ΓΡΑΒΙΑ | Σε ξένη χώρα...

Το παρελθόν είναι μια ξένη χώρα: Τα κάνουν τα πράγματα διαφορετικά εκεί!

Όχι δεν το έριξα στην βαθιά φιλοσοφία για χάρη του Παναθηναϊκού. Η ατάκα ανήκει στον Βρετανό συγγραφέα, Λέσλι Χάρτλεϊ και πιο συγκεκριμένα είναι πρώτη φράση από το μυθιστόρημά του «Ο Μεσάζων». Βρίσκω, ωστόσο, ότι ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του Τριφυλλιού.

Από την μέρα της αποχώρησης (κυρίως) του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αλλά και των περισσοτέρων παικτών της περσινής ομάδας «χύθηκαν» και εξακολουθούν να «χύνονται»

πολλά πράσινα δάκρυα και άλλοι τόσοι τόνοι δημοσιογραφικής μελάνης.

Αυτομάτως η συντριπτική πλειοψηφία έκανε λόγο για τέλος εποχής, «κατάρρευση» της αυτοκρατορίας και άλλα τέτοια ποιητικά. Για να το πω πιο λαϊκά, σχεδόν άπαντες «έκλαιγαν» και μοιρολογούσαν τον… μακαρίτη, πριν καν διαπιστώσουν αν όντως μας άφησε χρόνους! Όσοι λειτούργησαν έτσι νιώθουν δικαιωμένοι μετά τις ήττες από Ικαρο και Κίμκι και είναι έτοιμοι να… ξεσαλώσουν.

Στην πραγματικότητα, όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Παναθηναϊκού δεν είναι το αγωνιστικό. Ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτό. Γιατί (όσο είμαι σε θέση να κρίνω) μονάδες έχει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτή ακριβώς η ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗ στο παρελθόν.

Κάποιοι πίστεψαν πως η ομάδα θα προχωρήσει… με αυτόματο πιλότο βασιζόμενη στην ιστορία της. Κάποιοι άλλοι θεώρησαν πως φορώντας την εξάστερη φανέλα αυτομάτως οικειοποιούνται τις επιτυχίες των προκατόχων τους. Κάποιοι άλλοι βασίστηκαν στο ότι ο Δημήτρης Διαμαντίδης θα βγάζει μονίμως το φίδι από την τρύπα. Κάποιοι ξέχασαν «τυφλωμένοι» από την λάμψη του παρελθόντος να κάνουν ΟΜΑΔΑ το σύνολο των παικτών που αποκτήθηκε.

Για αυτό το τελευταίο δεν θα το πάω μακριά… Το μόνο που θα αναφέρω είναι ότι μετά την ήττα από την Κίμκι έκανε δηλώσεις στην τηλεόραση ο Βασίλης Ξανθόπουλος! Κλήθηκε εμμέσως πλην σαφώς να… λογοδοτήσει ο μόνος παίκτης (μαζί με τον Χάρη Γιαννόπουλο) δεν πάτησε ούτε δευτερόλεπτο στο παρκέ στο συγκεκριμένο ματς!!!

Το παραπάνω, γεγονός, ωστόσο, δεν… ξεπερνά την δικαιολογία του κόουτς, Αργύρη Πεδουλάκη: «Υπάρχει πίεση»! Με όλο τον σεβασμό και κατανοώντας απόλυτα την ευθύνη που νιώθει έχοντας αναλάβει το τιμόνι της πιο επιτυχημένης ομάδας της τελευταίας 15ετίας, θεωρώ πως πίεση δεν νιώθουν οι παίκτες του Παναθηναϊκού που παίρνουν έναν παχυλό μισθό και που στην τελική ακόμη και να μην πετύχουν φέτος τους στόχους τους δεν θα «αυτοκτονήσει» κανείς. Πίεση νιώθει όποιος είναι άνεργος, όποιος δεν έχει λεφτά να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, εκείνος που δεν έχει να θρέψει τα παιδιά του, όποιος ζει στο περιθώριο και όποιος παλεύει με ανίατη ασθένεια.

Και για να είμαι σωστή… Μια ανάλογη τοποθέτηση (με την οποία προφανώς συμφωνώ απόλυτα) είχε κάνει ο ρεπόρτερ του «ΓΑΥΡΟΥ», Κωνσταντίνος Μελάγιες, έπειτα από παρόμοια δήλωση του προπονητή των «ερυθρολεύκων», Γιώργου Μπαρτζώκα, μετά την βαριά ήττα στο ΣΕΦ από την Ζαλγκίρις.

Όχι… Από τους συγκεκριμένους προπονητές δεν μπορώ να ακούω την λέξη πίεση, όταν οι
Keywords
Τυχαία Θέματα