EUROBASKET | Ρενάλντας Σεϊμπούτις, ο... κύκνος του Καζλάουσκας

Όταν πριν από οκτώ χρόνια ο προερχόμενος από μια μεγάλη ανομβρία τίτλων, Ολυμπιακός, ξεκινούσε το πρώτο του μεγάλο παιδομάζωμα επί εποχής Αγγελόπουλων, ο Γιόνας Καζλάουσκας έφερνε στο μεγάλο λιμάνι του Πειραιά έναν νεαρό αδύνατο συμπατριώτη του, με τις προδιαγραφές του "next best thing" του λιθουανικού μπάσκετ. Ο λόγος, φυσικά, για τον Ρενάλντας Σεϊμπούτις.

Ο γεννημένος στις 23 Ιουλίου του 1985 γκαρντ / φόργουορντ

είχε κατακτήσει το ίδιο καλοκαίρι το παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα κόντρα στην Ελλάδα του Μάνου Μανουσέλη και του μετέπειτα συμπαίκτη του, Παναγιώτη Βασιλόπουλου, με αποτέλεσμα να έρθει στην Ελλάδα ως ο εκκολαπτόμενος ηγέτης των "ερυθρόλευκων". Το ταλέντο του ήταν εμφανές εξ' αρχής, ήρθαν κάποιες εξαιρετικές εμφανίσεις, όμως ήταν εμφανές πως είχε ακόμα πολλά... καρβέλια για να κάνει τη διαφορά με διάρκεια και συνέπεια σε μια τέτοια ομάδα.

Το καλοκαίρι του 2006 δεν χωρούσε στα πλάνα του Πίνι Γκέρσον και δόθηκε υποσχετική στο Μαρούσι, όπου είχε εντυπωσιακή παρουσία και επέστρεψε στον Ολυμπιακό για να καθιερωθεί. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και έτσι το καλοκαίρι του 2008 αποχώρησε, μετακομίζοντας στη Μπιλμπάο, όπου παρέμεινε μέχρι το 2010, ενώ ακολούθησε μια καλή σεζόν στην Τουρκία και η μεταγραφή στη Λιέτουβος Ρίτας. Ο Ρενάλντας είναι πλέον πιο ώριμος από ποτέ και αυτό φαίνεται με την παρουσία του στην εθνική ομάδα της χώρας του.

Το... ασχημόπαπο έχει εξελιχθεί σε κύκνο, με τον Γιόνας Καζλάουσκας να αποτελεί και πάλι τον μέντορά του, δίνοντάς του σημαντικές ευκαιρίες σε μια τόσο σπουδαία ομάδα. Σίγουρα δεν έχει εξελιχθεί στον νέο... Στομπέργκας, Ματσιγιάουσκας ή Σισκάουσκας, όπως περίμεναν κάποιοι πριν από κάποια χρόνια, όμως έχει βρει ταυτότητα και έχει τον τρόπο να κάνει τη διαφορά πάνω στο παρκέ.

Στον προημιτελικό ενάντια στην επικίνδυνη Ιταλία ήταν απλά ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ, τελειώνοντας το ματς με 17 πόντους (5/5 ελεύθερες βολές, 6/8 δίποντα), 6 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 28 λεπτά συμμετοχής. Κόντρα στην Κροατία ήταν τραγικά άστοχος, όμως παίρνει... συγχωροχάρτι από τον προπονητή, που ξέρει ότι όλοι οι παίκτες έχουν τα... up and down τους και το σημαντικό είναι πως παρότι δεν μπορούσε να βρει εύκολα τον στόχο, δεν έκανε κατάχρηση, αλλά αξιοποίησε τους συμπαίκτες του, μοιράζοντας 4 ασίστ.

Εξάλλου, ο μέχρι στιγμής απολογισμός του στη διοργάνωση είναι εξαιρετικός (9 πόντοι, 2.6 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ) και δεν είναι τυχαίο πως θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας.

Δεν ξέρουμε αν θα μπορούσε να σταθεί στον σημερινό Ολυμπιακό, όμως αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ομάδα. Εξάλλου, δεν είναι όλοι οι καλοί παίκτες προορισμένοι για ηγέτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα