ΑΦΙΕΡΩΜΑ | Οι 10 υποψήφιοι "Rookie της χρονιάς"

Το ΝΒΑ ανοίγει και επίσημα της πύλες του για ακόμα μια συγκλονιστική χρονιά και όπως κάθε χρόνο, αρκετοί rookies μαγνητίζουν τα βλέμματα και το ενδιαφέρον για την εξέλιξη τους.

Θεωρητικά πάντα, η "τάξη" του 2013 του ντραφτ ήταν λιγάκι "άχρωμη και άγευστη". Στην πράξη όμως όλα μπορούν να ανατραπούν, εξάλλου στο παρκέ παίζεται το παιχνίδι και όχι στα χαρτιά.

Να σημειώσουμε πως η παρακάτω δεκάδα αναφέρει αυτούς πρόκειται να προσφέρουν (κατά δική μας προσέγγιση) στην ομάδα τους, σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες σε κρίσιμα

σημεία ενός αγώνα και όχι σε "τελειωμένα" παιχνίδια χωρίς ενδιαφέρον όπου έυκολα κάποιος μπορεί να "γεμίσει" τα στατιστικά του.

Έτοιμοι; Πάμε να δούμε ποιός μπορεί να παραλάβει το "στέμμα" από τον Νταμιάν Λίλαρντ, τον νικητή για τη σεζόν 2012/2013...

Νο.10

Σι Τζει ΜακΚόλουμ (1.93, κόμπο γκαρντ) - Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς - pick #10

Ο 22χρονος απόφοιτος του Lehigh University έχει επιθετικές αρετές και πολύ διάθεση να προσφέρει. Έχει περιφερειακό σουτ, δεν φοβάται να πάει προς το καλάθι και να δημιουργήσει. Έχει θέμα με το ύψος του καθώς δεν είναι και το... φόβητρο για τους άλλους γκαρντ αλλά καλύπτει αυτό το κενό με το μπασκετικό του I.Q. Θεωρείται ένας από τους παίκτες που μπορούν να προσφέρουν θέαμα και μένει να δούμε αν θα γυρίσει 100% έτοιμος από το τραυματισμό του στην preseason (Έσπασε το 5ο μετατάρσιο του αριστερού του ποδιού στις 6/10).

No. 9

Άρτσι Γκουντουίν (1.96, σούτινγκ γκαρντ) - Φοίνιξ Σανς - pick #29

Πολύς κόσμος λέει ότι ο 19χρονος άφησε πολύ νωρίς το Kentucky University για να γίνει επαγγελματίας αλλά η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Οι Φοίνιξ Σανς είναι σε κατάσταση ανοικοδόμησης και με τον ίδιο να είναι αρκετά δυναμικός στο παιχνίδι του, μπορεί -με πολύ δουλειά- να "προσπεράσει" τους Σάνον Μπράουν και Κένταλ Μάρσαλ που έχει μπροστά του, όπως έκανε και στο Σάμερ Λιγκ.

Νο.8

Ντένις Σρέντερ (1.85, πόιντ γκαρντ) - Ατλάντα Χοκς - pick #17

O γεννημένος στη Γερμανία 20χρονος με την καταπληκτική αθλητική του ικανότητα, δείχνει έτοιμος να "καταπιεί" τον Τζεφ Τιγκ αν ο δεύτερος τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της σεζόν. Πολλοί τον παρομοιάζουν με τον Ραζόν Ρόντο, ειδικά για τις άμυνες που βγάζει. Αρκετά μεγάλος θα είναι ο χρόνος συμμετοχής που θα πάρει, μένει να δούμε αν θα τον αξιοποιήσει κατάλληλα.

Νο.7

Άντονι Μπένετ (2.03, φόργουορντ) - Κλίβελαντ Καβαλίερς - pick #1

Ναι, η θέση "7" για τον 20χρονο νούμερο 1 pick, φαίνεται αρκετά χαμηλή σε ένα αφιέρωμα, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί ο Μπένετ δεν θα είναι ούτε η τρίτη επιλογή της ομάδας του, παρά το αδιαμφισβήτητο επιβλητικό περιφερειακό του παιχνίδι. Πίσω από τους Κάιρ Ίρβινγκ, Ντιόν Ουέιτερς, Άντριου Μπάινουμ, Άντερσον Βαρεχάο και Τριστάν Τόμσον δείχνει δύσκολο να πάρει χρόνο από την αρχή, συνυπολογίζοντας το αδύνατο του σημείο που είναι η άμυνα, μακριά και κοντά στο καλάθι, ειδικά με ογκώδης αντιπάλους.

Νο.6

Τρέι Μπερκ (1.83, πόιντ γκαρντ) - Γιούτα Τζαζ - pick #9

Στον 20χρονο Μπέεκ φαίνεται ότι θα του δοθούν τα "κλειδιά" της ομάδας από την πρώτη μέρα. Ο πυρήνας της ομάδας των... μορμόνων, είναι αρκετά νεανικός και μπορεί να τον κουμαντάρει, αν δείξει τα στοιχεία που τον έκαναν γνωστό στο κολλέγιο. Αν πάλι βελτιώσει και το σουτ από μακριά, τότε θα τον αδικεί η θέση "6" αυτού του αφιερώματος.

Νο.5

Κέλι Ολίνικ (2.13, σέντερ) - Μπόστον Σέλτικς - pick #13

Ο 22χρονος Καναδός με τις "παλαιού" τύπου κινήσεις στο post αλλά και το αξιόπιστο περιφερειακό φαίνεται να είναι "λαχείο" σε μια αποψιλωμένη ομάδα όπως οι Σέλτικς. Τα plays από τον Μπραντ Στίβενς που θα τον σημαδέψουν και οι συνεργασίες που θα βγάλουν με τον Ραζόν Ρόντο θα είναι κομβικής σημασίας για την απόδοση του.

Νο.4

Μπεν ΜακΛεμόρ (1.96, σούτινγκ γκαρντ) - Σακραμέντο Κίνγκς - pick #7

Το απόλυτο "πακέτο" για έναν σούτινγκ γκαρντ το έχει ο 20χρονος που άφησε το κολλέγιο του Κάνσας. Ύψος, όγκο, αθλητικότητα, σουτ, αμυντική ικανότητα. Του λείπει η συνέπεια σε όλα αυτά, ένα μεγάλο μείον για τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Στο Σάμερ λιγκ οι ιθύνοντες της ομάδας παρατήρησαν το γεγονός ότι σε κάποια παιχνίδια σκόραρε κατά βούληση με άριστο παιχνίδι, ενώ σε άλλα, ήταν η σκιά του εαυτού του. Πιθανώς θα ξεκινήσει αρχικά πίσω από τον Μάρκους Θόρντον.

Νο.3

Κόντι Ζέλερ (2.13, σέντερ) - Σάρλοτ Μπόμπκατς - pick #4

Πανομοιότυπος με τον Κέλι Ολίνικ, απλά ο Ζέλερ θα αγωνιστεί σε καλύτερη ομάδα φέτος. Όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, ότι σε μια πρόταση που περιέχει τους Μπόμπκατς και τους Σέλτικς, το "καλύτερο" να είναι το επίθετο για τους πρώτους. Ειδικά μέχρι την επιστροφή του Ρόντο. Αναμένεται με ενδιαφέρον η συνεργασία που θα πετύχει (ή όχι) με τον Αλ Τζέφερσον.

Νο.2

Μάικλ Κάρτερ-Ουίλιαμς (1.98, πόιντ γκαρντ) - Φιλαδέλφεια - pick #11

Αρκετά ψηλός για τη θέση του, με πολύ καλή πάσα και καλή αίσθηση του χώρου για να "αρπάζει" ριμπάουντ από τους ψηλότερους, είναι τα προσόντα του απόφοιτου του Syracuse. Μεγάλα του κενά; Το μέτριο και χωρίς συνέπεια μακρινό του σουτ και τα πολλά του λάθη. Στο Σάμερ Λιγκ "τάιζε" χωρίς φειδώ τους συμπαίκτες του και "έσπρωχνε" σε βεβιασμένα plays. Αυτό του χάριζε πολλές ασίστ αλλά και ακόμα περισσότερα λάθη. Έχει τη φήμη όμως το δεν κρύβεται στα δύσκολα και δεν γράφει "εύκολες" στατιστικές σε νεκρά σημεία του παιχνιδιού αλλά εκεί που η μπάλα... καίει.

Νο.1

Βίκτορ Ολαντιπό (1.92, κόμπο γκαρντ) - Ορλάντο Μάτζικ - pick #2

Ο 21χρονος από το Indiana University διαθέτει τρομερά φυσικά προσόντα και το κυριότερο, μπορεί (και θέλει) να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, στην κυριολεξία... Η εξέλιξη που είχε μόνο στο Σάμερ Λιγκ ήταν εντυπωσιακή και όσοι τον παρακολουθούν στις προπονήσεις, σημειώνουν το ίδιο. Μέσα σε ένα καλοκαίρι ήδη βελτίωσε το σουτ του αλλά και έμαθε πολλά για να παίζει και σωστότερα τη θέση του πόιντ γκαρντ. Πρόκειται να προσφέρει πολύ θέαμα ακόμα και στην άμυνα.

Και δεν τελειώνουμε εδώ... Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο "Greek Freak", Γιάννη Αντετοκούνμπο, που από τα γήπεδα της Α2 έφτασε να "μοιράζει" τάπες στο ΝΒΑ μέσα σε έναν χρόνο, έστω στη preseason. Φυσικά και είναι αρκετά δύσκολο έως απίθανο να ανακηρυχθεί ως "rookie" της χρονιάς γιατί δεν έχει ξεκινήσει από το ίδιο επίπεδο με τους προαναφερόμενους και δεν τον χρειάζεται αυτόν τον τίτλο για να θεωρήσει τη χρονιά του πετυχημένη. Εξάλλου εκείνος μάζεψε τις ψήφους των τζένεραλ μάνατζερ των ομάδων που τον επέλεξαν ως τον πιο ενδιαφέρον πρωτοεμφανιζόμενο. Οι Μπακς δημιούργησαν μέχρι και ειδικό λογαριασμό στο twitter για το πότε θα μπαίνει στο παρκέ ο "Κουμπο" μετά από παρότρυνση δημοσιογράφου-αναλυτή του ΝΒΑ. Ίδωμεν...

Εξάλλου η σεζόν, μόλις τώρα αρχίζει...

Keywords
Τυχαία Θέματα