Το ραδιενεργό νέφος ενδέχεται να φτάσει ακόμη και σήμερα στη χώρα μας.

Στη Βουλή των Ελλήνων έφτασε χθες το ανησυχητικό νέο από τους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα. Το σίγουρα εξασθενημένο ραδιενεργό νέφος ενδέχεται, καιρού επιτρέποντος, να φτάσει ακόμη και σήμερα στη χώρα μας. Από τη Φουκουσίμα ώς την Ελλάδα είναι μακρύς ο δρόμος και «η ανιχνεύσιμη ραδιενέργεια μειώνεται σημαντικά» Οι επιστήμονες ωστόσο που ενημέρωσαν χθες το μεσημέρι τις μόνιμες επιτροπές της Βουλής
και τους βουλευτές ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικοί. «Οι ανιχνεύσιμες ποσότητες ραδιενέργειας έχουν ήδη εξασθενήσει», ενώ οι μηχανισμοί της πολιτείας, η Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» παρακολουθούν σε 24ωρη βάση το φαινόμενο και βρίσκονται υπ' ατμόν.
Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στην Ιαπωνία, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας πραγματοποίησαν χθες κοινή συνεδρίαση με θέμα: «Σταθμοί Πυρηνικής Ενέργειας: Μέλλον ή Παρελθόν». Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κατηγορηματικά τόνισε πως όχι μόνο «πάγια θέση μας είναι ότι η πυρηνική ενέργεια δεν θα ενταχθεί στο ενεργειακό ισοζύγιο, αλλά στηρίζουμε να μειωθεί». Συνεχίζοντας ο υφυπουργός είπε πως «σε επίπεδο κυβέρνησης θέλουμε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να είναι πιο αυστηρή. Και απέναντι στις εταιρείες που κατασκευάζουν τους αντιδραστήρες αλλά και στα κράτη. Οι έλεγχοι να γίνονται όχι μόνο από εμπειρογνώμονες του κράτους αλλά και από τη Euroatom».
Σε ό,τι αφορά τα γειτονικά πυρηνικά εργοστάσια, είτε τα πεπαλαιωμένα στη Βουλγαρία είτε στις προθέσεις της Τουρκίας, ο υφυπουργός εξέφρασε την έντονη ανησυχία αλλά και δυσαρέσκειά του. Τόνισε πως πρέπει να υπάρχουν οι αυστηρότερες προδιαγραφές ασφάλειας, τα stress tests στους αντιδραστήρες να είναι υποχρεωτικά, καθώς και να υπάρχουν διασυνοριακές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Ορισμένοι πάντως βουλευτές θορυβήθηκαν όταν ο υφυπουργός αναφερόμενος στην πυρηνική τεχνογνωσία είπε πως είναι «η μοναδική πηγή ενέργειας που είναι υπόθεση λίγων ανθρώπων που εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα». Ολοι πάντως οι επιστήμονες αναφέρθηκαν στους κινδύνους εγκατάστασης πυρηνικού εργοστασίου σε σεισμογενείς περιοχές.
Στην Ελλάδα πάλι, μετά και τη Φουκουσίμα, ολόκληρη η ΕΕΑΕ τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις του φαινομένου σε 24η βάση για ενημέρωση και έκδοση οδηγιών». Οι επιστήμονες επίσης αναφέρθηκαν στο σχέδιο «Ξενοκράτης» που ενεργοποιείται σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης και συγκεκριμένα στο Παράρτημα Ρ περί ραδιολογικού κινδύνου και ραδιενεργού έκλυσης. Σχέδιο που -τουλάχιστον σε επίπεδο άσκησης- ενεργοποιείται συχνά.
Ελεγχος στα εισαγόμενα
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, η μέτρηση της ραδιενέργειας πραγματοποιείται από δύο δίκτυα, του ΕΕΑΕ και του «Δημόκριτου», ενώ γνωρίζουν μέσω ΕΦΕΤ όλα τα εισαγόμενα προϊόντα από Ιαπωνία για να πραγματοποιήσουν ελέγχους ραδιολογικής καταλληλότητας. Οπω
Keywords
Τυχαία Θέματα