«Οδηγούμαστε σε ύφεση για τα επόμενα πέντε χρόνια»

Δυσοίωνες προβλέψεις για την αγορά κάνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο κ. Μίχαλος, όπως υποστηρίζει, έχει δηλώσει ότι με τα μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα, η αγορά οδηγείται σε διαρκή ύφεση που θα κρατήσει για τα επόμενα πέντε χρόνια τουλάχιστον. «Έχω
πει επανειλημμένα ότι με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα πάμε σε μία παρατεταμένη ύφεση. Σε μία κοινωνική εξαθλίωση τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία. Γι’ αυτό επιμένουμε να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής».

Είναι χαρακτηριστική μάλιστα η έρευνα που πραγματοποίησε το ΕΒΕΑ, στην οποία διαφαίνεται ότι εννέα στις δέκα επιχειρήσεις βλέπουν το τζίρο τους να μειώνεται λόγω της μείωσης των εισοδημάτων των καταναλωτών, της αύξησης του ΦΠΑ και της αρνητικής ψυχολογίας στην αγορά.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ωστόσο πιστεύει ότι η δραματική αυτή κατάσταση μπορεί να αλλάξει. «Βεβαίως και μπορεί να ανατραπεί. Και η χρυσή ευκαιρία ήταν τώρα που ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν το έκανε. Ευελπιστούμε ότι στο επόμενο δίμηνο θα το κάνει». Και γι’ αυτό, όπως αναφέρει, κάνουν ότι είναι δυνατό για να υπάρξει ανάσα στην αγορά. «Εμείς δεν έχουμε δυστυχώς εξουσία στα χέρια μας. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της εκάστοτε κυβέρνησης είναι να πιέζουμε με τα επιχειρήματα και τις πολιτικές που προτείνουμε», λέει χαρακτηριστικά.

Πάντως, τα αποτελέσματα της έρευνας του πρώτου διμήνου στην οποία συμμετείχαν 1.111 επιχειρήσεις (από 31 Ιανουαρίου μέχρι 22 Μαρτίου) δείχνουν ότι το 89% των επιχειρήσεων απάντησε ότι μειώθηκε ο τζίρος, μόλις το 3% είπε ότι ο τζίρος τους αυξήθηκε και το 8% ότι παρέμεινε αμετάβλητος.

Και γι’ αυτό το λόγο ο κ. Μίχαλος είναι πεπεισμένος ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, ο τζίρος των επιχειρήσεων θα μειωθεί δραματικά.

«Βεβαίως και θα μειωθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση. Δυστυχώς, ναι. Κι αυτό γιατί ήδη υπάρχει μία υστέρηση εσόδων από το πρώτο δίμηνο αυτού του έτους και τώρα αναζητούνται πρόσθετοι πόροι. Και παρά το ότι ακούμε από τα χείλη του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Οικονομικών ότι αυτά θα προέλθουν μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές, δεν τις βλέπουμε. Και πολύ φοβάμαι ότι θα πέσουμε πάλι προς την κατεύθυνση του εύκολου θύματος που είναι ο χαμηλοσυνταξιούχος και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας».
Keywords
Τυχαία Θέματα