεί ένας εκπληκτικός ημιτελικός Fedal με τους δυο τους να συναντιούνται στο Λονδίνο 11 χρόνια μετά τον τελικό των τελικών το 2008, σε ένα ματς που κέρδισε ο Φέντερερ στα τέσσερα σετ.

Νωρίτερα, ο Ράφα είχε κερδίσει στον 2ο μόλις γύρο τον Νικ Κύργιο στα 4 σετ, σε ένα επεισοδιακό ματς που αίσθηση έκαναν οι απαράδεκτες δηλώσεις που έκανε ο Αυστραλός στη συνέντευξη τύπου.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν έκανε καθόλου καλό Wimbledon χάνοντας από τον πρώτο μόλις γύρο κόντρα στον Τόμας Φαμπιάνο.

Προχωράμε στο τελευταίο Grand Slam της σεζόν.

Στη Νέα Υόρκη, πάντα μετράει και ποιος τενίστας έχει κάνει την καλύτερη διαχείριση δυνάμεων μιας και πλησιάζουμε σιγά-σιγά προς το φινάλε της σεζόν.

Το φετινό Αμερικανικό Όπεν μετετράπη σε μια προσωπική παράσταση του τεράστιου Ράφα Ναδάλ που παραλίγο να χάσει τον τίτλο μέσα από τα χέρια του στον τελικό του Ντανίλ Μεντβέντεφ αλλά το απέτρεψε την τελευταία στιγμή!

Ο Ράφα σίγουρα επωφελήθηκε του γεγονότος ότι οι δύο μεγάλοι του αντίπαλοι δεν έκαναν καλό τουρνουά.

Ο Ρότζερ Φέντερερ αποκλείστηκε, μάλλον απροσδόκητα, από τον Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ στον προημιτελικό γύρο ενώ ο Νόβακ Τζόκοβιτς τα είχε βρει σκούρα κόντρα στον Σταν Βαβρίνκα πριν αποσυρθεί κατά τη διάρκεια του 4ου γύρου κόντρα στον Ελβετό.

Ο Ράφα, από την άλλη, είχε μόλις ένα χαμένο σετ μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης.

Εκεί συνάντησε τον μεγάλο πρωταγωνιστή εκείνης της περιόδου στο τουρ, τον Ντανίλ Μεντβέντεφ που είχε μετατραπεί σε ένα “ρομπότ” με αστείρευτες δυνάμεις που έφτασε στον ένα τελικό μετά τον άλλο!

Ο Ρώσος φαινόταν να ξεμένει από δυνάμεις στους περισσότερους από τους αγώνες του στη Νέα Υόρκη, ωστόσο, κατάφερνε διαρκώς να κερδίζει και τελικά έφτασε, αφού τα έβαλε με κοινό, διαιτητές, αντιπάλους και…άλλους, στον μεγάλο τελικό, τον πρώτο του σε Slam!

Ο Ρώσος ήταν στα “σχοινιά” για δυόμιση σετ, όντας με 0-2 και break πίσω πριν κάνει μια συγκινητική προσπάθεια επιστροφής στο ματς!

Ισοφάρισε σε 2-2, πάλεψε μέχρι τέλους το πέμπτο σετ αλλά, πολύ δύσκολα, ο Ράφα έκανε τη δουλειά, έφτασε τα 4 US Open και τα 19 Major όντας πλέον σε απόσταση αναπνοής από τα 20 του Φέντερερ αλλά και πέντε χρόνια νεότερος του Ελβετού…

Όσον αφορά στον Στέφανο Τσιτσιπά, μπήκε στο Αμερικανικό Όπεν σε κακή φόρμα, ήττες σε πρεμιέρα σε Μόντρεαλ και Σινσινάτι, είχε πολύ δύσκολη κλήρωση και αποκλείστηκε από τον Αντρέι Ρούμπλεφ στον πρώτο μόλις γύρο ολοκληρώνοντας με άσχημο τρόπο την πορεία του στα Major το 2019.

Οι παλιοί κέρδισαν και πάλι τους μεγάλους τίτλους!

Μόνο ο Ντομινίκ Τιμ και ο Ντανίλ Μεντβέντεφ έφτασαν σε τελικό Major μέσα στο 2019 με τον Ρώσο να φτάνει πιο κοντά στην “πηγή” αλλά να μένει με άδεια χέρια.

Το ερώτημα, καθώς βαδίζουμε σιγά-σιγά προς το 2020 και το Αυστραλιανό Όπεν είναι: θα σπάσει η πρωτοκαθεδρία των Big3 στα Grand Slam την επόμενη σεζόν;

Κώστας Αϊτάκης

The post Review 2019: Τι έγινε στα 4 Grand Slam! – VIDEO appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα