ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | "Ομάδα που θα κερδίζει τον οποιονδήποτε"

Τα δύο γκάρντ της Εθνικής, Βασίλης Σπανούλης και Νίκος Ζήσης μίλησαν στην εφημερίδα "Goal" για τη φιλία που τους δένει, την Εθνική και τους στόχους που υπάρχουν.

Οι δηλώσεις των Σπανούλη, Ζήση:

Aυτό που μας έφερε πιο κοντά ήταν η Εθνική και το ότι μπήκαμε στο ίδιο δωμάτιο. Δεν ήταν επιλογή μας. Μας έβαλαν το πρώτο καλοκαίρι στη Ρόδο. Είχαμε, όμως, τα ίδια ενδιαφέροντα, ταιριάξαμε πολύ μεταξύ μας και δημιουργήθηκε η φιλία που έχουμε τώρα», σχολίασε αρχικά ο γκαρντ του Ολυμπιακού,

αναφερόμενος στη φιλία του με τον Νίκο Ζήση. Ο τελευταίος συμπλήρωσε:

«Δεν έγινε πιεστικά. Απλά κύλησαν έτσι τα πράγματα. Η αλήθεια είναι πως όσο περνούσαν τα χρόνια τόσο δυνάμωνε η φιλία μας, παρά το γεγονός ότι από το 2005 έχω φύγει στο εξωτερικό. Επίσης, θυμάμαι τη χρονιά που ήταν στην Αμερική. Ηταν μια αρκετά δύσκολη χρονιά για τον ίδιον και μια αλλαγή στην καριέρα του. Μετά πέρασαν τα χρόνια, βρήκαμε τις γυναίκες της ζωής μας, παντρευτήκαμε. Γενικά συνέβαιναν διάφορα γεγονότα, μέσα από τα οποία συνεχώς δυνάμωνε η σχέση μας μέχρι που γίναμε κουμπάροι».

«Mιλάμε πολύ στο τηλέφωνο, στο skype… Γενικά η τεχνολογία βοηθάει. Ακόμη και εμάς που είμαστε άσχετοι με αυτά. Οταν τον βλέπω τα καλοκαίρια είναι σαν μην έχουμε χωρίσει καθόλου γιατί μιλάμε τόσο συχνά που ο ένας ξέρει τα πάντα για τον άλλον», πρόσθεσε ο Βασίλης Σπανούλης.



Ο γκαρντ της Ούνικς Καζάν υπογράμμισε με τη σειρά του πως: «Και οι επιτυχίες και οι αποτυχίες μας έφεραν κοντά. Πολλές φορές στη ζωή όταν κάνεις κάποιες μεγάλες επιτυχίες είναι πιο εύκολο να σε προσελκύσουν άνθρωποι. Για εμάς όμως όλα αυτά δεν αλλάζουν κάτι… Είναι σαν να έχεις ένα μέλος της οικογένειάς σου: Σε εισαγωγικά ο χειρότερος να είναι ή ο καλύτερος, αυτό είναι και δεν αλλάζει… Θα στηρίξει ο ένας τον άλλον στις χειρότερες στιγμές και στις καλύτερες απλά θα νιώθει περήφανος και χαρούμενος για την επιτυχία του. Η διαφορά στους ανθρώπους που πραγματικά νοιάζεται ο ένας για τον άλλον είναι όταν μένουν ίδιοι ανεξαρτήτως επιτυχιών και αποτυχιών. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως σε μερικά χρόνια αυτό θα τελειώσει. Δεν θα είμαστε επαγγελματίες παίκτες, αλλά φίλοι είναι σίγουρο ότι θα είμαστε».

«Είμαστε αρκετά ώριμοι για να καταλαβαίνουμε με ποιον τρόπο μας προσεγγίζει κάποιος. Οταν έχεις μια δυνατή φιλία τη βάζεις πάνω από όλα. Εκεί δείχνεις τι φιλία έχεις. Αν μπορεί να σε επηρεάσει κάποιος τρίτος, τότε είναι φιλία της πλάκας», είπε παράλληλα ο Βασίλης Σπανούλης, που στη συνέχεια μίλησε για τα γούρια του:

«Ναι, τα έχει όλα αυτά τα γούρια… Δεν μπορούμε να το κρύψουμε! Είναι πλέον συνήθεια! Φυσικά με την πάροδο των ετών βλέπω αρκετές αλλαγές. Δεν εννοώ ότι μειώνονται, εννοώ ότι αλλάζουν! Αλλά υπάρχουν και τα στάνταρ, όπως είναι η θέση των παπουτσιών, το ότι εγώ πρέπει να παίρνω πάντα το πρώτο κρεβάτι όπως μπαίνεις στο δωμάτιο… Τι να κάνουμε… Τα έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια… Εγώ δεν έχω πρόβλημα… Τα σέβομαι… Εχει και ο Νίκος γούρια. Ισως όχι τόσα πολλά όσα εγώ, αλλά έχει! Ομως, ο ένας έχει συνηθίσει τον άλλον και τα σέβεται. Και είναι γούρια που δεν επηρεάζουν την προσωπική ζωή του άλλου, ούτε την ηρεμία του ούτε τον ύπνο του».

Ο γκαρντ του Ολυμπιακού αναφέρθηκε και στις επιτυχίες της Εθνικής Ομάδας: «Ολα τα μετάλλια και τα Κύπελλα που έχουμε κερδίσει… Από τις μικρές εθνικές, το Ευρωμπάσκετ του 2005, το 2006 τότε που τραυματίστηκε στο μάτι ο Νίκος, το 2009 το χάλκινο… Η κάθε επιτυχία έχει τη δική της ιστορία… Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι. Συνήθως `'κολλάς'' σε κάτι όταν έχεις κάνει μια επιτυχία. Εμείς ήμασταν τυχεροί και ευλογημένοι και έχουμε ζήσει αρκετές. Δεν μπορείς να μείνεις σε μετάλλιο και να απαξιώσεις κάποιο άλλο. Η κάθε επιτυχία έχει τη δική της ιστορία»

Με τον Νίκο Ζήση να συμπληρώνει: «Ακόμη και στις άσχημες στιγμές και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη δική μας σχέση αλλά γενικά σε αυτήν την ομάδα υπάρχει ένα μοναδικό δέσιμο. Πέρυσι στο προολυμπιακό που ήταν η μεγαλύτερη σφαλιάρα μείναμε ενωμένοι. Και δεν είναι σχήμα λόγου, είναι η πραγματικότητα. Σίγουρα τις επιτυχίες της θυμάσαι σαν μια γλυκιά ανάμνηση, αλλά είναι σημαντικό και στις αποτυχίες ότι δεν πρόκειται ο ένας να `'σημαδέψει'' τον άλλον ρίχνοντάς του ευθύνες. Η φιλία μας και η αγάπη που έχω για εκείνον και την οικογένειά του και τον αδελφό του, που έχει επίσης τρία παιδιά, δεν έχει να κάνει με το μπάσκετ. Είναι κάτι ξεχωριστό. Δεν είναι αφορμή… Η εθνική ομάδα είναι κάτι ξεχωριστό και η φιλία μας επίσης»

Προτού η κουβέντα περάσει στο Eurobasket της Σλοβενίας, ο Βασίλης Σπανούλης μίλησε για το κλίμα στην Εθνική: «Το να είμαστε μαζί κάνει όλες τις ώρες έξω από το γήπεδο πιο ευχάριστες. Από κει και πέρα αν κάποιος πει κάποια στιγμή ότι θέλει να σταματήσει επειδή δεν αντέχουν τα πόδια του ή δεν μπορεί να το συνεχίσει, δεν σημαίνει πως ο άλλος θα σταματήσει μαζί του. Σίγουρα θα τον στεναχωρήσει γιατί όλες αυτές οι στιγμές που ζούμε μέσα και έξω από το γήπεδο δεν τις αλλάζουμε, αλλά πρέπει να σεβαστούμε ότι ο κάθε ένας έχει την οικογένειά του και για να πάρει μια τέτοια απόφαση θα έχει τους λόγους του. Η φιλία μας πάντως δεν πρόκειται να πάθει τίποτα.

Οι εικόνες στο μυαλό μας. Εχουμε ωριμάσει, είμαστε πιο έμπειροι, μπορούμε να συμβουλέψουμε τους μικρότερους, να τους δείξουμε την νοοτροπία, τον τρόπο δουλειάς, όλα αυτά τα μικρά πράγματα που κάνουν μια μεγάλη ομάδα. Θέλουμε όλοι οι νεότεροι να περάσουν όπως περάσαμε και εμείς. Ηρθαμε στην Εθνική σε πολύ καλές συνθήκες και θέλουμε να τους μεταφέρουμε και εμείς όλα αυτά τα ευχάριστα πράγματα Οχι, δεν τους κάνουμε καψώνια… Μερικές φορές παίζει ρόλο και το τι βιώματα έχεις. Δεν πιστεύω ότι είναι το ενδεδειγμένο. Σίγουρα μπορείς να βοηθήσεις τα νέα παιδιά μεταδίδοντάς τους κάποια πράγματα. Βέβαια υπάρχουν διαφόρων ειδών νεαροί… Είναι κάποιοι που θέλουν να ακούσουν και άλλοι που δεν τους ενδιαφέρει… Αυτό που σίγουρα προσπαθούμε να τους μεταδώσουμε είναι την τιμή και τη χαρά που νιώθουμε και τη συνεχή προσπάθεια που κάνουμε από την πρώτη μέρα που βρισκόμαστε εδώ».



Όσον αφορά το επερχόμενο Eurobasket, ο Λαρισαίος γκαρντ είπε: «Υπάρχουν αρκετά νέα πρόσωπα. Ετσι είναι η Εθνική. Ερχεται κάποια στιγμή που αλλάζουν τα πρόσωπα. Εχουμε καινούργιο προπονητή, καινούργιο τεχνικό επιτελείο και γίνεται προσπάθεια να φέρουμε μια νέα επιτυχία στην Ελλάδα. Παντα υπάρχουν απουσίες σε αυτές τις διοργανώσεις. Και εμείς έχουμε. Μπορεί να είναι λίγοι περισσότερες φέτος, αλλά δεν σημαίνει ότι επειδή για παράδειγμα δεν παίζουν οι Γκασόλ και Ναβάρο με την Ισπανία εμείς έχουμε μεγαλύτερη ευκαιρία να διεκδικήσουμε ένα μετάλλιο.

Εχουμε μια καλή ομάδα, αλλά υπάρχουν και άλλες ομάδες μεγαλύτερα φαβορί. Οι ήττες που κάναμε στην Γερμανία έδειξαν πως είμαστε μια ομάδα που μπορεί να χάσει από οποιονδήποτε, αλλά ταυτόχρονα να κερδίσει και τον οποιονδήποτε»

Για προσθέσει ο γκαρντ της Ούνικς Καζάν πως: «Το πιο ωραίο στην Εθνική είναι το κλίμα. Ισως να ακούγεται κλισέ και τετριμμένο αλλά εγώ επιμένω σε αυτό. Εχω και την εμπειρία του εξωτερικού και διαφόρων ομάδων, όπου το κλίμα αυτό δεν υπάρχει. Οταν, λοιπόν, έρχομαι εδώ και νιώθω ακόμη περισσότερο τη διαφορά».

Η τελευταία ατάκα ήταν του Βασίλη Σπανούλη που τόνισε ότι: «Η δίψα και το κίνητρο είναι πάντα μεγάλο. Οταν προέρχεσαι όμως από μια αποτυχία όπως προερχόμαστε εμείς, σίγουρα τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί έχεις φάει τη σφαλιάρα, είσαι πιο διψασμένος αλλά και πιο υποψιασμένος και δεν θες να ξανασυμβεί το ίδιο…».

Keywords
Τυχαία Θέματα