Infosys Analysis: Η κατεύθυνση του δεύτερου σερβίς

Με την έμπειρη ματιά του καλύτερου αναλυτή τένις στον κόσμο, και πρώην συνεργάτη του Νόβακ Τζόκοβιτς, Γκρεγκ Ο’Σάνεσι, βλέπουμε ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό όσον αφορά στην κατεύθυνση των δεύτερων σερβίς στους Τοπ10 τενίστες.

Στο τένις, λένε, είσαι όσο καλός είναι το δεύτερό σου σερβίς…

Ακούγεται υπερβολή, έχει όμως και μια δόση αλήθειας.

Οι τενίστες που μπορούν να κερδίζουν τους περισσότερους πόντους στη δύσκολη διαδικασία των δεύτερων σερβίς, έχουν ένα τεράστιο μπόνους στο να κερδίζουν ματς ακόμα και όταν το πρώτο τους σερβίς (το σημαντικότερο χτύπημα στο τένις), δεν είναι

και στην καλύτερη του μέρα.

Πού κατευθύνεις όμως το δεύτερο σερβίς;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το δεύτερο σερβίς έχει μικρότερη ταχύτητα από το πρώτο (αν και βλέπουμε ολοένα και περισσότερο ένα trend για πολύ δυνατά δεύτερα σερβίς, τουλάχιστον σαν τακτική που αιφνιδιάζει τον αντίπαλο), οπότε η τοποθέτηση του παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο.

Και η προφανείς δύο επιλογές που χρησιμοποιούν οι κορυφαίοι τενίστες, όπως υποτυπώνουν με έκδηλο τρόπο οι αριθμοί είναι:

-Το kick topspin σερβίς στο backhand του αντιπάλου
-Το slice σερβίς στο σώμα του returner (body serve)

H επιλογή να σερβίρεις στο forehand του επιστροφέα κρίνεται σαν μια γενναία και με μεγάλο ρίσκο επιλογή που μπορεί να σε οδηγήσει σε θέση δύσκολης άμυνας σε περίπτωση που το forehand του επιστροφέα χτυπηθεί σωστά.

Όλα αυτά είναι στη θεωρία γιατί οι αριθμοί λένε κάτι διαφορετικό!

Ενώ οι Τοπ10 τενίστες χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο το σερβίς στο backhand του αντιπάλου (η ανάλυση αφορούσε τα δεύτερα σερβίς στο deuce court), οι περισσότεροι κερδισμένοι πόντοι (για τους οκτώ από τους δέκα κορυφαίους τενίστες), ήρθαν όταν σέρβιραν στο forehand του αντιπάλου!

Ενώ η επιλογή του να σερβίρουν στο forehand ήταν χαμηλά, στο 25%, οι κερδισμένοι πόντοι από την επιλογή αυτή έφταναν το 65% ενώ το δεύτερο σερβίς στο backhand (που επιλεγόταν πάνω από τις μισές φορές (53%), απέφερε 58% κερδισμένων πόντων!

Ο Γκαέλ Μονφίς ήταν ο τενίστας που χρησιμοποίησε περισσότερο από όλους το δεύτερο σερβίς στο forehand του αντιπάλου (48%) αλλά ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήταν ο τενίστας που είχε το μεγαλύτερο ποσοστό κερδισμένων πόντων σερβίροντας στο forehand των αντιπάλων του (πάντα όσον αφορά τα δεύτερα σερβίς στο deuce court) με το εξαιρετικό ποσοστό του 75%!

Τοποθέτηση δεύτερων σερβίς στο forehand

Gael Monfils = 48% (59/123)
Novak Djokovic = 44.0% (118/268)
Daniil Medvedev = 41.9% (95/227)

Κερδισμένοι πόντοι από δεύτερα σερβίς στο forehand

1. Stefanos Tsitsipas = 75.0% (21/28)
2. Alexander Zverev = 66.7% (4/6)
T3. Dominic Thiem = 67.5% (27/40)
T3. Rafael Nadal = 67.5% (27/40)
5. Daniil Medvedev = 64.2% (61/95)
6. Gael Monfils = 62.7% (37/59)
7. Matteo Berrettini = 62.5% (10/16)
8. Diego Schwartzman = 60.6% (40.66)

Ο Ο’Σάνεσι έδωσε τη δική του εξήγηση για αυτήν την αναπάντεχη “επιτυχία” της τακτικής αυτής.

-Το στοιχείο της έκπληξης: Όταν το 75% των δεύτερων σερβίς πάνε είτε στο backhand είτε στο σώμα, ο returner προετοιμάζεται για τα δύο αυτά πιο πιθανά ενδεχόμενα και δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για να διαχειριστεί την πιο σπάνια περίπτωση να γυρίσει τη μπάλα με forehand.

-Οι επιστροφές με forehand είναι πιο συχνά άστοχες: έχοντας τη δυνατότητα να περάσουν στην επίθεση εξαρχής στο ράλι με ένα δυναμικό forehand, οι περισσότεροι τενίστες παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκα βάζοντας μεγαλύτερη δύναμη στη μπάλα στην forehand επιστροφή και αυτό καταλήγει στο να αστοχούν περισσότερο!

Το συμπέρασμα δεν είναι βεβαίως ότι οι τενίστες θα πρέπει να κάνουν δεύτερα σερβίς μόνο στην πλευρά του forehand, άλλωστε οποιαδήποτε μονοδιάστατη στρατηγική δεν βοηθά ποτέ στο τένις, αλλά ίσως ότι θα μπορούσαν να παίρνουν αυτό το ρίσκο περισσότερες φορές, σύμφωνα πάντα με όσα λένε οι αριθμοί.

Κώστας Αϊτάκης

The post Infosys Analysis: Η κατεύθυνση του δεύτερου σερβίς appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα