ΚΥΠΕΛΛΟ | Μόνο... Κρητικοί στις εξέδρες

Οι οργανωμένοι έχουν το δίκιο τους να αισθάνονται άσχημα όταν... αποκλείονται από τελικούς, όμως γι αυτό δεν μπορεί να φταίει κανείς άλλος, πλην των οργανωμένων. Οχι όλων, αλλά αυτών που με την ταυτόχρονη παρουσία τους στο γήπεδο, έχουν παράδοση να γίνονται αρνητικοί πρωταγωνιστές.

Υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις, γι αυτό και επιβεβαιώνεται ο κανόνας. Ηρακλειδείς και ΑΕΚτζήδες ήταν στο ίδιο γήπεδο σε αγώνα Α2, στο Ιβανώφειο. Πανιώνιοι και ΠΑΟΚτζήδες είδαν μαζί το παιχνίδι ποδοσφαίρου στη Νέα

Σμύρνη... Ομως Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί έχουν διαλύσει πολλούς τελικούς στο μπάσκετ. Παναθηναϊκοί και Αρειανοί έχουν δημιουργήσει κακή παράδοση σε Λάρισα και Ηράκλειο σε τελικούς. Και συνολικά, είναι σπάνιες περιπτώσεις συνύπαρξης με καλό τέλος.

Δεν μπορεί λοιπόν να επιρρίπτονται ευθύνες ούτε στις ομάδες, ούτε στη διοργανώτρια αρχή, εν προκειμένω την ΕΟΚ. Τόσα χρόνια η Ομοσπονδία βρισκόταν στο στόχαστρο για τα 900-900 εισιτήρια και το τεράστιο πανό στο κέντρο, της μόνιμης έδρας, του Ελληνικού... Τώρα θέλει να κάνει τελικό σε γεμάτο γήπεδο, σε πόλη της επαρχίας- το Ηράκλειο - και η αστυνομία το επιτρέπει μόνο αν δεν υπάρχουν οργανωμένοι. Μόνο αν δεν δοθούν εισιτήρια σε φανατικούς οπαδούς των δύο ομάδων...

Φυσικά και χάνει από μαγεία ένας τελικός όταν δεν θα υπάρχουν οι χιλιάδες φωνακλάδες, αλλά έτσι μειώνονται και οι πιθανότητες επεισοδίων. Ποιος μπορεί να το αρνηθεί αυτό... Αλλωστε δεν πρέπει να λησμονούμε ότι Δήμαρχοι και αστυνομικές διευθυντές μεγάλων πόλεων ξεκαθάρισαν ότι δεν θέλουν τον τελικό και δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη, ακόμα και με παρουσία μαθητών.

Μόνο το Ηράκλειο δέχθηκε με χαρά να διοργανώσει τον τελικό, αλλά η αστυνομία στην Κρήτη ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Στο νησί υπάρχουν σύνδεσμοι οργανωμένων όχι μόνο του Αρη και του Παναθηναϊκού, αλλά και του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού... Ε, ποιος θα ήθελε και άλλους 3.000-4000 ταξιδιώτες, να αυξηθούν οι πιθανότητες σύρραξης, όχι μόνο ανάμεσα σε οπαδούς των συμμετεχόντων, αλλά... γενικής.

Είναι βέβαια σαφές πως οι διοικήσεις των δύο ομάδων ήθελαν κόσμο στις κερκίδες, δικούς τους οπαδούς, όμως με... βαριά καρδιά, συναίνεσαν στο τελικό πλάνο (να λάβουν 50 προσκλήσεις η κάθε μία) αφού η αστυνομία δεν άφησε περιθώρια. Η δε τοπική ένωση της Κρήτης ήδη έχει αρχίσει να συνεννοείται με σωματεία για να γεμίσει το γήπεδο με ανθρώπους του μπάσκετ, που θα έχουν όνομα και επώνυμο. Θα μπουν με ταυτότητα. Βασική προϋπόθεση, φυσικά, όταν συμβεί αυτό, είναι να μην... γείρει η υποστήριξη προς μία ομάδα, γιατί τότε θα υπάρξει αδικία. Να μην είναι, δηλαδή, οπαδοί όσοι τελικά πάρουν εισιτήριο (θα διατίθενται από κεντρικά σημεία του Ηρακλείου και θα τιμώνται προς 20-30 ευρώ), αλλά ουδέτεροι φίλαθλοι ή τέλος πάντων όχι φανατικοί ή οργανωμένοι. Αυτό θα είναι το απόλυτα σωστό. Κι αν εφαρμοστεί το πλάνο για είσοδο χωρίς διακριτικά, είναι πολύ πιθανό να γίνουν όλα όπως πρέπει...

Κι επειδή πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι στις άλλες χώρες γίνονται όχι μόνο τελικοί, αλλά φάιναλ φορ και φάιναλ 8 με οπαδούς 8 ομάδων, προφανώς δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε τέτοια διοργάνωση. Γιατί πράγματι υπάρχουν υποστηριχτές 4 ή 8 ομάδων, αλλά πρόκειται για οικογένειες με παιδιά, όχι οργανωμένους οπαδούς... Και η όποια αντιπαλότητα στις κερκίδες περιορίζεται σε συνθήματα όπως φουέρα ή φουόρι (έξω στα ισπανικά και στα ιταλικά) ή στο "όποιος δεν χοροπηδάει, είναι Ρεάλ", όπως φώναζαν πέρυσι στη Βιτόρια οι φίλοι επτά ομάδων, για να πικάρουν τους υποστηριχτές της βασίλισσας. Μπουκάλια, κροτίδες, φωτοβολίδες δεν περιλαμβάνονται στο μενού.

Keywords
Τυχαία Θέματα