Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Ανυποχώρητη ώς την τελευταία στιγμή εμφανίζεται η υπουργός Παιδείας ως προς τα επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που η συζήτησή του αρχίζει αύριο στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί ώς την Τετάρτη.
Η Αννα Διαμαντοπούλου εμφανίζεται αποφασισμένη να περάσει το νομοσχέδιο, όμως οι πρυτάνεις του Αριστοτέλειου Γιάννης Μυλόπουλος και του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρις Τσάρτας εκτιμούν ότι, αν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές, θα υπάρξουν πολύ αρνητικές
συνέπειες στα ΑΕΙ. Η Αννα Διαμαντοπούλου εμφανίζεται αποφασισμένη να περάσει το νομοσχέδιο, όμως οι πρυτάνεις του Αριστοτέλειου Γιάννης Μυλόπουλος και του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρις Τσάρτας εκτιμούν ότι, αν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές, θα υπάρξουν πολύ αρνητικές συνέπειες στα ΑΕΙ.
Στο υπουργείο Παιδείας γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις και μέχρι την ώρα της ψήφισης θα συζητούνται «εναλλακτικές» μορφές διατάξεων, κυρίως στα θέματα που αφορούν τη διοίκηση των ιδρυμάτων με τον «διορισμένο» πρύτανη και τους κοσμήτορες.

Ενώ οι πρυτάνεις και οι καθηγητές συνεδριάζουν αύριο, εκτάκτως, η «μάχη» τώρα διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η Α. Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγές και μάλιστα σε βασικά σημεία, εφόσον διαπιστώσει ότι ούτως ή άλλως δεν θα έχει διακομματική στήριξη. Εάν είχε τη συναίνεση στα βασικά σημεία, έστω της Ν.Δ., λέγεται ότι θα προχωρούσε σε τροποποιήσεις. Ωστόσο, το κόστος που αναλαμβάνει, όπως λένε οι καθηγητές, είναι μεγάλο, κάτι που προβληματίζει την κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να ανοίξει το «μέτωπο» της παιδείας μαζί με όλα τα άλλα που αναμένεται να αντιμετωπίσει το φθινόπωρο.

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γ. Μυλόπουλος, μιλώντας στην «Κ.Ε.» τονίζει : «Οι αρνητικές συνέπειες, αν ψηφιστεί ως έχει το νομοσχέδιο, θα είναι πολλαπλές και πολυεπίπεδες.

1. Θα προκληθούν μεγάλες δυσλειτουργίες στην ακαδημαϊκή ζωή, με πρώτη την κατάργηση των ακαδημαϊκών μονάδων, τομέων, τμημάτων και γενικών συνελεύσεων, που είναι όργανα αυτοδιοικούμενα. Αυτό θα προκαλέσει χάος στα ιδρύματα.

2. Η αντικατάσταση των σημερινών διαδικασιών και οργάνων με πολυδάπανες διαδικασίες θα επιβαρύνει τα ιδρύματα, δεδομένης και της οικονομικής δυσπραγίας τους. Για παράδειγμα, εξωτερικά μέλη συμβουλίου, εξωτερικοί εκλέκτορες κ.λπ.

3. Η αμφισβήτηση από την πρώτη στιγμή των νόμιμα εκλεγμένων πανεπιστημιακών αρχών και τελικά η παύση τους (πρυτάνεις και κοσμήτορες) θα προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό των ιδρυμάτων.

»Θα υπάρχουν επιπτώσεις στα πανεπιστήμια που μπορεί να επεκταθούν και στην κοινωνία, με απρόβλεπτες συνέπειες, που ξεκινούν από την κατάργηση της αυτοδιοίκησής τους, την κατάλυση της εσωτερικής δημοκρατίας, του ακαδημαϊκού ασύλου, και από την εφαρμογή ενός αυταρχικού και συγκεντρωτικού συστήματος διοίκησης.

»Τέλος, θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην οικονομία της χώρας που στη σημερινή της μορφή δεν αντέχει άλλο ένα μέτωπο, αυτή τη
Keywords
Τυχαία Θέματα