ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ | Ελλάδα σημαίνει basketball(s) (video)

Η Ελλάδα νίκησε με 79-75 την Ισπανία και τους δαίμονες της, εντός και εκτός παρκέ και μπήκε με το δεξί στη δεύτερη φάση των ομίλων.

Οι αρχικοί "πέντε" της Εθνικής ομάδας ήταν οι Νίκος Ζήσης, Βασίλης Σπανούλης, Κώστας Παπανικολάου, Γιώργος Πρίντεζης και Βασίλης Καββαδάς .

Η Ελληνική ομάδα μπήκε δυνατά, είχε περισσότερη ενέργεια από το παιχνίδι με τη Φινλανδία αλλά η ικανότητα των Ισπανών σε συνδυασμό με την εξωπραγματική τους ευστοχία εντός παιδειάς, έφεραν σε δύσκολη θέση την Εθνική.

Το αντιαθλητικό φάουλ

που χρεώθηκε ο Κώστας Σλούκας στο 8' έδωσε πέντε πόντους στους Ισπανούς (2 βολές ο Γιουλ, 1 τρίποντο ο Κλαβιέ) και εκτόξευσε τη διαφορά στο +10 (14-24).

Ένα θετικό στοιχείο ήταν τα τρία φάουλ που χρεώθηκε ο Μαρκ Γκασολ, αλλά η περιφέρεια της Ισπανίας είναι αυτή που πληγωσε την Εθνική Ελλάδας.

Σε αντίθεση με τους Ισπανούς, η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το αντιαθλητικό φάουλ του Σέρχι Ροντρίγκεζ στον Κώστα Σλουκα (11'), που απέφερε έναν, μόλις, πόντο. αυτό ήταν όμως η αρχή...

Μια τάπα του Μάικ Μπράμου και τρίποντο του ίδιου στη συνέχεια, έδωσε μια πρώτη ανάσα (20-26) που έγινε μεγαλύτερη από τους Νίκο Ζήση (23-28) και Κώστα Καϊμακόγλου (26-30) που "πυροβόλησαν" επείσης από τα 6.75.

Στα μέσα του δεύτερου δεκάλεπτου "ζεστάθηκε" και ο Βασίλης Σπανούλης και με 8 συνεχόμενους πόντους έβαλε την Ελλάδα μπροστά (37-34).

Τα προβλήματα όμως δεν δείχνουν να την εγκαταλείπουν καθώς γύρισε το δεξί πόδι του Νίκου Ζήση (17') που κάθισε στον πάγκο αλλά συμμετείχε κανονικά στο ζέσταμα του ημιχρόνου και ξεκίνησε στην αρχική πεντάδα του δευτέρου ημιχρόνου.

Η Ελλάδα ξεκίνησε μουδιασμένα το δεύτερο ημίχρονο καθώς έκανε 4,5 λεπτά μέχρι το "πεταχτάρι" του Γιώργου Πρίντεζη να βρει το δρόμο προ το "πλεκτό" (43-43) και να ακολουθήσουν άλλοι 4 πόντοι δίνοντας ανάσες στην επίθεση της ομάδας.

Η καλή άμυνα της Ελληνικής ομάδας προσπαθούσε να "ισοφαρίσει" το επιθετικό της έλλειμμα, αλλά ήταν αδύνατο έτσι να μην μείνει πίσω στο σκορ, ειδικά με έναν Μαρκ Γκασόλ που σκόραρε 10 πόντους και κυριάρχησε κάτω από τα δύο καλάθια.

Όπως στη δεύτερη περίοδο. Έτσι μπήκε η Ελληνική ομάδα και φαινόταν έτοιμη για την τελική ανατροπή. Με 5 συνεχόμενους πόντους ο Βασίλης Σπανούλης, έδωσε και πάλι το έναυσμα με μπάσιμο (62-61 στο 34'). Ενώ με ηρωικό, επίσης, μπάσιμο του Κώστα Καϊμακόγλου, η Ελληνική ομάδα πήρε προβάδισμα 6 πόντων (72-66).

Ο Μάικ Μπράμος όμως είχε την τελευταία λέξη καθώς με τρίποντο-μαχαιριά στη καρδία της Ισπανικής ομάδας, ένα λεπτό πριν από τη λήξη της αναμέτρησης έκανε το +7 (75-68) και τα "μαγικά" κόλπα των "φούριας ρόχας" είχαν εκλείψει.

Η ενέργεια και οι αλληλοκαλύψεις ήταν αυτό που έκανε την Ελληνική ομάδα να μην θυμίζει σε τίποτα την ομάδα προ 5 ημερών. Οι χαμένες βολές συνέχισαν να είναι για άλλο ένα παιχνίδι η αχίλλειος πτέρνα (28/38 συνολικά) αν και στο κρίσιμο σημείο είχαμε 6/6. Ενώ αξιοσημείωτο είναι τα πολύ λίγα λάθη της ελληνικής ομάδας (6 έναντι 17).

Οι διεθνείς μας έτρωγαν σίδερα στα δύσκολα, μπροστά στα αστέρια των Ισπανών, που αν το είχαν κάνει με τους Φιλανδούς θα είχαν καταργήσει τον Άγιο Βασίλη.

Δεκάλεπτα: 16-26, 41-38, 52-57, 79-75.

Ελλάδα (Τρινκιέρι): Σλούκας 7, Μπουρούσης 10, Ζήσης 4, Σπανούλης 20 (3), Περπέρογλου, Φώτσης, Παπανικολάου 5 (1), Καββαδάς 3, Μαυροκεφαλίδης 1, Καϊμακόγλου 11 (2 τρ. 5ρίμπ.), Μπράμος 8 (2τρ. 2 τάπες), Πρίντεζης 10 (5ρίμπ).

Ισπανία (Ορένγκα): Αγκιλάρ 3 (1), Φερνάντεθ 20 (2), Ροντρίγκεθ 3 (1), Ρέι, Καλδερόν 5 (1), Ρούμπιο 6, Κλαβέρ 9 ( 1τρίπ., 11ρίμπ.), Σαν Εμετέριο 4, Γιουλ 2, Γκασόλ 20 (1τρ., 5ρίμπ.), Γκάμπριελ, Μουμπρού 3 (1).

Keywords
Τυχαία Θέματα