Το γκέτο του κέντρου «σκοτώνει» την Αθήνα

Η αύξηση της εγκληματικότητας, το παραεμπόριο, αλλά και η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης, που καταδικάζει εκατοντάδες επιχειρήσεις σε λουκέτο, τείνουν να «ερημοποιήσουν» το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας μετατρέποντάς το σε άβατο για τους κατοίκους της πόλης
Ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, καθημερινές ληστείες, λουκέτο στα καταστήματα, απολύσεις εργαζομένων, εγκαταλελειμμένα κτίρια και συσσώρευση παράνομων μεταναστών σε γειτονιές που μετατρέπονται σε γκέτο. Ειδήσεις που δεν περνούν καν στα «ψιλά» των εφημερίδων για
πολυμελείς σπείρες με μέλη από Αφγανιστάν, Ιράκ, Αλγερία, Παλαιστίνη, Τυνησία, οι οποίες διέπραξαν κλοπές σε Κεραμικό, Εξάρχεια, Αγ. Παντελεήμονα.
Οπως η σύλληψη 72 Ρουμάνων κλεφτών του Μετρό, «οι οποίοι πλέον είναι σχεδόν όλοι ελεύθεροι και έχουν επιστρέψει στην ?εργασία τους?», όπως σημειώνει η Κίνηση Πολιτών για το Κέντρο της Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ).
Το εμπόριο ναρκωτικών ανθεί στη σκιά του Πολυτεχνείου, το παραεμπόριο κατακλύζει κεντρικούς δρόμους, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι στοιβάζονται σε κτίρια του ιστορικού κέντρου, δημιουργώντας εστίες κινδύνου για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής έχουν καταγραφεί στο ευρύτερο κέντρο περίπου 1.000 εγκαταλελειμμένα κτίρια εκ των οποίων τα 500 είναι διατηρητέα. Το αίτημα για αξιοποίηση των ακινήτων που είχε υποβάλει από παλιά η τότε Νομαρχία περιμένει τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.
Εν τω μεταξύ, δεκάδες καταστήματα στις οδούς Σταδίου και Πατησίων μένουν κλειστά, ενώ τη δική τους θύελλα βιώνουν οι ξενοδόχοι της περιοχής που καταγράφουν συνεχείς απώλειες. Ολοι οι φορείς και η επίσημη πολιτεία συνηγορούν στην ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων στο κέντρο αλλά ύστερα από δεκάδες συσκέψεις, δηλώσεις αρμοδίων και συναρμοδίων παραγόντων και υπηρεσιών η κατάσταση παραμένει η ίδια.
Εγκατάλειψη
Η γκετοποίηση στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας έχει χαρτογραφηθεί και προ διετίας σε μελέτη του κ. Κυριάκου Ρερρέ για το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. «Από το 2008 η αστυνομία κάνει λόγο για συνθήκες γκέτο, διασάλευση της δημόσιας τάξης και επισημαίνει κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η εικόνα παρακμής και υποβάθμισης γενικεύεται. Η παραβατικότητα αυξάνει και οι κάτοικοι θεωρούν την περιοχή νησίδα ανομίας», σημειώνεται στη μελέτη που υπογραμμίζει ότι καλλιεργείται αίσθημα μειωμένης ασφάλειας.
«Το Ιστορικό κέντρο έχει μετατραπεί σε γκέτο ανεξέλεγκτης ανομίας, παραβατικότητας και εγκληματικότητας, διακόπτοντας και απομακρύνοντας κάθε νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα καθώς και τους κατοίκους. Εχει απαξιωθεί, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά, και μέρα με την ημέρα γκετοποιείται και ερημοποιείται», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Γιώργος Τσακίρης, πρόεδρος στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, και προσθέτει ότι αν και η παρουσία της αστυνομίας είναι εντονότερη σε σχέση με το παρελθόν, παραμένει ελλιπής για τις ανάγκες ασφάλειας. «Η συνεχιζόμενη ανεξέλεγκτη εισροή αλλοδαπών στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την απου
Keywords
Τυχαία Θέματα