ΑΦΙΕΡΩΜΑ | 20(13) αιώνιες στιγμές (videos-pics)

To 2014 είναι προ των πυλών και το Superbasket.gr αποχαιρετά το 2013 με τις καλύτερες στιγμές του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού από την χρονιά που πέρασε.

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός

πρωταγωνίστησαν, όπως συνηθίζουν, σε Ελλάδα κι Ευρώπη, ενώ δεν έλειψαν και τα «αιώνια» ταξίδια σε Βραζιλία και Κίνα.

Το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο την σεζόν 2012-13 βάφτηκαν «πράσινα», ενώ ο Παναθηναϊκός είναι το μεγάλο φαβορί για να κατακτήσει το Κύπελλο την φετινή αγωνιστική περίοδο, αλλά και για να κόψει πρώτος το νήμα της κανονικής περιόδου της Α1. Η πορεία του στην Ευρωλίγκα της σεζόν 2012-13 σταμάτησε στην φάση των «8» από την Μπαρτσελόνα, με το «τριφύλλι» να έχει παράπονα από την διαιτησία, ενώ φέτος η εμφάνισή του (63-82) απέναντι στην Λοκομοτίβ Κουμπάν στην Ρωσία αποτελεί τη βάση που θέλει να «χτίσει» ο Αργύρης Πεδουλάκης.

Ο Ολυμπιακός πήγε για δεύτερη διαδοχική χρονιά ως το τέλος του δρόμου και κράτησε τον τίτλο της Ευρωλίγκας στον Πειραιά, νίκησε κατά κράτος τις Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη… μάχη για τον Βασίλη Σπανούλη, πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη του το Διηπειρωτικό Κύπελλο, αύξησε το ρεκόρ συνεχόμενων νικών του στο 23-0 και ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στην φάση των Ομίλων της Ευρωλίγκας για την σεζόν 2013-2014 αήττητος, δίνοντας ραντεβού στο Top 16 και με τον «αιώνιο» αντίπαλό του, Παναθηναϊκό.

Σε ΟΑΚΑ, Κύπρο, Κρήτη και… Κίνα

Η αναμέτρηση (2/10, 95-74) του Παναθηναϊκού με την Λαμποράλ Κούτσα είχε ιστορικό χαρακτήρα, καθώς για πρώτη αγώνας της Ευρωλίγκας φιλοξενήθηκε στην Κύπρο. Οι Κύπριοι φίλοι του Παναθηναϊκού κι όχι μόνο, «αγκάλιασαν» τους νταμπλούχους Ελλάδας, ενώ ο Παναθηναϊκός στο παιχνίδι (7/11) με την Λοκομοτίβ Κουμπάν χρησιμοποίησε για έδρα το κλειστό «Δύο Αοράκια» στο Ηράκλειο, ενώ έκανε και… τον Κινέζο! Ο Παναθηναϊκός στο πλαίσιο της προώθησης του brand name βρέθηκε από τις 11 τις 17 Σεπτεμβρίου στην Κίνα, έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που έδωσε φιλικό (με τους Φοσάν ΛογνκΛάιονς, 66-67) επί κινεζικού εδάφους και ο Αργύρης Πεδουλάκης και οι παίκτες του είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μία διαφορετική κουλτούρα.

Η σημαία στον ιστό της

Η παραμονή του Δημήτρη Διαμαντίδη στον Παναθηναϊκό και η ανανέωση της συνεργασίας των δύο πλευρών για ακόμη δύο χρόνια δεν ήταν έκπληξη. Ο «3D» έδωσε τα χέρια με συνοπτικές διαδικασίες με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και συγχρόνως έβαλαν τέρμα σε κάποιες φήμες που υπήρξαν περί μετακόμισής του Διαμαντίδη στην Πόλη για λογαριασμό της Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.



