Τα σχόλια του γερμανικού Τύπου για την επίσκεψη Παπανδρέου στο Βερολίνο



Θετικά είναι κατά κύριο λόγο τα σχόλια του γερμανικού Τύπου για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου στο Βερολίνο, δηλαδή για τα όσα δήλωσε τόσο κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όσο και ενώπιον Γερμανών βιομηχάνων. 

«Ο μικρός Ομπάμα από την Ελλάδα» είναι ο τίτλος των Financial Times
Deutschland, «Θέλω να σώσω αυτή τη χώρα» γράφει η Sueddeutsche Zeitung.

«Ο Παπανδρέου απαιτεί σεβασμό για τη χώρα του» είναι ο τίτλος της Die Welt, που υποστηρίζει πως «η Ελλάδα αξίζει μια δίκαιη ευκαιρία», καθώς «μπορεί να έδωσε κάποτε πλαστά στατιστικά στοιχεία στην ΕΕ, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι άλλες κυβερνήσεις έκαναν τα στραβά μάτια, εθελοτυφλούσαν».

Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει πάντως ότι «είναι σωστό τώρα όλοι μαζί να αγωνιστούμε για τα κοινά μας συμφέροντα», αλλά «αλληλεγγύη δεν σημαίνει να σώσουμε με οποιοδήποτε τίμημα τους Έλληνες από τη χρεοκοπία». «Εξάλλου» τονίζει η Die Welt «μόνον η αναδιάρθρωση του χρέους δίνει την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα».

«Και τι θα γίνει, εάν δεν..;» αναρωτιέται στο πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και χαρακτηρίζει την ομιλία του πρωθυπουργού «σημαντική, αυτοκριτική και γεμάτη αυτοπεποίθηση». Σύμφωνα με την εφημερίδα, δύο ημέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή για τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, και «ενώ έχει πάρει φωτιά το σπίτι του, γιατί οι συμπατριώτες του αντιδρούν δυναμικά στην πολιτική των περικοπών», ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε «να διασκεδάσει τις σοβαρές αμφιβολίες των Γερμανών για το ότι οι Έλληνες παίρνουν στα σοβαρά τις περικοπές».

«Ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι οι αμφιβολίες αυτές είναι θεμιτές, καθώς η διαφθορά και το πελατειακό κράτος είναι πλατιά διαδεδομένα στη χώρα του, και οι ανάγκες εκσυγχρονισμού του κράτους και της κοινωνίας είναι τεράστιες. Για να μην αναφερθούμε στην κατάσταση της οικονομίας, χωρίς την οποία όμως δεν γίνεται τίποτε» σημειώνει η εφημερίδα.

Το Spiegel Online χαρακτηρίζει τον Γ.Παπανδρέου ως «Ο μίστερ-Κρίση», ο οποίος ενώπιον των Γερμανών βιομηχάνων δεν είπε ούτε λέξη για «χρεοκοπία».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός γίνεται δεκτός με εξαιρετική εγκαρδιότητα. Το μήνυμά του 'Yes, we can» γράφει το περιοδικό, επισημαίνοντας ότι η πρόσκληση που του απηύθυνε ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών δεν σημαίνει ότι «οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας είναι εκ φύσεως φανατικοί οπαδοί των σοσιαλιστών πρωθυπουργών». Όμως «αυτή τη στιγμή δεν έχουν περιθώρια για πολιτικά τεχνάσματα. Τα ‘αφεντικά’ της Γερμανίας πρέπει να ποντάρουν στον Παπανδρέου, γιατί ξέρουν ότι εάν καταρρεύσει η Ελλάδα, πιθανόν να καταρρεύσει και το ευρώ, και μαζί του η δυνατότητα φθηνών εξαγωγών για τις επιχειρήσεις τους».   Και το σχόλιο του Spiegel καταλήγει: «Για τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους της γερμανικής οικονομίας εκείνο που μετράει κυρίως είναι ότι ενώπιόν τους βρίσκεται κά
Keywords
Τυχαία Θέματα