ΜΙΚΡΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ | Μίσσας: "Εξαρτάται από τους συλλόγους..."

Άποψη του Κώστα Μίσσα είναι πως υπάρχει πολύ ταλέντο στις μικρές ηλικίες, αλλά δεν είναι και απόλυτα αισιόδοξος ότι τα νεαρά παιδιά θα εξελιχθούν. Εκεί, λοιπόν που εντοπίζει το πρόβλημα είναι ο τρόπος που λειτουργούν οι σύλλογοι, από τους οποίους κατά τη γνώμη του εξαρτάται στο μεγαλύτερο βαθμό η βελτίωση των παικτών.

Ο προπονητής της Εθνικής Νέων -που κατετάγη πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Εσθνονίας- μίλησε στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 για το μέλλον και την αξιοποίηση των ταλαντούχων αθλητών, την πορεία της ομάδας του, αλλά και το φορτωμένο πρόγραμμα στο Ευρωμπάσκετ.



Διαβάστε όσα δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός:

Για την πορεία της Εθνικής Νέων Ανδρών: "Η πέμπτη θέση στις 20 ομάδες σίγουρα δεν είναι αποτυχία. Εμείς κερδίσαμε οκτώ στα δέκα παιχνίδια και βγήκαμε πέμπτοι, ενώ η Ισπανία τα έξι και πήρε μετάλλιο. Τις προσδοκίες για μετάλλιο τις δημιουργήσαμε εμείς σαν ομάδα με την απόδοσή μας και τα αποτελέσματα. Ουσιαστικά παίξαμε ένα κακό ημίχρονο. Στα υπόλοιπα ματς παίξαμε στο μεγαλύτερο ποσοστό καλό μπάσκετ και είχαμε σωστή τακτική. Αυτό δεν εμφανίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο με την Ισπανία, ίσως και λόγω πίεσης. Πάντως σε γενικές γραμμές είχαμε μία πολύ καλή παρουσία".

Για το βαρύ πρόγραμμα της ομάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων: "Είναι δύσκολο και η FIBA προβληματίζεται και σκέφτεται να μειώσει τις ομάδες από 20 σε 16 γιατί είναι πάρα πολλά τα παιχνίδια και αυτό αποτελεί καταστροφή για τους παίκτες. Είναι πιθανό να βρεθεί ένας διαφορετικός τρόπος διεξαγωγής για να μην είναι τόσο βαρύ το πρόγραμμα".

Για την εξέλιξη και αξιοποίηση των ταλαντούχων παικτών: "Στη διάρκεια των 52 ημερών που εμείς μαζεύουμε τα 15-16 παιδιά αφιερώνουμε πέρα από το μπάσκετ πολλές ώρες στο θέμα της νοοτροπίας. Αν ένας παίκτης δεν έχει αυτό το κομμάτι, δεν θα έχει εξέλιξη. Αν ξέρεις ποιος είσαι, αυτόματα βελτιώνεσαι. Αν νομίζεις πως είσαι κάτι, δεν κάνεις τίποτα. Οι παίκτες που προχωρούν είναι αυτοί που πέρα από ταλέντα έχουν χαρακτήρα. Αυτό είναι το ‘α’ και το ‘ω’. Δεν το λέω εγώ, το λένε μεγάλες έρευνες. Αυτό το περνάμε στα παιδιά και βλέπουμε τα αποτελέσματα".

Για το ρόλο των ομάδων στην εξέλιξη των παικτών: "Το κακό είναι τι γίνεται όταν φεύγουν από μας τα παιδιά. Κάποια παιδιά πάνε σε καλά προγράμματα και έχουν μπει στο σωστό δρόμο, άλλα όμως ξεκινάνε από την αρχή. Εξαρτάται, λοιπόν, πώς οι σύλλογοι θα προετοιμάσουν τους παίκτες και θα τους δώσει θέση να παίξουν. Γιατί το παιχνίδι δεν αντικαθίσταται με καμία προπόνηση. Αν ένας παίκτης δεν αγωνιστεί για δύο χρόνια, ξεκινά από την αρχή. Είναι μεγάλο το πρόβλημα αν δεν έχει παραστάσεις αγώνων. Μέσα από τους αγώνες θα μάθει κάποια πράγματα, που μέσα από τις προπονήσεις θα τα βελτιώσει. Το καλό είναι πως αρκετές ομάδες πλέον λόγω ανάγκης μπαίνουν σε τέτοιες διαδικασίες".

Για τη δημιουργία ενός πρωταθλήματος για τους νέους: "Το μπάσκετ είχε παρελθόν, έχει παρόν και θα έχει μέλλον. Στις μικρές ηλικίες υπάρχουν παίκτες με μεγάλες προδιαγραφές. Το έχουμε σκεφτεί πολύ σοβαρά και θα βοηθούσε πάρα πολύ ένα πρωτάθλημα για νέους παίκτες. Η ΕΣΚΑ προκηρύσσει ένα πρωτάθλημα κάτω των 22 σε πρώτη φάση με τη μορφή του τουρνουά. Όμως οι συμμετοχές των ομάδων είναι μόνο οκτώ. Ένα τέτοιο πρωτάθλημα θα μπορούσε να δώσει πολλές εμπειρίες σε αυτά τα παιδιά και θα είχε ενδιαφέρον για τον κόσμο. Ελπίζω οι ομάδες να αυξηθούν, να γίνει σε πρώτη φάση πιλοτικά σε Αθήνα-Πειραιά και μετά να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Η ομοσπονδία το βλέπει σε μια τέτοια λογική για να δώσει σε αυτά τα παιδιά αγώνες και εμπειρίες. Είναι δεδομένο ότι αυτό το μέτρο θα έχει αποτελεσματικότητα".

Keywords
Τυχαία Θέματα