Ο νταμπλούχος Πεδουλάκης


Ο Αργύρης Πεδουλάκης ήταν ο εκλεκτός της «πράσινης» ΚΑΕ για να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στη μετά Ομπράντοβιτς εποχή και παρά την αμφισβήτηση που υπήρξε προς το πρόσωπό του τα κατάφερε με απόλυτη επιτυχία. Ο 49χρονος προπονητής δεν δίστασε αλλάξει πολλά κομμάτια στο «παζλ» του Παναθηναϊκού την περσινή σεζόν μέχρι η ομάδα του να βρει την χημεία που επιθυμούσε, οδήγησε τους «πράσινους» στην κατάκτηση του νταμπλ και πανηγύρισε κι ίδιος τους πρώτους τίτλους στην (προπονητική) του καριέρα.


Στο σπίτι τους οι Μπατίστ και Φώτσης

Ο Παναθηναϊκός φρόντισε το καλοκαίρι να ενισχυθεί και μεταξύ των… νεοφερμένων στο ΟΑΚΑ είναι και οι Μάικ Μπατίστ και Αντώνης Φώτσης. Βέβαια ο «Μπάτμαν» και ο «Iron» Mike μόνο σαν νέοι δεν λογίζονται, καθώς συνέβαλαν με κάτι παραπάνω από ένα λιθαράκι στις πολλές επιτυχίες του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρονιά. Ο Μάικ Μπατίστ μετά έναν χρόνο που πέρασε στην Τουρκία για λογαριασμό της Φενέρμπαχτσε, επέστρεψε στον Παναθηναϊκό που αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι, ενώ ο Αντώνης Φώτσης έβγαλε τα… Αρμάνι για να ντυθεί στα «πράσινα», πραγματοποιώντας την τρίτη του επιστροφή (2002, 2008) στο «τριφύλλι».


Το «αντίο» του Πρωταθλητή Τσαρτσαρή

Ο Κώστας Τσαρτσαρής και ο Δημήτρης Διαμαντίδης αποτέλεσαν στην αρχή της περασμένης σεζόν του «παλιού» Παναθηναϊκού με τον «νέο», με τον πρώτο, όμως, να κρεμάει την φανέλα του μετά την σειρά των τελικών της Α1. Ο Τσαρτσαρής πήγε στον Παναθηναϊκό το 2002 από το Περιστέρι, ήταν ο παλαιότερος παίκτης του μετά την αποχώρηση του Φραγκίσκου Αλβέρτη, βρέθηκε τρεις φορές (2007, 2009, 2011) στην κορυφή της Ευρώπης, πανηγύρισε δέκα πρωταθλήματα Ελλάδος (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013) και στέφθηκε οχτώ φορές κυπελλούχος (2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2012, 2013).


«Πράσινη» κυριαρχία!

Ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια δεν ξεκίνησε την περσινή σεζόν ως φαβορί για να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Οι «πράσινοι», όμως, εντυπωσίασαν στην σειρά των τελικών «σκουπίζοντας» τον «αιώνιο» αντίπαλό τους, Ολυμπιακό κι αφού πρώτα είχαν φροντίσει να κατακτήσουν και το Κύπελλο. Οσον αφορά την φετινή σεζόν, ο Παναθηναϊκός είναι το μεγάλο φαβορί για να κόψει πρώτος το… νήμα της κανονικής περιόδου αλλά και να διατηρήσει τα σκήπτρα του Κυπελλούχου Ελλάδας, καθώς στον ημιτελικό του θεσμού έριξε στο καναβάτσο τον Ολυμπιακό.



Τρόπαιο με το «καλημέρα»

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τις επίσημες υποχρεώσεις του την φετινή σεζόν απέναντι στην Πινιέιρος, με την ανωτερότητα των «ερυθρολεύκων» να είναι έκδηλη και στις δύο αναμετρήσεις για το Διηπειρωτικό Κύπελλο, ο θεσμός του οποίου αναβίωσε ύστερα από 17 χρόνια. Ο Ολυμπιακός αποδείχθηκε θρύλος δύο ηπείρων, δίνοντας ακόμη χαρά στους απανταχού φίλους του, ενώ οι Ελληνες της Βραζιλίας στις δύο αναμετρήσεις (70-81, 69-86) με την Πινιέιρος φρόντισαν να κάνουν το «Ζινάσιο Ζοσέ Κορέα» να μοιάζει με το ΣΕΦ.


Οταν ο Σπανούλης έφερε στο ΣΕΦ το Βατικανό!

Ο Βασίλης Σπανούλης πρόσθεσε ακόμη μία διάκριση στο ενεργητικό του, καθώς ήταν ο νικητής στην κατηγορία του Αθλητισμού των διεθνών βραβείων «Τζουζέπε Σιάκα» με έδρα το Βατικανό. Η παραλαβή του από τον V-Span έγινε στην αναμέτρηση (28/11) του Ολυμπιακού με την Γαλατασαράι, ενώ τα λόγια του αρχηγού των πρωταθλητών Ευρώπης ήταν αρκετά για να σβήσουν και το… παρατράγουδο, με την σύρραξη των Μίρζα Μπέγκιτς και Γιώργου Πρίντεζη με τον Ποπς Μενσά-Μπονσού: «Τι να πω μετά από τόσα όμορφα λόγια που άκουσα τα τελευταία πέντε λεπτά από όλους τους παρευρισκόμενους; (σ.σ είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Χρήστου Σταυρόπουλου, του Γιάννη Σμαραγδή και του προέδρου των βραβείων, αιδεσιμότατου, Μπρούνο Λίμα). Είναι μεγάλη τιμή που είμαι ανάμεσά τους. Είναι λόγια που αγγίζουν την καρδιά μου, με συγκινούν και σίγουρα με κάνουν πολύ υπερήφανο για τον χαρακτήρα και τις αρχές που μου έδωσε η οικογένειά μου. Με αυτές τις αρχές πορεύομαι κι έχω χτίσει τη δική μου οικογένεια. Προσπαθώ να περάσω αυτές τις αρχές και σε αυτό που αγαπώ τόσο, το μπάσκετ. Το μπάσκετ είναι μια μικρογραφία της ζωής και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Είναι ανώτατη τιμή να παραλαμβάνω αυτό το βραβείο. Αυτό το βραβείο αντιπροσωπεύει όλη την Ελλάδα κι όλους τους Έλληνες που όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε. Αντιπροσωπεύει και την ομάδα μου τον Ολυμπιακό, γιατί χωρίς την ομάδα μου δεν θα είχα την απόδοση που έχω και το ήθος μου βελτιώνεται μέσα από την ομάδα. Πραγματικά ευχαριστώ πάρα πολύ. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Είναι ύψιστη τιμή για εμένα. Είναι ένα πολύ μεγάλο βραβείο και θα το θυμάμαι για πάντα. Θα κοσμεί την βιβλιοθήκη και την καρδιά μου και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω ακόμα πιο σκληρά τον αγώνα μου και τις προσπάθειές μου με τον Ολυμπιακό. Eίμαι υπερήφανος που κατακτήθηκε από έναν Έλληνα αυτό το βραβείο, γιατί πραγματικά κάνει υπερήφανη όλη την Ελλάδα».



Πιο δυνατός από ποτέ

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης ζει και αναπνέει για το μπάσκετ και το 2013 η μοίρα θέλησε να του παίξει ένα άσχημο παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ στην 14η «στροφή» της περσινής Α1 νίκησε με 76-71 τον Ολυμπιακό, ο οποίος έχασε και τον Βαγγέλη Μάντζαρη ως το τέλος της περσινής σεζόν. Ο 23χρονος διεθνής γκαρντ υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και οστικό οίδημα έξω κνημιαίου πλατώ δεξιού γονάτου και ο τραυματισμός του στοίχισε τόσο στον Ολυμπιακό, όσο και στην Εθνική. Ο Βαγγέλη Μάντζαρης, όμως, επέστρεψε στα παρκέ πιο δυνατός και δείχνει με τις εμφανίσεις του πως ο τραυματισμός του ανήκει για τα καλά στο παρελθόν.



Μπαρτζώκας, ο πρώτος!

Δεν είναι λίγοι οι Ελληνες προπονητές που έχουν επιχειρήσει να… πιουν από το άγιο δισκοπότηρο της Ευρωλίγκας. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έγινε ο πρώτος Ελληνας προπονητής που κατέκτησε την Ευρωλίγκα, καθώς με την καθοδήγησή του ο Ολυμπιακός έκανε το repeat και αποδείχθηκε άξιος για να κουβαλήσει το βάρος της διαδοχής του Ντούσαν Ιβκοβιτς στην «ερυθρόλευκη» τεχνική ηγεσία.



H μαγκιά των Αγγελόπουλων και του Σπανούλη


Δεν είναι λίγοι οι φίλοι του Ολυμπιακού που στις κρίσιμες στιγμές ενός αγώνα φωνάζουν «στον Σπανούλη η μπάλα», καθώς γνωρίζουν πως ο V-Span θα κάνει την σωστή επιλογή. Το ίδιο θα ήθελαν να λένε και οι φίλαθλοι της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και της Μπαρτσελόνα , καθώς ο Βασίλης Σπανούλης είχε θέση στα πλάνα των δύο ομάδων (κι όχι μόνο). Λογάριαζαν, όμως, χωρίς τους… ξενοδόχους, Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο αλλά και τον ίδιο τον Βασίλη Σπανούλη. Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας του για τρία χρόνια με τον Βασίλη Σπανούλη στις 8 Ιουλίου. Το deal, όμως, είχε κλείσει τρεις μέρες νωρίτερα. Ο MVP της regular season και του Final Four της Ευρωλίγκας της σεζόν 2012-13 πέρασε την πόρτα της Arcadia την Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 20:45 -χωρίς να συνοδεύεται από τον μάνατζέρ του Μίσκο Ραζνάτοβιτς - για να συναντήσει του ισχυρούς άνδρες της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ και αποχώρησε από αυτήν μετά τα μεσάνυκτα. Στο ενδιάμεσο τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν πάρει… φωτιά, το ευρωπαϊκό μπάσκετ αγωνιούσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων και οι φίλοι του Ολυμπιακού κι όχι μόνο ήταν σε αναμμένα κάρβουνα. Κατά την έξοδό τους κανείς από τους τρεις άνδρες δεν επιβεβαίωσε την παραμονή του καλύτερου παίκτη της Ευρώπης στις τάξεις του Ολυμπιακού. Η ανανέωση της συνεργασίας των δύο πλευρών, όμως, είχε ήδη επιτευχθεί.

Ποια βασίλισσα; Ο Βασιλ(η)άς!

Η Ρεάλ Μαδρίτης – η οποία μαζί με τον Ολυμπιακό είναι οι μοναδικές αήττητες ομάδες στην Ευρωλίγκα για την σεζόν 2012-13 - πήγε με όνειρα και φιλοδοξίες στο Final Four του Λονδίνου, αλλά οι Πειραιώτες απέδειξαν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο πως ο Βασιλ(η)άς έχει τον πρώτο λόγο και τον τελευταίο λόγο απέναντι στην Βασίλισσα. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έδεσε… κόμπο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ημιτελικό και συνάντησε στον τελικό την Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία είχε αποκλείσει την Μπαρτσελόνα. Οι Μαδριλένοι μετά ένα ονειρικό για εκείνους πρώτο δεκάλεπτο (10-27), έμαθαν για τα καλά τι εστί θρυλική ανατροπή. Ο Ολυμπιακός με μπροστάρη τον Βασίλη Σπανούλη, τον Εϊσι Λο σε φοβερή βραδιά, τον Κάιλ Χάινς να μοιαζει… ψηλότερος από ποτέ, τον Κώστα Σλούκα να… συστήνεται Σλουκι Λουκ στους Μαδριλένους, τον Στράτο Περπέρογλου και τον Πέρο Αντιτς να δίνουν λύσεις σε άμυνα κι επίθεση, τον Δημήτρη Κατσίβελη να αλλάζει τον ρυθμό, τον Γκιόργκι Σερμαντίνι να μάχεται κάτω από τα καλάθια, τους Γιώργο Πρίντεζη και Κώστα Παπανικολάου να συμβάλλουν κι αυτοί με τον τρόπο τους, όπως και οι Τζος Πάουελ, Βαγγέλης Μάντζαρης, Δημήτρης Μαυροειδής, Γιώργος Γεωργάκης, Ντορόν Πέρκινς και Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους, έριξε την Ρεάλ στο καναβάτσο και παρέμεινε στην κορυφή της Ευρώπης. Η παρέα του Ρούντι Φερνάντεθ στα τελευταία λεπτά το… έριξε στο κατς, με τον Βασίλη Σπανούλη,όμως, να τους χαιρετά έναν προς έναν πριν μπει στο τρίτο ημίχρονο της αναμέτρησης. Εκείνο των πανηγυρισμών. Τους νίκησε κι εντός κι εκτός παρκέ…



Τέλος, θελήσαμε να αποχαιρετήσουμε το 2013 με μία φωτογραφία των Αντώνη Φώτση και Βασίλη μετά το τέλος του ημιτελικού (23/12) του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι δύο παίκτες συνομίλησαν στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ δείχνοντας πως δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, όπως συμβαίνει και με όλους τους συναδέλφους τους. Ας ευχηθούμε λοιπόν το 2014 να μπουν οι βάσεις, ώστε κάποια στιγμή στο μέλλον να δούμε ανάλογες εικόνες από φιλάθλους και τα κρούσματα βίας να εκλείψουν μία και καλή από τον χώρο του μπάσκετ και του αθλητισμού.

Keywords
iron mike, final four, superbasket, παναθηναικος, ολυμπιακος, ελλαδα, ρωσία, πειραιας, τσσκα, top, οακα, κυπρος, κρητη, ηρακλειο, καε, παζλ, καλοκαιρι, iron, mike, περιστερι, κορεα, σεφ, ΠΑΟΚ, ιβκοβιτς, αγγελοπουλος, deal, mvp, βασεις, κινηση στους δρομους, βασεις 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, στρατος, Καλή Χρονιά, Θόδωρος Αγγελόπουλος, βασεις 2012, φωτια, τελος του κοσμου, final four 2013, γιωργος αγγελοπουλος, ρηξη προσθιου χιαστου, ομορφα λογια, ρωσία, βραζιλια, εδρα, εθνικη, εικονες, ηγεσια, θρυλος, ιβκοβιτς, καριερα, κινα, μπαρτσελονα, μπασκετ, οακα, ονειρα, πλαισιο, ρεαλ, σεφ, φημες, φτωχεια, φωτογραφια, χημεια, mvp, αηττητος, αμυνα, βατικανο, βραδια, δυναμη, δηλωσεις, δικη, δειχνει, εγινε, ευκαιρια, εμφάνιση, εποχη, επιτυχια, ευρωπη, ζωης, ιδιο, οιδημα, ημιχρονο, ιστορικο, καε, κυπελλο, λογια, λιθαρακι, λογο, μενσα, μοιρα, μπρουνο, νημα, ομαδα, παντα, οικογενεια, ομπραντοβιτς, πορτα, ραντεβου, ρεαλ μαδριτης, ρεκορ, ρηξη, σεζον, σιγουρα, σειρα, σπιτι, ταξιδια, τιμη, τουρκια, τρια, τριτη, τσσκα, τσσκα μοσχας, φορα, χαρα, ομορφα, αγωνας, ανηκει, deal, δημητρης, εμφανισεις, φιλοι, final four, φωτσης, κλειστο, καρδια, κωστας, μοιαζει, ομαδες, mike, παιχνιδι, σημαια, superbasket, top, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα