ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ | Thrilo-thrilo-tsitsiolino

Το φθινόπωρο του 1986 οι φίλοι του Άρη τα βάζουν με τον Ντίνο Μενεγκίν στο ματς Άρης-Τρέισερ Μιλάνο 98-67. Το σύνθημα «Ντίνο-Ντίνο-Τσιτσιολίνο» δονεί τις εξέδρες του «Αλεξάνδρειου» και καταγράφεται ως ένα από τα πιο ευρηματικά που έχουν ακουστεί σε γήπεδα μπάσκετ.

Μπορεί, βέβαια, οι φίλοι των Κιτρίνων να ήθελαν να πικάρουν τον θρυλικό Ιταλό άσο για το... μέγεθος της διαφοράς στο σκορ, αλλά κάτι μας λέει ότι μια παραλλαγή του συγκεκριμένου συνθήματος, όπως, για παράδειγμα, σε... «thrilo-thrilo-tsitsiolino» ταιριάζει γάντι στον Ολυμπιακό!

Στον Ολυμπιακό,

ο οποίος κατέβηκε στο Μιλάνο άοσμος, άχρωμος, άγευστος -βάλτε όποιον προσδιορισμό με το στερητικό «α» μπροστά θέλετε- και κυριολεκτικά... ξεβρακώθηκε μπροστά στις άγριες ορέξεις των Ιταλών, γνωρίζοντας τη συντριβή με 81-51, σε ένα ματς που δεν αντέχει κριτική.

Η καθίζηση των «ερυθρολεύκων» ήταν.. εξωπραγματική για τα δεδομένα που μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Ανήμποροι να στείλουν την μπάλα στο αντίπαλο καλάθι, ανίκανοι να προσπελάσουν το εκπληκτικό αμυντικό «τείχος» της Αρμάνι, ενετελώς «έξω από τα νερά τους» έχασαν το αήττητο που διατηρούσαν στην Ευρωλίγκα μα το χειρότερο είναι ότι... ξένισαν με την εν γένει παρουσία τους.
Γιατί ο Ολυμπιακός μας είχε συνηθίσει στις ανατροπές ή εν πάση περιπτώσει στο να παλεύει όλα τα ματς, ακόμα και σε αυτά όπου δεν ήταν καλός.
Οι πρωταθλητές Ευρώπης πέρασαν μετά βίας τους 50 πόντους, είχαν άθλια ποσοστά εντός παιδιάς (17/45 δίποντα, 3/18 τρίποντα), όμως αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η έλλειψη ενέργειας και αποφασιστικότητας, στοιχεία τα οποία την τελευταία τριετία τουλάχιστον όχι απλά υπάρχουν, αλλά κατά κανόνα περισσεύουν.

Ναι, οι Πειραιώτες προχώρησαν σε αναγκαστικές αλλαγές στο ρόστερ τους, λόγω τραυματισμών. Αυτό, ωστόσο, δεν αποτελεί καμία απολύτως δικαιολογία, καθώς μην ξεχνάμε ότι ουσιαστικά οι ίδιοι παίκτες νίκησαν κατά κράτος πριν από μια εβδομάδα τη Φενέρ.

Ασφαλώς η ήττα από την Αρμάνι Μιλάνο δε συνιστά καταστροφή για τον Ολυμπιακό. Με 12 ματς να απομένουν, μπορούν -και πρέπει- να ανασυνταχθούν και να βρουν τον καλό τους εαυτό. Εξαιρετικό το «δώρο» για τα 78α γενέθλια των Ιταλών -και το λέμε αυτό χωρίς καμία διάθεση να μειώσουμε την εντυπωσιακή προσπάθεια κι εμφάνιση των Μιλανέζων-, αλλά φανταζόμαστε ότι δύσκολα θα εμφανιστούν τόσο κακοί στη συνέχεια οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα!


Αυτός που ασέλγησε περισσότερο στο φάντασμα του Ολυμπιακού, ο MVP της αναμέτρησης, Κιθ Λάνγκφορντ, είπε μεταξύ άλλων πως «όλες οι ομάδες έχουν άσχημες βραδιές, αυτά συμβαίνουν». Κι έτσι είναι... Όταν είσαι πρωταθλητής Ευρώπης και σκοράρεις μόλις 19 πόντους σε ένα ημίχρονο, ενώ παράλληλα δέχεσαι αφειδώς τάπες και παίζεις άμυνα με τα... μάτια (δείγμα όλα αυτά της έλλειψης ενέργειας της ελληνικής ομάδας και φυσικά της μεγάλης προσπάθειας των Ιταλών) δεν μπορείς να έχεις τύχη με οποιονδήποτε αντίπαλο.

Στο διά ταύτα; Χάθηκε απλά μια μάχη και όχι ο πόλεμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα