Θρίλερ με τους 300 της Βουλής !

«Ο αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους ούτε μεγαλύτερος από... τριακόσιους» (Άρθρο 51 το Συντάγματος).

Για πόσο ακόμη θα είναι 300; Κανείς δεν ξέρει να απαντήσει, αν και το συγκεκριμένο θέμα πολλές φορές επανέρχεται στην επικαιρότητα, κυρίως μέσω δηλώσεων ή προτάσεων ακόμη και των ίδιων των βουλευτών.

Τις κρίσιμες ώρες, μάλιστα, που περνάει η χώρα, είναι μια απαίτηση της «πλατείας Συντάγματος». Η αλήθεια είναι, όμως ότι η συγκεκριμένη
διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος δεν μπορεί να αρχίσει πριν το 2013, καθώς τότε συμπληρώνονται τα πέντε χρόνια από την αναθεώρηση του 2008.

Υπό «κανονικές» συνθήκες, και σε περίπτωση που εκλογές γίνουν κανονικά το 2013, τότε για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης θα χρειαστεί να περάσουν περίπου 10 χρόνια, εκτός βέβαια, και αν γίνουν πρόωρες εκλογές.

Τη στιγμή αυτή, η κυβέρνηση Παπανδρέου φαίνεται πως επιλέγει να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα, και να αλλάξει μέσω… δημοψηφίσματος την πολιτική ατζέντα. Σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος, για να ξεκινήσει η διαδικασία απαιτείται πρόταση τουλάχιστον 50 βουλευτών και «επικύρωση» από 180 βουλευτές σε δύο ψηφοφορίες που θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον έναν μήνα. Σε αυτή τη Βουλή προσδιορίζονται οι υπό αναθεώρηση διατάξεις, όχι όμως το νέο περιεχόμενό τους. Η Βουλή που προκύπτει από τις επόμενες εκλογές είναι αναθεωρητική, η οποία και αποφασίζει για το περιεχόμενο των συγκεκριμένων άρθρων, ενώ εκ του Συντάγματος δεν μπορεί να επεκτείνει την αναθεώρηση και σε άλλα.

Όσες φορές, όμως και να πέσει το θέμα της μείωσης των βουλευτών στο τραπέζι, ενσκήπτουν δύο σοβαροί προβληματισμοί:

Τι θα γίνει σε περίπτωση οριακής εκλογής;

Στην περίπτωση αυτή, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, πόσο μάλλον όταν οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» πεντακομματική ή ακόμη και εξακομματική Βουλή. Η χώρα ενδεχομένως θα μπει σε περιπέτειες με μεγάλη περίοδο «ακυβερνησίας».

Δεύτερος προβληματισμός είναι το πόσο πραγματικά μπορεί να βοηθήσει το «δοκιμαζόμενο» πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, η μείωση των εκπροσώπων του ελληνικού λαού στη Βουλή.

Με τη μείωση των εδρών, σαφές «προβάδισμα» προκύπτει για όσους μπορούν να διαθέσουν μεγαλύτερα ποσά στην προεκλογική διαδικασία. Αν, και εφόσον, οι ίδιοι οι βουλευτές προτείνουν τον… αυτοχειριασμό τους, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η μείωση των εδρών θα γίνει «οριζόντια», προκαλώντας εκλογικό «ντόμινο»: Δεκάδες έδρες θα αφαιρεθούν «οριζόντια» από την Περιφέρεια, «ανακατεύεται» ο εκλογικός χάρτης και οι κομματικές ισορροπίες στους νομούς, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό, περισσότεροι από 100 νυν βουλευτές να βρεθούν την επομένη των εκλογών… εκτός νυμφώνος.

Διεδρικές περιφέρειες θα μετατραπούν σε μονοεδρικές, οι περισσότερες τριεδρικές θα μείνουν με μία ή δύο έδρες, ενώ οι μεσαίου μεγέθους περιφέρειες θα απολέσουν έως και δύο έδρες και Περιφ
Keywords
Τυχαία Θέματα