ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ | Πεδουλάκης: "Στηρίζουμε πολλά στην ποιότητα του Διαμαντίδη"

O Παναθηναϊκός υποδέχεται (25/1, 21:00, ΝS3) την Ρεάλ Μαδρίτης για την 5η αγωνιστική του Τοp-16 και ο Αργύρης Πεδουλάκης στάθηκε στη σημαντικότητα της επιστροφής του Δημήτρη Διαμαντίδη.

"Eχουμε ένα δύσκολο παιχνίδι μπροστά μας, ένα κομβικό παιχνίδι όπως είναι όλα σχεδόν στο Top16, απέναντι σε μια ομάδα με την οποία γνωριζόμαστε από την κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας. Είναι μια ομάδα δομημένη, που είναι τρία χρόνια μαζί και στηρίζεται στην ταχύτητα, μέσω της οποίας φτάνει

κοντά στους 82 πόντους στην επίθεση. Ένα μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού της είναι ο αιφνιδιασμός, επιλέγοντας ακόμη και σουτ τριών πόντων πολλές φορές. Αν βρουν λίγο ελεύθερο χώρο, θα σουτάρουν άμεσα. Σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού είναι και οι συνεργασίες μακριά από την μπάλα. Γενικότερα, είναι σε καλή κατάσταση, κάτι που φαίνεται και από τα αποτελέσματα που έχει στο ισπανικό πρωτάθλημα. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο ρυθμός, γιατί ξέρουμε πως οι Ισπανοί μαθαίνουν από μικρά παιδιά αυτό το στυλ μπάσκετ, το γρήγορο, Έχουν αλλάξει κάποια πράγματα σε σχέση με την προσέγγιση του παιχνιδιού συγκριτικά με την κανονική περίοδο, ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την άμυνά τους σε συνεργασίες πάνω στην μπάλα, έχουν αλλάξει σχήματα, παίζουν με κοντά σχήματα –με τρεις κοντούς στην περιφέρεια- περισσότερο, ώστε να τρέξουν ακόμη περισσότερο. Γι’ αυτό ο ρυθμός είναι το κλειδί", δήλωσε αρχικά ο Αργύρης Πεδουλάκης ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε:

"Έχει επανέλθει ο Δημήτρης, ο οποίος ουσιαστικά είναι 35 μέρες έξω. Δεν είναι στην κατάσταση που θα έπρεπε να είναι, έχοντας χάσει έδαφος, αλλά θα κάνει κάποια πράγματα απαραίτητα. Μπορεί να ηρεμεί την ομάδα, δίνει την ποιότητά του σε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού μας. Έχουμε και το πρόβλημα με τον Γιόνας Ματσιούλις, ο οποίος δεν προπονήθηκε χθες, δεν θα προπονηθεί σήμερα, αλλά θα παίξει αύριο. Είναι σκληρό καρύδι, θα βοηθήσει και θα του δοθεί μετά τον αγώνα χρόνος να ξεκουραστεί κι αυτός. Θα είμαστε μετά από καιρό μαζί, όχι όπως θέλουμε, αλλά θα είμαστε όλοι μαζί. Περιμένουμε και αναμένουμε τον κόσμο μας που είναι σημαντικό με τις δυσκολίες που έχει περάσει η ομάδα. Δεν είναι κάτι εύκολο με τόσα προβλήματα και το πληρώνουμε ακόμη μέσα σε παιχνίδια. Και μην ξεχνάμε ότι και ο Σόφο προσπαθεί να ενταχθεί στην ομάδα, κάνει σκληρή δουλειά για να επιστρέψει, να βρει αγωνιστικό ρυθμό. Είναι σίγουρο και ο κόσμος θα πρέπει να βοηθήσει όλα τα παιδιά, όπως κάνει κάθε φορά, ειδικά σε δύσκολες καταστάσεις, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα".

O κόουτς του "τριφυλλιού" ρωτήθηκε για τα προηγούμενα δύο παιχνίδια με την Ρεάλ Μαδρίτης: "Σε εκείνο το παιχνίδι (σ.σ στο ΟΑΚΑ) έγινε πάρα πολύ καλή δουλειά. Ήταν ένα παιχνίδι που δεν έπαιζε ο Τσαρτσαρής και επίσης ο Σοφοκλής ήταν τραυματίας. Παίξαμε με τον Στεφάν και τον Πάνκο, ενώ τα «ημίψηλα» παιδιά ο Μπράμος, ο Ματσιούλις, ο Διαμαντίδης είχαν κάνει τεράστια προσπάθεια και εξαιρετική δουλειά σε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού. Τους χτυπήσαμε με το βασικό τους όπλο, μέσα από την άμυνα, τρέξαμε. Κάθε παιχνίδι όμως είναι διαφορετικό. Ο αγώνας είναι ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται την ώρα του παιχνιδιού. Υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να αντιμετωπίσει ο παίκτης και ο προπονητής. Η Ρεάλ αν βρει ρυθμό και κάνει ψηλό σκορ είναι πολύ δύσκολο να τη σταματήσεις. Εμείς έχουμε στηριχθεί στην άμυνα σε δύσκολες στιγμές και είναι ζητούμενο για εμάς να παίξουμε καλή άμυνα. Όπως είναι ένα θέμα το γεγονός ότι κάποια παιδιά δεν έχουν μπει ακόμη στο ρυθμό, δεν υπάρχουν ακόμη αυτοματισμοί, γιατί θα κάνουν αυτό που λέμε για 3-4 λεπτά, αλλά μετά θα βγει στο παρκέ η συνήθεια. Είναι λογικό. Στην ομαδική άμυνα λοιπόν δεν είμαστε εκεί που θα έπρεπε να είμαστε. Κάναμε δύο μέρες προπονήσεις μετά από καιρό και ήταν σημαντικό για εμάς, γιατί είχαμε συνεχόμενα παιχνίδια, τα οποία δεν σου επιτρέπουν να κάνεις προπονήσεις. Και εμείς τις χρειαζόμαστε για να ενσωματωθούν τα παιδιά που ήρθαν τελευταία. Για αρκετό καιρό έλειπαν δύο δημιουργοί μας. Το να μείνει έξω μια εβδομάδα ένας παίκτης, μπορεί και να είναι καλό, γιατί φέτος δεν υπάρχει διακοπή. Έμειναν όμως για αρκετό καιρό εκτός. Ο Παναθηναϊκός έχει μικρότερο rotation σε σχέση με το παρελθόν, αλλά όταν λείπουν κάποιοι βασικοί, επιβαρύνονται κάποιοι άλλοι παίκτες και κάποιοι καταπονούνται. Όπως ο Λάσμε για παράδειγμα κάποιο διάστημα ή ο Μπράμος. Ο Μπράμος στον αγώνα με την Άλμπα Βερολίνου για παράδειγμα προσπάθησε να βοηθήσει περισσότερο στη δημιουργία, πάσαρε περισσότερο. Κανείς δεν θα δείτε να παίρνει το 80% των επιθέσεων ή να παίρνει τραβηγμένες προσπάθειες. Υπάρχει ομαδικό πνεύμα, υπάρχει ποιότητα και κανείς δεν αμφισβητεί αυτό. Όλα τα παιδιά έχουν κάνει βήματα. Έχουν γίνει αλλαγές, είχαμε τραυματισμούς και έχουμε μείνει πίσω στους αυτοματισμούς".

Σε ερώτηση για το αν η πιθανή νίκη επί της Ρεάλ "σφραγίζει" ουσιαστικά και την πρόκριση στη φάση των "8", ο "Αρτζι" σχολίασε πως "θα ήταν λάθος να σκεφτούμε οτιδήποτε τέτοιο. Έχει κλείσει ο κύκλος μιας τεράστιας ομάδας και προσπαθεί να δομηθεί μία καινούρια ομάδα με καινούρια δεδομένα. Θέλαμε να έχουμε μια αξιοπρεπή παρουσία, να προκριθούμε στο Top16 και να προχωρήσουμε παιχνίδι με παιχνίδι. Αυτό είναι το σκεπτικό μας από την αρχή. Κανένα παιχνίδι αυτή τη στιγμή δεν σου δίνει πρόκριση, κανένα δε σε αποκλείει. Εμείς ως λαός είμαστε λίγο των άκρων. Ή είναι όλοι ήρωες ή όλοι αποδιοπομπαίοι τράγοι. Δεν είναι έτσι. Είμαστε σε ένα δύσκολο όμιλο, παρά τα προβλήματα συγκεντρωνόμαστε και συνεχίζουμε. Στο ελληνικό πρωτάθλημα σβήνουν λίγο οι μηχανές και ίσως να είναι και λογικό. Δεν έχουμε κάνει τίποτα ακόμη. Έχει ένα ολόκληρο πρωτάθλημα μπροστά. Απέναντι στην Άλμπα θέλαμε τη νίκη ήταν το «πρέπει». Σε κάθε παιχνίδι θέλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν παίζεις μόνος σου όμως. Υπάρχουν και οι αντίπαλες ομάδες που φτιάχνονται χρόνια με ποιοτικούς παίκτες. Κάποια παιδιά από τα δικά μας έχουν ανέβει επίπεδο, που είναι πολύ σημαντικό. Δεν θέλουμε όμως να τα φορτώσουμε άγχος σε καμία περίπτωση. Υπάρχει η ιστορία, αλλά υπάρχουν και καινούρια δεδομένα σε αυτή την πρώτη χρονιά με ότι συνεπάγεται αυτό. Προχωράμε παιχνίδι με παιχνίδι, προσπαθώντας πάντα για το καλύτερο".

Ο Κώστας Μουρούζης θα τιμηθεί από την "πράσινη" ΚΑΕ πριν από την έναρξη του ματς και ο Αργύρης Πεδουλάκης σχολίασε πως "είναι μια ιδιαίτερη μέρα για τον Παναθηναϊκό όχι μόνο γιατί υπάρχει ένας σημαντικός αγώνας, αλλά γιατί θα τιμηθεί και ένας προπονητής που έχει προσφέρει στον Παναθηναϊκό. Τον θυμάμαι ως προπονητή έστω και λίγο. Είναι μια πολύ σωστή κίνηση, γιατί όποιος ξεχνά το παρελθόν, δεν έχει μέλλον…"

Keywords
Τυχαία Θέματα