ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ | «Εμπειρία ζωής...»

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στην Κίνα και ο Αργύρης Πεδουλάκης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης μίλησαν για τις εμπειρίες που αποκόμισαν από την επίσκεψή τους στην ασιατική χώρα και δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για όσα συνάντησαν.

«Η εμπειρία είναι πάρα πολύ καλή, είναι η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που έρχεται στην Κίνα, σε μία χώρα με τόσο μεγάλο κοινό που του αρέσει το μπάσκετ, και είμαστε εντυπωσιασμένοι από την φιλοξενία που μας δείχνουνε και είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε καινούργια πράγματα, γνωρίζουμε

καινούργιους πολιτισμούς, ανθρώπους οι οποίοι είναι διαφορετικοί από εμάς και είναι χαρά μας που βρισκόμαστε εδώ και ελπίζουμε αυτή η συνεργασία που είναι στα πρώτα βήματα να συνεχιστεί και να γίνεται όλο και πιο δυνατή». Συνεχίζοντας πάνω στην ερώτησή για το αν τον ενδιαφέρει να ξαναγυρίσει είπε ότι «μακάρι να μπορέσουμε να ξαναέρθουμε, μακάρι να μπορέσουν να έρθουν αυτοί στην Αθήνα, να γνωρίσουν την Ελλάδα, είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που γίνεται», δήλωσε ο Δημήτρης Διαμαντίδης στο ελληνόφωνο ραδιόφωνο του Πεκίνου (greek.cri.cn), ενώ στη συνέχεια ρωτήθηκε για το αν έχει μείνει ικανοποιημένος από την επίσκεψη το Παναθηναϊκού στην Κίνα:

«Σίγουρα. Αν και για μένα προσωπικά δεν είναι η πρώτη φορά, έχω ξανάρθει δύο φορές στην Κίνα. Μια φορά για τους Ολυμπιακούς και μία φορά το 2006 πάλι για το μπάσκετ. Σίγουρα είναι κάτι το διαφορετικό, το οποίο είναι εμπειρία ζωής».

Οσον αφορά για τον Πινγκ Σανγκ, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού τόνισε πως «όπως και για αυτόν είναι κάτι καινούργιο, έρχεται σε μια χώρα και σε μια φιλοσοφία που είναι διαφορετική για αυτόν, έτσι και για εμάς το να μπορέσουμε να τον γνωρίσουμε είναι μια εμπειρία Επειδή το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα και ο ένας πρέπει να βοηθήσει τον άλλον, σίγουρα είναι εμπειρία καινούργια να μπορέσουμε να προσαρμόσουμε την ομάδα στο στυλ που θέλουμε να παίξουμε, να μπορέσει και ο Πινγκ να καταλάβει πώς είναι το Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Είναι χαρά μας να έχουμε τον Πινγκ στην ομάδα μας και ελπίζω και εκείνος να νιώθει έτσι. Σίγουρα είναι δύσκολο να φεύγεις από την χώρα σου, από τους γονείς σου και από τους φίλους σου για να πας πολύ μακριά, και θα πρέπει να βοηθήσουμε λίγο για να τον κάνουμε να νιώσει όμορφα, και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

Ο Αργύρης Πεδουλάκης από την πλευρά του τόνισε: «Ο Παναθηναϊκός έχει ένα πολύ μεγάλο όνομα στην Ευρώπη που σύμφωνα με την Ευρωλίγκα είναι το πιο γνωστό, και μας ενδιαφέρει να γίνει γνωστός και σε άλλες Ηπείρους. Η Κίνα είναι μια τεράστια χώρα που έχει τεράστιες προοπτικές και θέλουμε να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία και όχι μόνο. Θέλουμε να δούμε πράγματα που έχουν να κάνουν όχι μόνο με το μπάσκετ - αυτό είναι ένα κομμάτι της κουλτούρας - την φιλοσοφία. Νομίζουμε ότι η Κίνα έχει αυτά τα πράγματα, καθώς έχει μια μεγάλη πολιτιστική παράδοση, οπότε εμείς θα δώσουμε κάποια άλλα πράγματα και θεωρούμε ότι και για την ομάδα μας θα είναι κάτι πολύ ωραίο, να πάρουμε στοιχεία από την Κίνα».

Οσον αφορά για το αν ο Παναθηναϊκός θα πάρει κι άλλους Κινέζους παίκτες, ο προπονητής του Παναθηναϊκού τόνισε πως αυτός που ενδιαφέρει τους «πράσινους» είναι να «καλέσουμε ομάδες στην Αθήνα καθώς και προπονητές Κινέζους. Συγχρόνως τα δικά μας παιδιά μπορούν να έρθουν εδώ για 15-20 μέρες να συνεργαστούν. Θέλουμε να είναι μια μόνιμη συνεργασία ανταλλαγής γνώσεων και τεχνογνωσίας. Νομίζω ότι το κινέζικο μπάσκετ μιμήθηκε πάρα πολύ το ΜΒΑ, που είναι πολύ διαφορετικό από το Ευρωπαϊκό μπάσκετ, το οποίο στηρίζει το σύνολο, ενώ το ΜΒΑ στηρίζεται περισσότερο στο άτομο και νομίζω ότι δεν ταιριάζει τόσο πολύ στην Κινέζικη κουλτούρα η οποία στηρίζει το σεβασμό προς το σύνολο».

Σχετικά με τον Σανγκ Πινγκ, ο «Αρτζι» είπε:«Τον πρώτο καιρό ήταν πολύ δύσκολα για αυτόν γιατί είχε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση του αθλήματος, σιγά σιγά όμως έχει ανέβει πάρα πολύ, έχει προσαρμοστεί και θεωρώ κάθε μήνα που θα περνάει ότι θα είναι ακόμα καλύτερος. Γιαυτό και όπως είπα προηγουμένως, είναι πολύ σημαντικό πράγμα για τους Κινέζους παίκτες να έρθουν να παίξουνε σε υψηλό επίπεδο. Έτσι θα αποκτήσουνε αυτοπεποίθηση, ψυχολογία, τεχνογνωσία και θα μπορέσουν να τα μεταφέρουν. Αυτό κάναμε και εμείς όταν ξεκινήσαμε σαν χώρα στο μπάσκετ, και μέσα από αυτόν τον τρόπο μπορέσαμε και φτάσαμε στις επιτυχίες.».

Τέλος, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί να αποκτήσει τον Σουν Γιουν, ο Αργύρης Πεδουλάκης απάντησε πως «εμείς προσπαθούμε και θέλουμε. Θεωρούμε ότι υπάρχουν παιδιά σε νεαρή ηλικία ώστε να μπορέσουμε να τα βελτιώσουμε. Όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος τόσο πιο δύσκολο, όπως οι μαθητές, το ίδιο πράγμα. Έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στην κινεζική μπασκετική αγορά, και οι παίχτες που έχουν τα προσόντα θεωρούμε ότι με την κατάλληλη δουλειά θα βελτιωθούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα