Review 2019: Ότι έπιανε, γινόταν “χρυσός” – VIDEO

Ο Ράφαελ Ναδάλ πραγματοποίησε φέτος, μια από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του και το Tennis24, σας παρουσιάζει όλα τα κατορθώματα του 33χρονου Ισπανού μέσα στο 2019…

Ποιος να το περίμενε πριν λίγα χρόνια, πως όσο θα περνάει ο καιρός, ο Ναδάλ θα γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνος. Ολοένα και καλύτερος.

Ο θρυλικός “Matador” έσπασε όλα τα κοντέρ με τις επιδόσεις του στη σεζόν που μας πέρασε, κατέκτησε δυο Grand Slam τίτλους, θριάμβευσε με τη χώρα του στο Davis

Cup, ανέβηκε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και έκανε δικά του, στο σύνολο, πέντε τρόπαια.

Αγωνίστηκε σε 14 τουρνουά καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς και μπόρεσε να φτάσει τουλάχιστον στα ημιτελικά, στα 12 εξ’ αυτών!

Όχι μόνο αμφισβήτησε την κυριαρχία του Νόβακ Τζόκοβιτς, αλλά παίζοντας το καλύτερό του, το πιο επιθετικό και σταθερό τένις που έχει παίξει ποτέ, σε όλες τις επιφάνειες, απολαμβάνει δικαιωματικά αυτή την περίοδο, τον τίτλο του κορυφαίου τενίστα στον πλανήτη.

Η καλή χρονιά, από τον πρώτο μήνα φάνηκε. Έξι σερί straight sets επικρατήσεις, σύνολο κερδισμένων σετ 18-0 και επιστροφή σε τελικούς Αυστραλιανού Όπεν, μετά το 2017.

Στο πρώτο του τουρνουά για τη νέα σεζόν, ο Ράφα έφτασε με χαρακτηριστική άνεση στον μεγάλο τελικό του Major της Μελβούρνης, αποκλείοντας μάλιστα και τον δικό μας, Στέφανο Τσιτσιπά, στα ημιτελικά.

Μπορεί να μην κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο, μιας και ο Νόβακ Τζόκοβιτς έπαιξε τρομερά, “διαλύοντας” τον με 6-3, 6-2, 6-3, όμως μόνο οι έξι σερί νίκες χωρίς απώλεια σετ, έδειξαν ότι η σεζόν, ξεκινούσε με υψηλές βλέψεις για τον ίδιο.

Πότε οι τραυματισμοί, πότε οι απίστευτα καλοί αντίπαλοι, δεν άφηναν τον Ναδάλ να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρώτου του τροπαίου για το 2019.

Χρειάστηκε να χάσει τέσσερις φορές στην ημιτελική φάση, σε Indian Wells, Μόντε Κάρλο, Βαρκελώνη και Μαδρίτη, πριν να γευτεί το νέκταρ της επιτυχίας.

Ο Ισπανός, έπαιζε καλά. Έδειχνε ότι έχει βενζίνη στο ντεπόζιτο και ότι είναι ικανός για μεγάλα πράγματα μέσα στη σεζόν. Παρ’ όλα αυτά, δυσκολευόταν στις τελευταίες φάσεις των τουρνουά.

Έμελλε να γίνει η αρχή όμως. Αφότου έγινε, τα υπόλοιπα φάνταζαν πολύ πιο εύκολα στη συνέχεια. Και όντως, αποδείχθηκαν εύκολα…

Κατάκτηση του Masters της Ρώμης, 12ος τίτλος καριέρας στο Roland Garros λίγες ημέρες αργότερα και το… νερό, είχε μπει στο αυλάκι.

12 συνεχόμενες νίκες για τον Ράφα στα δυο τελευταία χωμάτινα τουρνουά της σεζόν και παρά το γεγονός ότι διένυε την χειρότερή clay court season της καριέρας του μέχρι να μπει στην εβδομάδα της Ρώμης, κατάφερε να ολοκληρώσει με τέλειο τρόπο τις υποχρεώσεις του στην αγαπημένη του επιφάνεια.

Μεταξύ άλλων, κέρδισε τον Νόβακ Τζόκοβιτς (Τελικός Ρώμης) και τον Ρότζερ Φέντερερ (Ημιτελικός Γαλλικού Όπεν), ενώ με την κατάκτηση του RG, έφτασε τις 19 Grand Slam επικρατήσεις, πλησιάζοντας τον Ελβετό “Βασιλιά”, μόλις στο -2 (18 vs 20).

Και η αντεπίθεση του Ράφα, μόλις είχε αρχίσει. Όπως συνηθίζει να κάνει τα τελευταία χρόνια, δεν έπαιξε ούτε φέτος σε τουρνουά προετοιμασίας πριν το Wimbledon και κατευθείαν, ρίχτηκε στη μάχη του τρίτου Slam της σεζόν, στο όχι και τόσο ταιριαστό για τον ίδιο, γρασίδι.

Πολλοί, τον θεωρούσαν “τελειωμένο” στο συγκεκριμένο θεσμό. Ο Ισπανός όμως, έδειξε ότι όχι απλά μπορεί να αντεπεξέλθει πλέον, με το νέο, ανανεωμένο, επιθετικό του παιχνίδι, αλλά μπορεί να πετύχει και μεγάλα πράγματα στη συγκεκριμένη επιφάνεια.

Παίζοντας σπουδαίο τένις, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού, όπου έμεινε εκτός τελικά από τον Ρότζερ Φέντερερ, όμως, και με αυτήν του την παρουσία, δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες, ενόψει του φινάλε της σεζόν.

Μεταξύ άλλων, κέρδισε στο Wimbledon, τον Νικ Κύργιο, τον Τζο Γουιλφρίντ Τσονγκά και τον Σαμ Κουέρι. Παίκτες, κατ’ εξοχήν που αρέσκονται να αγωνίζονται στο γρασίδι.

Μετά το Major του Λονδίνου, ο Ράφα ξεκουράστηκε για 20 ημέρες, πριν επιστρέψει στην ενεργό δράση, στο Masters του Καναδά. Εκεί, επέστρεψε και στους τίτλους.

Έβανς, Πέγια, Φονίνι, Μονφίς και Μεντβέντεφ, ήταν τα θύματά του. Ο Ισπανός ολοκλήρωσε τον θεσμό με σερί 8-1 κερδισμένων σετ, έκανε “πλάκα” στον μεγάλο τελικό, κερδίζοντας με το εμφατικό 6-3, 6-0 τον Μεντβέντεφ και στέφθηκε πρωταθλητής με χαρακτηριστική άνεση.

Σειρά, πήρε το Αμερικανικό Όπεν…

Και πως θα μπορούσε, να μην φτάσει μέχρι το τέλος και εκεί. Ο Ναδάλ βρέθηκε σε καταπληκτική κατάσταση από το Roland Garros και έπειτα, είχε ρυθμό στον Καναδά όπου κατέκτησε τον τίτλο και στη Νέα Υόρκη… απογείωσε τη σεζόν του.

Έξι συνεχόμενες νίκες, με την ωραιότερη, την λυτρωτική, να έρχεται στον μεγάλο τελικό του θεσμού. Ο Ράφα… τα είδε όλα για να κερδίσει τον φοβερό Ντανίλ Μεντβέντεφ, όμως το κατάφερε.

Τίτλος μετά από πεντάσετο θρίλερ κόντρα στο Ρώσο και Grand Slam No19 για τον “Ταυρομάχο”, που πλησίασε ακόμη πιο κοντά στον Ρότζερ Φέντερερ.

Ιδανικό φινάλε στην χρονιά για τον Ισπανό, όσον αφορά τα Majors, μιας και ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός, κερδίζοντας 2/4 και φτάνοντας σε τελικό και ημιτελικό αντίστοιχα, στα υπόλοιπα δυο.

Τι άλλο θα μπορούσε να πετύχει ο Ράφα στη σεζόν ; Να κατακτήσει το παρθενικό του τρόπαιο στο Masters του Παρισιού, ή τον πρώτο του τίτλο στα ATP Finals.

Δεν κατάφερε να κάνει τίποτε από τα δυο. Αφενός, γιατί ένιωσε ενοχλήσεις και απέσυρε τη συμμετοχή του, λίγη ώρα πριν τον ημιτελικό του κόντρα στον Ντένις Σαποβάλοφ, στην “Πόλη του Φωτός”.

Αφετέρου, γιατί, αν και έκανε δυο νίκες στη φάση των ομίλων στο Λονδίνο, έμεινε εκτός στην ισοβαθμία από τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ.

Απογοήτευση στο στρατόπεδο του Ισπανού, μόνο για λίγες ημέρες όμως. Ο Ναδάλ ήταν απόλυτα υγιής… όργωνε το γήπεδο για μήνες και δεν θα μπορούσε να μην αγωνιστεί στους τελικούς του Davis Cup.

Εκεί λοιπόν, παίρνοντας από το χεράκι την χώρα του, την οδήγησε στον πολυπόθητο τίτλο, κάνοντας το απόλυτο των νικών στο μονό (5/5) και δίνοντας το φιλί της ζωής στην Ισπανία, στον μεγάλο τελικό των διπλών, με συμπαίκτη τον Φελισιάνο Λόπεζ.

Η υπερηχητική σεζόν του, έτσι απλά, έφτασε στο τέλος. Τι άλλο, να ζητούσε κανείς από τον Ισπανό…

Επιμέλεια: Δημήτρης Χαλιάπας

The post Review 2019: Ότι έπιανε, γινόταν “χρυσός” – VIDEO appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα