ΑΦΙΕΡΩΜΑ | Ένα κενό που μεγαλώνει...

Μιας και σε λίγα 24ωρα το 2013 θα μας αφήσει, το Superbasket.gr θυμάται αυτούς που «έφυγαν» το 2013, αφήνοντας κενό στο χώρο του μπάσκετ.

Γιώργος Κολοκυθάς

Η πρώτη μεγάλη απώλεια –χρονικά και όχι μόνο - για το 2013 ήταν ο μεγάλος Γιώργος Κολοκυθάς. Ο «μύτος» του Ελληνικού μπάσκετ άφησε τα εγκόσμια στις 2 Μαρτίου του 2013 σε ηλικία 67 ετών από ανακοπή καρδιάς.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας είχε ενεργό ρόλο στις εξελίξεις του ελληνικού μπάσκετ και εκτός των άλλων ήταν ο έφορος της Εθνικής ομάδας.

Πριν

ασχοληθεί με τα διοικητικά, υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων παικτών.

Όλη του η καριέρα ήταν συνυφασμένη με 2 ομάδες. Τον Παναθηναϊκό και τον Σπόρτιγκ, δύο ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε για όλη του την καριέρα. Δεινός σκόρερ, ήταν ο κορυφαίος Έλληνας «μπομπέρ» μέχρι την εμφάνιση του Νίκου Γκάλη. Παρά το γεγονός πως δεν… πολυαγαπούσε τις προπονήσεις ο Κολοκυθάς ήταν φανερό πως «μιλούσε» στη μπάλα, ενώ με τη φανέλα της εθνικής ομάδας αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ το 1967 και το 1969 στα Ευρωμπάσκετ του Ελσίνκι και της Καζέρτα αντίστοιχα.

Στην καριέρα του κατάφερε να κατακτήσει 4 πρωταθλήματα Ελλάδος με τον ΠαναθηναΪκό (1967, 1969, 1971, 1972), ενώ αναδείχθηκε 3 φορές πρώτος σκόρερ του Ελληνικού πρωταθλήματος (1964, 1966, 1967).

Γιώργος Αμερικάνος

Νέο μεγάλο «χτύπημα» για το Ελληνικό μπάσκετ με τον θάνατο του Γιώργου Αμερικάνου στις 7 Οκτωβρίου. Ο «Παγκόσμιος» πάλευε μέχρι την τελευταία στιγμή κόντρα στα χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, ωστόσο λύγισε σε ηλικία 71 ετών.

Συνδύασε το όνομα του με την ΑΕΚ, της οποίας αποτελεί σύμβολο! Ξεκίνησε την καριέρα του από τη ΧΑΝ Νίκαιας, όμως στην Ένωση ο Αμερικάνος θα φτιάξει το όνομα του και θα καταφέρει να περάσει στην ιστορία. Με τους «κιτρινόμαυρους» κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Ελλάδος (1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970), ενώ δύο φορές αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (1965, 1968). Ήταν αρχηγός της ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1968 κόντρα στη Σλάβια Πράγας, σημειώνοντας παράλληλα 29 πόντους, όντας ο πρώτος σκόρερ του τελικού που διεξήχθη στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Υπήρξε διεθνής με την εθνική ομάδα των ανδρών 68 φορές, σκοράροντας 1.068 πόντους, δείγμα της εκτελεστικής του δεινότητας. Το 1961 και το 1965 ήταν ο πρώτος σκόρερ της εθνικής στα αντίστοιχα Ευρωμπάσκετ. Με το κλείσιμο της καριέρας του ως παίκτης, ακολούθησε το δρόμο της προπονητικής, όπου βρέθηκε στον πάγκο της ΑΕΚ αλλά και του Απόλλωνα Πάτρας.

Φίλιππος Συρίγος

«Η φωνή του Ευρωμπάσκετ του ‘87» όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς, «έφυγε» από τη ζωή στις 13 Νοεμβρίου, «χτυπημένος» από τον καρκίνο.

Ξεκίνησε την τηλεοπτική του πορεία τη δεκαετία του 1980, όταν και περιέγραφε σαββατιάτικους αγώνες μπάσκετ. Μπήκε για τα καλά στις τηλεοράσεις του κόσμο όμως με το Ευρωμπάσκετ του 1987 και τις συγκλονιστικές του περιγραφές στα παιχνίδια της εθνικής ανδρών.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην «Αθλητική Ηχώ», ενώ εργάστηκε για πολλά χρόνια στην «Ελευθεροτυπία», ενώ ήταν εκ των ιδρυτών του θρυλικού περιοδικού «Τρίποντο», το οποίο γνώρισε μεγάλες δόξες την εποχή της μεγάλης άνθησης του αθλήματος. Τηλεοπτικά, ο Συρίγος πέραν της ΕΡΤ στην οποία μεγαλούργησε, εργάστηκε στο Mega και τον ΑΝΤ1, ενώ τα τελευταία χρόνια βρισκόταν στο συνδρομητικό κανάλι της Nova, όπου και είχε τις δικές του μπασκετικές εκπομπές.

Θεωρούνταν –και ήταν- αντισυμβατικός δημοσιογράφος. Το 1990 λόγω της «Υπόθεσης Κιάππε» καταδικάστηκε σε 8μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή για συκοφαντική δυσφήμιση. Το 2004 με τα κείμενα του εναντίων των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέχθηκε δολοφονική επίθεση με μαχαίρι. Η υπόθεση του 2004 μάλιστα, θεωρήθηκε κατά τον ίδιο και η μεγαλύτερη δημοσιογραφική επιτυχία της καριέρας του, καθώς έβγαλε στο φως μια πλειάδα στοιχείων αναφορικά με το ντόπινγκ και τα Ολυμπιακά Έργα.

Ανδρέας Μολφέτας

Ο τελευταίος –χρονικά- εκλιπών του 2013 ήταν ο –μέχρι πρότινος-, πρόεδρος του Απόλλωνα Πάτρας, Ανδρέας Μολφέτας. Ο Μολφέτας «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών, μετά από χρόνια πάλη με τον καρκίνο.

Ο «Ντόλτσος» όπως ήταν το παρατσούκλι του ξεκίνησε σε ηλικία 10 ετών να αγωνίζεται στα ανοιχτά γήπεδα του Αγίου Διονυσίου στην Πάτρα. Σε ηλικία 18 ετών θα αγωνιστεί στον Τρίτωνα της Αθήνας, όμως λίγα χρόνια μετά, τη δεκαετία του ’60 για την ακρίβεια, ο Μολφέτας θα επιστρέψει στην πόλη του, όπου και θα αγωνιστεί για λογαριασμό του Απόλλωνα. Με την ομάδα της καρδιάς του γεύτηκε αρκετές επιτυχίες. Αποκορύφωμα όμως ήταν η κίνηση του πολλά χρόνια αργότερα…

Ήταν Σεπτέμβρης του 2007. Ο Απόλλων βρισκόταν στα χέρια του Νίκου Καραπάνου και τα χρέη ήταν δυσβάσταχτα. Ο «Ντόλτσος» όμως, ήταν πρόεδρος του Ερασιτέχνη Απόλλωνα εκείνη την περίοδο, πήρε την ομάδα στα χέρια του! Ο Απόλλων υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική, όμως απαλλαγμένος πια από τα χρέη άλλαζε σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας. Οι κόποι επιβραβεύτηκαν το 2012, όταν η ομάδα επέστρεψε στα μεγάλα σαλόνια του Ελληνικού μπάσκετ και όλοι έχουν να λένε για το έργο του Μολφέτα στην αναγέννηση του Απόλλωνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα